Selam arkadaşlar.
Takip edenler varsa uzun zamandır birikim yaptığım bir serim var. Şuan 330. gündeyiz herhalde.
Aslında biriktirdiğim para tam olarak 88 bin 217 lira. Detaylı bilgileri hafta hafta burada görebilirsiniz.
Paramı fonlarda biriktiriyorum. Fonları hiç bilmeyenler için kısaca açıklamam gerekirse içerisinde neredeyse dünyanın tüm varlıklarının barındığı ortaklık diyebiliriz. Çünkü içerisinde hisse senetlerinden devlet tahvillerine, kıymetli madenlerden borçlanma araçlarına kadar her şey var.
Mesela bugün yaklaşık 14 liraya Koç Holdinge ortak olabilirsiniz veya 1,2 liraya Sabancı Holdinge ortak olabilirsiniz.
Ortamlarda Koç Holding benim ortağım dersiniz. 😃
Bu arada benim portföyümde bu fonlardan yok. İlerleyen zamanda belki eklenebilir ama belki.
Geçtiğimiz pazar günü şöyle bir portföy paylaşmıştım. Buradaki rakamlara takılmayın mesele birikimin felsefesini anlamak olacak. 100 bin dedin? 111 bin var?? Aynen 111 bin oldu bile 😃
Burada maliyet daha fazla gözüküyor ancak detaylı bilgileri buradaki yazımda görebilirsiniz.
- hafta AFT ve Blockchain fonlarından satış yapmıştım.
Toplam biriktirdiğim para 110 bin liradan fazla ancak başlığa 100 bin lira yazdım. Çünkü 100 bin lira dikkat çekici, belki 200 bin, 300 binde de bu başlıkları atıp yazı yazarım.
Neyse detayları merak edenler araştırıp bu başlık altında sorularını sorabilirler. Ben bu yazıda nasıl 100 bin lira biriktirdiğimin mantığını anlatmaya çalışacağım.
Başlangıç
Aslında ben neredeyse kendimi bildim bileli birikim yapan birisiydim. Örneğin bayram harçlıklarımı bile babama verirdim. Tabi küçükken kazanılmış bir alışkanlık olabilir. Sonrasında ufak tefek işlere girdim. Asgari ücretle çalıştım. Hatta asgari ücretle çalışırken bedelli askerlik parasını biriktirdim. Bence siz de birikim yaparken kendinizi tanımalı, alışkanlıklarınızı belirlemelisiniz. Eğer birden her şeyi kısarsanız zor olabilir.
Masrafları kısın ve bütçe oluşturun
Maalesef tüketim çağındayız. Her gün önümüze binlerce reklam düşüyor. Bu reklamlardan kendinizi korumanız ve gereksiz harcamaları kısmanız gerekiyor. Eğer psikolojik olarak kendinizi huzursuz hissediyorsanız ve alışveriş yaptıkça rahatlıyorsanız bir şey diyemem. Ancak bunu tamamen kısmak yerine azaltırsanız ufak bir miktar bile bütçe oluşturabilirseniz çok güzel olabilir. Bence yatırımda paranın azı çoğu yoktur. Bugün kenara koyduğunuz 10 lira geleceğin 1000 lirası olabilir.
Ek işler yapmak
Normal hayatta ne iş yapıyorsanız bu işi internete taşımaya çalışın veya ek iş bulabiliyorsanız ek iş yapın. İşinizi internete taşıma konusunda size ilerleyen zamanda yardımcı olacağım. Bana yazabilirsiniz 🙂
Plan yapın
Ben bu yöntemi Babil’in En Zengin Adamı kitabında okumuştum. Diyor ki: ''Gelirinizin %10′unu birikime, %20’sini borçlara, %70′ini ise aylık harcamalara ayırın.''
Aslında yapabilirseniz paranızı günlük biriktirmek daha iyi. Çünkü bir alışkanlık oluşuyor. Her gün emek verilen bir şeyi bozmak daha zor olabilir.
Ancak mutlaka gelirinizin %10′unu birikime ayırmanızı tavsiye ediyorum.
Ayrıca mutlaka bir hedef belirleyin. O parayla daha sonra ne yapacaksınız? Ev mi alacaksınız? Araba mı alacaksınız? İşinizi mi geliştireceksiniz? Mutlaka bir hedefiniz olsun. Körü körüne de birikim yapmayın yani.
Geri kalmışlık hissi
Mutlaka zorlanacaksınız tabii. Ancak yalnız değilsiniz. Bizim gibi binlerce brikim yapan insan var. Mesela ben twitter’da kötü haber görünce direkt olarak hesaba girip sessize alıyorum. Benim gibi birikim yapan insanları takip etmeye başladım.
Cumartesi gecesi konsere gitmek yerine çay içmeye çıkıyorum 😃
Eğer bu tarz etkinliklerden kısabiliyorsanız kısın. Mesela haftada 3 gün dışardan yemek yerine 1 gün yemek yemeye çalışın. Ayda 2 kez konsere gidiyorsanız 1 kere gidin. Yani azaltabiliyorsanız azaltın.
Geri kalmışlık hissi mutlaka olacaktır ancak gelecekte çok daha iyi yaşamınız olacak.
Bazen bunu söylediğimde '‘ya ölürsek?’' diye soruluyor. Bence ölürsek sorun yok. Kurtuluruz. Mesele zaten yaşarsak.
Düşünsenize 10 bin lira maaşınız var ve emeklisiniz. Hiç bir birikiminiz yok? Ne yapacaksınız?
En önemli kısım - Yatırım
Paranız en güzel hisse senetlerinde büyür diye düşünüyorum ancak yine de sepet yapmak çok mantıklı. Altın, gümüş, hisse senedi, emtia. Ne bulursanız alabilirsiniz. Burada detaylı yazmıştım.
Nasıl 100.000 lira biriktirdim?
Yaklaşık bir senedir kazandığım paranın kalan kısmını birikime ayırmaya çalışıyorum. Şuan param az gelebilir ancak tahminime göre önümüzdeki yıllarda gerçekten ciddi bir miktar olacaktır.
Nereden baksanız 3500 dolara yakın para. 🙂 Size az gelebilir ancak bence hiç fena değil.
Bu arada ben bu parayı biriktirirken büyüklü küçüklü 8 kredi ödediğimi de söyleyeyim.
Belki biraz fazla krediye girdim ancak hepsinin bana kattığı maddi manevi şeyler oldu. İstersem hepsini bugün kapatabilirim ancak faizleri çok çok çok uygun. O yüzden kapatmıyorum. 😃
Teşekkürler
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Ayrıca bana ilham kaynağı olan insanlara ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Cihat E. Çiçek, Yatırım nedir, Yücel Ferek
En önemlisi de sağlığınıza dikkat edin. Hiç bir şey sağlığınızdan önemli değil.
Nasıl 1.000.000 biriktirdim yazısı bakalım ne zaman gelecek? 😃
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.
Düzenleme: Güncel portföyüm burada mevcuttur. (392. gün)