Selam arkadaşlar.
Normalde son 30 günde en çok artan ve azalan fonları ayrı ayrı yazıyorum ancak bu haftadan sonra en çok artanları ve azalanları bir arada yazmanın daha avantajlı olduğuna karar verdim.
Böylece trendi takip eden yatırımcı arkadaşlarımız varsa ufak da olsa bir yardımımız dokunur diye düşünüyorum.
Herhangi bir sorunuz varsa bu tartışma konusuna yazabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla seve seve cevaplarım.
Son 30 günde en çok artan 5 yatırım fonu (Serbest fonlar hariç)
TAU - İŞ PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %35,258442
- Son 3 Ay Getirisi: %34,158018
- Son 6 Ay Getirisi: %60,842768
- Son 1 Yıl Getirisi: %176,995581
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
TAU Fon yorum
Faizlerin artmasıyla beraber bankacılık hisselerinde hareketlenme var. Ancak ben yavaş yavaş bu hareketlenmenin sonuna gelindiğini düşünüyorum. Faizlerin düşmesiyle beraber bist 100 ve bist 100 dışı hisselerde hareketlenme bekliyorum. Tabi bunlar benim görüşlerim. Bu fonu 1 senedir tutuyorsanız çok iyi bir getiri sağlamışsınızdır. Ancak şimdi girmenin bence bir faydası yok. (Eğer en az 3-5 sene beklenmeyecekse tabi) Her zaman dediğim gibi. Kazanan fonlara değil kaybedenlere bakmakta fayda var. Bir de İş Bankası fonunun en çok Akbank ağırlıklı hisse tutması enteresan 😃
ADP - AK PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %35,104346
- Son 3 Ay Getirisi: %34,017895
- Son 6 Ay Getirisi: %59,151119
- Son 1 Yıl Getirisi: %176,452684
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
ADP Fon yorum
Valla ben bu fonu geçen ay zarar ederken söylemiştim. Bu da aşağıda videosudur.
Az önce TAU fonunu yorumlarken dediğim şey bu işte. Bankacılık hisselerini ortalama olarak ucuz görmüşüm. İlerde artar diye düşünmüştüm. Beklediğim süreden daha kısa süre içerisinde altını üçe katlamış mesela.
Mesele pahalıyken almak değil ucuzken almak. Çok basit ucuza al pahalıya sat. Ben aldım mı? Benim aldıklarımı burada görebilirsiniz. Ben uzun vadeli düşündüğüm için bankacılık hisse fonu almamıştım.
YZH - TEB PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- Son 1 Ay Getirisi: %34,944257
- Son 3 Ay Getirisi: %33,829336
- Son 6 Ay Getirisi: %59,302509
- Son 1 Yıl Getirisi: %176,676648
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
Yzh Fon yorum:
Bu fonda da en çok Akbank hissesi var. Enteresan geldi. Son bir ay getirisi ve bir yıl getirisi çok güzel bir fon. Vergiden muaf olduğu için de kaymaklı bir kazanç diyebilirim. Mis gibi fon. Ancak yükselince değil düşünce bakarım ben bu fona tekrar. Yine bir bankacılık fonu.
GIE - GARANTİ PORTFÖY GARANTİ BBVA İKLİM ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %23,830607
- Son 3 Ay Getirisi: %33,959951
- Son 6 Ay Getirisi: %48,528588
- Son 1 Yıl Getirisi: %121,990659
İçindeki bazı varlıklar:
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
- TÜPRAŞ - Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS)
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi A.Ş. (ODINE)
GIE Fon yorum
Bu fonun inceleme yazısını burada yazmıştım. Sanırım aktif yönetilen bir fon. İçerisinde banka hisseleri de olduğundan ilk beşe girebilmiş.
NHY - NEO PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %18,491504
- Son 3 Ay Getirisi: %25,772969
- Son 6 Ay Getirisi: %37,066722
- Son 1 Yıl Getirisi: %167,200612
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi (ANSGR)
- Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. (DOAS)
NHY Fon yorum:
Son bir yıllık kategori derecesine baktığımda ilk ona giren bir fon olduğu için bu fonun başarılı yönetildiğini söyleyebilirim. Nitekim son bir yılda %167 kazanç sağlamış. Altının %100 civarında bir kazanç sağladığını düşünürsek bence gayet güzel bir oran. Yine içerisinde banka hisseleri var.
İlk beşe giren fon yönetimlerini tebrik ederim. Bu kazançlar cidden güzel kazançlar. Şimdi asıl ilgi alanım olan azalan fonlara bakalım…
Son 30 günde en çok azalan 5 yatırım fonu (Serbest fonlar hariç)
IVY - İSTANBUL PORTFÖY BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ KARMA FON
- Son 1 Ay Getirisi: %-7,148414
- Son 3 Ay Getirisi: %21,681688
- Son 6 Ay Getirisi: %67,595128
- Son 1 Yıl Getirisi: %124,341394
İçindeki bazı varlıklar:
- Riot Platforms, Inc. (RIOT)
- NVIDIA Corporation (NVDA)
- Meta Platforms, Inc. (META)
- Coinbase Global, Inc. (COIN)
- Bitfarms Ltd. (BITF.TO)
- MicroStrategy Incorporated (MSTR)
IVY Fon yorum:
Fonun incelemesini burada detaylı olarak bulabilirsiniz. Kripto paradan anlamıyorum ama kripto para almak istiyorum diyorsanız bu fonu alabilirsiniz bence. Hazır ucuzlamış. Bitcoin’e yatırım yapan şirketlerin hisseleri var fonun içinde. Daha önce aldığım bir fondu. Bunu satıp Garanti portföyün blockchain fonuna geçmiştim. Detayları akince.com'da yazıyorum. Bir ayda zarar etmesine rağmen %124 getiri sağlamış. Ancak bu fonda %10 vergi var. 30 nisandan sonra ne olur bilmiyoruz.
RPM - ROTA PORTFÖY İLAÇ VE MEDİKAL TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON
- Son 1 Ay Getirisi: %-6,373555
- Son 3 Ay Getirisi: %9,102542
- Son 6 Ay Getirisi: %17,266994
- Son 1 Yıl Getirisi: %65,354318
İçindeki bazı varlıklar:
- Royalty Pharma plc (RPRX)
- Siemens Healthineers AG (SHL.DE)
- Eis Eczacıbaşı İlaç, Sınai ve Finansal Yatırımlar Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ECILC)
- Deva Holding A.Ş. (DEVA)
- Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (GENIL)
RPM Fon yorum
Eğer çocuğuma bir fon alacak olursam bu tarz bir fondan kesinlikle alırdım. Hazır indirimde olan bir fon. İçerisinde hem yerli hem de yabancı ilaç ve sağlık temalı hisseler var. İlerleyen dönem için vergi oranı ne olur bilinmez ama bu fonda %10 stopaj var.
GUH - GARANTİ PORTFÖY YABANCI TEKNOLOJİ HİSSE SENEDİ FONU
- Son 1 Ay Getirisi: %-4,601996
- Son 3 Ay Getirisi: %11,052447
- Son 6 Ay Getirisi: %34,699318
- Son 1 Yıl Getirisi: %100,431864
İçindeki bazı varlıklar:
Son beş bildirimde portföy dağılım raporunu bulamadım. Bulabilen arkadaşlar varsa beni bilgilendirirse sevinirim.
GUH Fon yorum
Adı yenilenmiş bir fon. AFT ve YAY fonlarına alternatif bir fon olabilir mi? Bence olabilir. Araştıracağım. Belki AFT’ye yatırdığım paranın yarısını da buraya atabilirim. Yatırımda sepet şarttır. 😃
AFT ile karşılaştırdığımda AFT son bir yılda %110 getiri sağlarken bu fon %100 getiri sağlamış.
YJK - YAPI KREDİ PORTFÖY ROBOTİK VE YARI İLETKEN TEKNOLOJİLERİ FON SEPETİ FONU
- Son 1 Ay Getirisi: %-4,272878
- Son 3 Ay Getirisi: %8,684751
- Son 6 Ay Getirisi: %31,903927
- Son 1 Yıl Getirisi: %71,550506
İçindeki bazı varlıklar:
YJK Fon yorum
Mart ayı portföy dağılım raporuna baktığımda yabancı yatırım fonu ve yerli yatırım fonu alındığını gördüm bu fonda. Fon alan yatırım fonu sevmiyorum. Zaten ben paramı sana emanet ediyorum hisse senedi seç diye. Sen gidiyorsun yine fon alıyorsun. Emtia olsa anlarım. Gitmişler fon almışlar 😃 Benim yatırım tarzıma uygun olmayan bir fon mesela..
IDY - TEB PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FON
- Son 1 Ay Getirisi: %-4,118262
- Son 3 Ay Getirisi: %8,224174
- Son 6 Ay Getirisi: %11,884399
- Son 1 Yıl Getirisi: %49,962843
İçindeki bazı varlıklar:
- Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. (BIOEN)
- Borlease Otomotiv A.Ş. (BORLS)
- Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (SAHOL)
- Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş (AKFYE)
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
IDY Fon yorum
Fon değişken bir fon olduğu için her türlü şeye yatırım yapıyor maşallah. Ancak uzun vadeli olarak bakıldığında risk değeri yüzünden pek fazla getiri sağlamamış. Tercih etmeyeceğim bir fon.
İçerik bilgilendirme:
Burada yaptığım yorumlar geçmiş ayın portföy dağılım raporlarına göre yapılmıştır. Belki bu ay dağılımlar değişkenlik gösterebilir. O yüzden fon yönetimlerinin bir bildiği vardır kanısındayım.
Ayrıca fonun zarar etmesi demek kötü yönetildiği anlamına gelmez. Zarar etmiş fonlardan bir tanesini mesela portföyüme ekleyebilirim.
Mesela ilk beşte olmayan AOY fonunu portföyümde görebilirsiniz.
Bu yazıyı her hafta yazmaya çalışacağım. Hem kendimi geliştiriyorum hem de sizi bilgilendirmeye çalışıyorum. Merak ettiğiniz soru varsa cevaplarım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.