Arkadaşlar selam, haftanın son gününden ve yılın son ayından sizleri bilgilendirmek üzere bu yazıyı yazıyorum.
Tam bir hafta önce bu yazıyı yazdığımda en çok kazandıran Dogecoin, en çok kaybettiren altın olmuştu. Altın %2 kaybıyla bence kayıp sayılmaz ama sonuçta zarar yazıyoruz.
Gelelim bu haftanın enlerine…
- Euro %2,45 zararda
- Altın %1,54 zarada
- Dolar %1,2 artmış
- TUFE %2,24 artmış
- Mevduat Faizi %4,65 artmış
- MAC Fonu %11,51 artmış
- Bist100 %14,71 artmış
- Bist30 %14,85 artmış
- Bitcoin %31,98 artmış
- Ethereum %48,82 artmış
- Dogecoin %109,96 artmış
Listeye bir de bonus olmak üzere
Ripple %330,48 artışını eklemek istiyorum. Neden eklediğimi anlatıcam.
Genel olarak bir yorum yapmak yerine tek tek yorum yapmak istiyorum.
Euro ile başlayalım. Almanya’nın resesyonda olması, Fransa’da 1962′den bu yana bir başbakanın güvenoyu alamaması nedeniyle istifa etmesi.. Euro zararda olmasın da ne olsun?
Bu da bizim işimize gelmiyor çünkü en büyük müşterilerimizden birisi Almanya diye tahmin ediyorum. Yani biz dolarla alıp euro ile satış yapıyoruz?
Altının üzerinde bence büyük manipülasyonlar mevcut. Normalde dolar endeksi düşerken altının artması gerekiyor. Dolar endeksi düşüşte gibi. Hatta buraya not alayım.
Dolar endeksi: 105,720
107 civarını görmüştü en son. Benim için altın her zaman alınır. Önemli değil. Hatta şuraya bir videomu da bırakmak isterim. Video 37 hafta önce çekilmiş. Altın rekor kırmış 2200 dolar olmuş falan diyorum 😃 Ons altın şuan bakayım. 2.631,93 dolar.
Dolar endeksi değerlenince tabi dolar da değerleniyor. Yalnız burada benim bir sorum olacak. Euro düştüğü için mi dolar bu kadar çok değer kazandı? Yoksa tüm paralara karşı mı dolar değerleniyor? Bu soruyu Mahfi Eğilmez hocaya sordum. Tüm paralara karşı değer kazanıyor dedi.
Enflasyon hakkında pek bir şey söylememe gerek yok TÜİK enflasyon. İster inanın ister inanmayın ama paramız erimeye devam ediyor yani. O yüzden paranızı erimeyen şeylere yatırmanızı öneririm. Kar edebilir zarar edebilir ancak erimeyecek şeyler olsun.
Faiz konusuna gelecek olursak bu ay ya da önümüzdeki ay faiz düşecek diye konuşuluyor. 4,6 bi ay 4,6 bi ay iyi gidiyoduk ama bu işin sonu gelecek muhakkak. Böyle hiçbir şey yapmadan para kazanmak çok saçma yani.
MAC fonu benim yatırım yaptığım bir fon. 490 gün olmuş yatırım yapmaya başlayalı. Biriktiriyorum. Devam. Borsanın gerisinde kalmış biraz ama sorun yok. İlla geçecektir düşüncesindeyim.
Faiz düşünce para piyasası fonlarındaki paralar bir yere gidecek. Aylardır %4,6 kazandıran fonların bir yerde değerlendirileceği kesin. Ama konut mu olur? Araba mı olur? Borsa mı olur? Belli değil tabi ancak borsadaki bir miktar artış paranın yavaş yavaş geldiğini gösteriyor. Bakalım yılbaşından sonra ne olacak?
Belki para dolara da kayabilir. Bence çok saçma ama böyle bir durum var yani.
Kriptoya gelecek olursak. Kumarhane ya. 100k oldu. 103k oldu. Bitcoinden bahsediyorum tabii. Ancak ETH yerinde sayıyor gibi. Dogecoin her zamanki gibi. Etrafımda bir şeyler oluyor ve ben anlamaya çalışıyorum.
Yalnızca bir bitcoinin yaklaşık 0.1 milyon dolar olduğunu biliyorum. Kripto hakkında düşündüklerimi yazıcam.
Son olarak Ripple’a gelecek olursak. Ripple hakkında bir yazı yazdım. Bence 4,5 dolara kadar yolu var gibi ya. Biriktiricem galiba. Bilmiyorum bakıcaz. Gelişmeleri yazarım zaten.
Özet olarak
En çok kazandıranlar:
- Dogecoin: %109,96
- Ethereum: %48,82
- Bitcoin: %31,98
- Ripple: %330,48 (bonus olarak eklendi)
En çok kaybettirenler:
- Euro: %2,45 zararda
- Altın: %1,54 zararda
Bir de her şey kazandırırken altının düşmesi ayrıca şüphelendiriyor da. Bunu ilerleyen zamanda tekrar konuşuruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.