Selam arkadaşlar. Bugün en çok kazanan fonları yazarken önüme düşen ve dikkatimi çeken fonu incelemek istedim.
GIE - GARANTİ PORTFÖY GARANTİ BBVA İKLİM ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
Fon genel bilgileri:
- Son Fiyat (TL): 2,199877
- Günlük Getiri (%): %2,8548
- Pay (Adet): 19.773.923
- Fon Toplam Değer (TL): 43.500.201,89
- Kategorisi: Hisse Senedi Fonu
- Son Bir Yıllık Kategori Derecesi: 44 / 115
- Yatırımcı Sayısı (Kişi): 2.635
- Pazar Payı: %0,04
Fon getirileri:
- Son 1 Ay Getirisi: %16,150463
- Son 3 Ay Getirisi: %35,391293
- Son 6 Ay Getirisi: %31,329589
- Son 1 Yıl Getirisi: %115,191301
Fon varlık dağılımı:
- Hisse senedi
- Takasbank para piyasası
- Ters-Repo
İçindeki bazı varlıklar:
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
- TÜPRAŞ - Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS)
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi A.Ş. (ODINE)
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
GIE - GARANTİ PORTFÖY GARANTİ BBVA İKLİM ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Bu fonu en çok kazananlar listesinde görünce ben de buraya inceleme yazısını yazayım dedim.
Garanti Portföy Garanti BBVA İklim Endeksi Hisse Senedi (TL) Fon’un (Hisse Senedi Yoğun Fon) fon toplam değerinin en az %80′i devamlı olarak Garanti BBVA İklim Endeksinde (GBNIE) yer alan ihraççı paylarına ve bu paylardan oluşan endeksleri takip etmek üzere kurulu borsa yatırım fonlarına yatırılacaktır.
Garanti BBVA İklim Endeksi (GBNIE) Borsa İstanbul’da işlem gören, CDP (Carbon Disclosure Project) metodolojisine göre, iklim değişikliği konusundaki risklerini ve fırsatlarını şeffaf bir şekilde beyan eden şirketlerin paylarından oluşmaktadır.
Garanti BBVA İklim Endeksi Hisse Senedi (TL) Fonu aynı zamanda yatırımlarınızı tasarrufa dönüştürürken, ÇEKÜL Vakfı Bilgi Ağacı Eğitimleri ile gelecek nesillerin doğal ve kültürel mirasımızı korumak için alacağı eğitime katkıda bulunma imkanı sunuyor.
Fon portföyünde yalnızca Türk Lirası cinsinden varlık ve işlemler yer alacaktır. Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yer verilmeyecektir. Ayrıca, fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yönelik organize ve tezgah üstü türev araçlara yer verilmeyecektir.
Fonun amaçlarından biri doğal ve kültürel mirası korumak olması hoşuma gitti ancak bunu hangi şirketlerle yapıyor olması da dikkat çekici. İçinde banka hissesi bulunduruyor mesela. Ben yenilebilir enerji hissesi gibi hisseler görmek isterdim. Ne bileyim enerji hisseleri görmek isterdim. Enerji hisseleri de var ama en çok olan hisselerden birisi Akbank mesela.
En çok kazananlar listesine girmesi normal çünkü bankacılık hisseleri bu hafta son 30 günün zirvesine oturdu. Fon yönetiminin işine diyecek lafım yok tabi ancak bundan sonraki 30 günde enerji şirketleri para kazandırır mı? Diye düşündüm.
Kısa vadede de trendleri takip ediyorum tabi ister istemez.
Fonun risk derecesi tefasta yazmıyor ancak risk derecesi 6.
Neyse. Özetlemek gerekirse iklim fonunda banka hissesi görmek garibime gitti. Asıl söylemek istediğim buydu. Fonun başarısına diyecek bir sözüm yok tabi. Bence başarılı bir fon. Umarım daha çok başarılı olur ancak portföyümü çeşitlendirmek adına bu fonu alır mıyım? Büyük ihtimalle almam.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.