Selam arkadaşlar bugün batmayacak kadar büyük şirketlere yatırım yapmayı konuşacağız. Bununla ilgili instagrama bi post paylaşıcam. O yüzden bu yazıyı yazıyorum ve son bir aylık duruma bakacağız. Batmayacak kadar büyük 2 şirketi inceleyeceğiz. Yani son bir aylık, bir yıllık ve son 5 yıllıkta % kaç artmışlar ona bakacağız.
Hepsinden önce altın anlık olarak 2700 doların üzerine çıktı yeniden. Onu belirtmek isterim ve dolar endeksine bakıyoruz.
Dolar endeksi: 106,100
Dolar endeksi neden bu kadar önemli diyenler olursa dünyadaki her şeyin fiyatı dolarla belirlendiği için dolar endeksi çok önemli. Merak edenler için neden dolar endeksine bakmalıyız? adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Bakalım son 30 günde en çok ne kazandırmış? Ne kaybettirmiş?
- Euro %0,59 zararda
- Altın %1,02 artmış
- Dolar %1,43 artmış
- AFT Fonu %1,71 artmış (Benim yatırım yaptığım bir fon olduğu için listeye ekledim.)
- TUFE %2,24 artmış
- Mevduat faizi %4,65 artmış
- Bist30 %9,89 artmış
- Bist100 %10,57 artmış
- Ethereum %15,19 artmış
- Bitcoin %20,10 artmış
- Dogecoin %32,24 artmış
(Artışlar TL bazlı artıştır.)
Listeye bu sefer AFT fonunu ekledim. Merak eden incelemesini forumda aratabilir.
Fonun içerisinde Amazon, apple, google, nvidia gibi bir çok yeni teknoloji hisseleri var. Bugün biz Microsoft ve Apple’ın kazançlarını inceleyeceğiz.
Microsoft
- Son bir ay: %6,06
- Son bir yıl: %19,40
- Son beş yıl: %186,89
Apple
- Son bir ay: %10,50
- Son bir yıl: %28,26
- Son beş yıl: %260,18
(Kazançlar dolar bazlı kazançtır.)
Her iki şirket de teknoloji alanında çok büyük işler yapıyor. Bununla birlikte Apple’ın şirket değeri 3.7 trilyon dolar, Microsoft’un şirket değeri 3.2 trilyon dolar.
Arkadan 2.2 trilyon dolar ile google geliyor.
Düzenli yatırım yapılırsa bence bu şirketler bizi üzmez. Eğer geçmişteki gibi kazandırmaya devam ederse kademeli alım yapmaya devam ederim. Tabii fon olarak. AFT Fonu şuan 50 kuruş. Azar azar biriktirmeye çalışıyorum. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde de satma gibi bir niyetim yok. (Tabi hedefime ulaşana kadar)
Bu arada bu iki şirketi yapay zekaya sordum ve aldığım yanıtı da buraya not alayım:

İşin içine yapay zeka girdiği zaman işler çok değişecek, Google geçtiğimiz gün quantum çipi bulmuş mesela.
Neyse teknoloji alanında çok konuşurum.
Genel olarak piyasaya bakalım. Geçtiğimiz günlerde yazdığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Kriptoda bir miktar düşüş var. Microsoft hissedarları bitcoin almayı reddetmiş. Düşüşün sebebi bu olabilir ama düşüşün sebeplerinden birisi Google’ın bulduğu quantum çipi olabilir diyorlar.
Bence bitcoin’in 77 bin dolara kadar düşmesi çok normal. Hatta 75-77 bin dolar arası eski rekoru. Benim hesaplamalarıma göre.
Onun dışında başta da söylediğim gibi altın 2700 doların üzerine çıktı anlık olarak. Dolar 34,86 olmuş. Yıl sonu tahminim 44 lira civarındaydı. Buraya not almıştım.
Neyse düşüncelerimi youtube videomda söylerim. Perşembe günü bir video gelir yani.
Borsa son bir aydır yatırımcısını güldürüyordu bugün biraz düşmüş. Benim beklediğim şey para piyasası fonlarındaki çıkacak para. O paralar borsaya mı gidecek? Yoksa dolara mı? Hep birlikte göreceğiz.
45 Tane para piyasası fonu var ve içerisindeki paraya bakın 😃

Okuyabilen tartışmalara katılabilir 😃
Bide son anda gördüm Google geçtiğimiz gün %5,32 artmış. Quantum çipi hisseleri hareketlendirmiş görünüyor. Hadi hayırlısı.
Bu arada kripto yatırımı yapan arkadaşlar hangi borsadan yatırım yaptığımı soruyorlar.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.