Hiçbir şey yapmadan para kazanmak akla mantığa aykırı gelebilir ancak bir miktar birikmiş paranız varsa hiçbir şey yapmadan para kazanmak gerçekten mümkün. Dünya’nın en yüksek faizini veren ülkemizde mevduat ile yani bankaya paranızı faize yaparak para kazanabilirsiniz.

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir. kaynak.

Bakın mesela mevduat faizini benim yatırım yaptığım AFT fonu ile karşılaştıralım. Dünya’nın en iyi teknoloji şirketlerinin hisselerinin olduğu bir fon yalnızca son bir ayda %0,041946 kazandırmış. Mevduat faizi ise %4,84 kazandırmış. kaynak.

Neyse sonuç olarak hiçbir şey yapmadan para kazanmanız için yine bir miktar paranız olması gerekiyor ki bankaya yatırıp mevduat faizinden yararlanabilin.

Bu arada faiz haram diyen arkadaşlar için katılım fonları veya katılım bankaları da mevcut. Mesela bu fonun 48.000 yatırımcısı varmış.

Ben hangi kredi sitesinden baktım. Siz de inceleyebilirsiniz.

Bu bankaya 400 bin liranızı yatırırsanız asgari ücretten fazla para kazanıyorsunuz.

Bu banka neredeyse asgari ücret veriyor.

Bu banka da aynı şekilde.

Özetlemek gerekirse hiçbir şey yapmadan paranızı bankaya yatırırsanız neredeyse bir ayda asgari ücreti garantilemiş oluyorsunuz diyebilirim.

Bu arada ben burada faizi vs. övmüyorum. Kendim para yatırmıyorum zaten. Başkasına da önermem. Arşiv olsun diye böyle bir yazı yazdım.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Genelde faiz en kötü yatırım aracı olarak kabul edilir diyebilirim. Faiz oranları yıllık enflasyon dolaylarında veya türkiyede olduğu gibi enflasyondan daha düşük olabiliyor. Daha düşük olması durumunda reel olarak zaten zararı kabullenmiş gibi oluyorsunuz. Kar etmeniz için dezenflasyonist sürecin oluşması gerekir ki bu enflasyondan daha tehlikeli olduğu için hiçbir ülke sürekli dezenflasyonist durumunda kalmayı istemez. Her ülke büyüme için cüzi oranlarda (yıllık 1-3 arası) enflasyonun olmasını ister. Ayrıca istatistik kurumları genelde enflasyonu düşük göstermek isterler yada öyle emir alırlar. Abd bile enflasyonun daha düşük gösterilmesi için yanlış hatırlamıyorsam son 30 yılda enflasyon hesaplama formülünü 2 defa revize etti. 30 sene önceki formüle göre abd enflasyonu şuan 10% un üzerinde olmalıydı. Enflasyondan da, faizden de daha çok kazandıracak yatırımlar yapmanız gerekir. Ayrıca şuan için asgari ücret verebilir ancak faizlerin düşmesi ile birlikte uzun vadeli faize yatırdıysan paran tamamen çöpe dönüşür.
Yatırım tavsiyesi değildir.

Chnkyn tamamen katılıyorum hocam. faiz uzun vadede paranızı pul eder.

Sürekli savaş çanlarının çaldığı bi dönemde en hızlı yükselecek yatırım araçları gümüş ve altındır diye düşünüyorum.Sulh olursa ekonomi düzelmeye gidersede teknoloji, enerji fonları başı çekerek yükselir diye düşünüyorum.Faiz geçici bu gün var yarın yok ama bişey yapmadan(yattığın yerden) para kazanmanın tadına bakmak için 1 2 ay koymak fena olmaz 🙂

fahri11 geçenlerde israil-iran olaylarında pax gold fırlamıştı mesela. piyasalar kapalıydı.