Selam arkadaşlar. Bugün yılbaşından bu yana en çok kazandıran yatırım fonlarına bir göz atalım istedim. Bu fonlar neler? İçinde hangi hisseler var? Yüzde kaç kazandırmışlar? Hep beraber bir inceleyelim. (Serbest fonlar hariç)
Yılbaşından bu yana en çok kazandıran yatırım fonları
- BIH - A1 PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- TAU - İŞ PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- BIO - İŞ PORTFÖY SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- YZH - TEB PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- ADP - AK PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- KYA - KARE PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU(HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- PPB - PHİLLİP PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- IHK - İŞ PORTFÖY İŞ’TE KADIN HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- IIH - İSTANBUL PORTFÖY ÜÇÜNCÜ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- TI2 - İŞ PORTFÖY HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
1. BIH - A1 PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %9,853919
- Son 3 Ay Getirisi: %21,283721
- Son 6 Ay Getirisi: %94,781629
- Son 1 Yıl Getirisi: %
İçindeki bazı hisseler:
- A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (A1CAP)
- İzmir Fırça Sanayi ve Ticaret A.Ş. (IZFAS)
- Güler Yatırım Holding A.Ş. (GLRYH)
- Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EKGYO)
- Artemis Halı A.Ş (ARTMS)
BIH Fon Yorumu:
Fon dolu bir fon. O yüzden alamayabilirsiniz. Ancak birisi satarsa sizin alım emriniz gerçekleşir diye biliyorum. Bunun dışında gayet başarılı bir fon. Yılbaşından bu yana %96,3363 kazandırmış. İçerisindeki yoğun olan hisseleri de paylaştım. Faizin bu kadar yüksek olduğu zamanda gerçekten çok başarılı bir iş çıkarmışlar. Bu fonun ikincisini de çıkardılar. Onun kodu KHA sanırım 3 ayı geçti çıkalı. Bir de A1 portföyün adı değişti. Pardus portföy oldu. Belki bulamayabilirsiniz diye söylüyorum.
2. TAU - İŞ PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %13,150084
- Son 3 Ay Getirisi: %54,434746
- Son 6 Ay Getirisi: %73,227822
- Son 1 Yıl Getirisi: %210,390151
İçindeki bazı hisseler:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
TAU Fon Yorumu:
Son bir yılda hisse senedi fonları arasında en çok kazandıran fon. Yılbaşından bu yana en çok kazandıran ikinci fon olmuş. %74,7584 kazandırmış. Yalnız birinci ile ikinci arasında bence büyük bir fark var. 96 neresi? 74 neresi? 90 olsa anlarım da BIH fonu gerçekten fark atmış yani. TAU da diğer bankacılık fonlarına göre iyi yönetilmiş ki %74′ün üzerinde bir getiri ile güzel kazandırmış. Bakalım faizlerin düşük olduğu zamanda bankacılık fonları nasıl olacak ben onu merak ediyorum. Yüksekken güzel kazançlar oldu. Düşükken ne olacak? Hadi BIH fonu dolu. İsteseniz de alamıyorsunuz. Bu fonu alabilirsiniz ancak ben olsam almam ki zaten almıyorum. 😃 Çünkü mal ucuzken alınır diye düşündüğüm için bu fonu düşükken almak bence daha mantıklı. Böyle zamanlarda satmak için alınır.
3. BIO - İŞ PORTFÖY SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %11,496878
- Son 3 Ay Getirisi: %43,451431
- Son 6 Ay Getirisi: %79,522959
- Son 1 Yıl Getirisi: %
İçindeki bazı hisseler:
- Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MAVI)
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
- Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS)
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
BIO Fon Yorumu:
Yılbaşından bu yana %74,1423 kazandıran bir fon. Geçtiğimiz ayların portföy dağılım raporuna bakabilirsiniz, bu fon geçtiğimiz aylarda banka hisselerine yatırım yapmıştı. Şimdi diğer sektörlere de girmiş. Bakalım ilerleyen zamanda doğru hisseleri seçecekler mi? Göreceğiz. Bakın mesela yukarıda bahsettiğim fark konusu bu fonda çok az mesela. 2. ile 3. arasında çok bir fark yokken 1. ile 2. arasındaki fark çok fazla. BIH fonu sanırım aktif olarak yönetilen bir fon.
Fonun karşılaştırma endeksi BIST SURDURULEBILIRLIK endeks yılbaşından bu yana %46,51 artarken fon %74,1423 artmış durumda. Gerçekten bence başarılı olmuş bir fon diyebiliriz. Umarım bu başarıyı ilerde de korurlar..
4. YZH - TEB PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- Son 1 Ay Getirisi: %13,173067
- Son 3 Ay Getirisi: %53,915745
- Son 6 Ay Getirisi: %71,988749
- Son 1 Yıl Getirisi: %208,161230
İçindeki bazı hisseler:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
YZH Fon Yorumu:
Bankacılık endeksi fonu. Mesela bir endeks fonu satın alacaksanız hepsini birden satın almaya gerek yok. En çok kazananı bulmaya çalışırsanız bence bulmanız biraz zor olur ama ortalama kazanç istiyorsanız buyurun birini alın işte yani. Ama bankacılık endeksi gelecekte nasıl olur bilemem tabi. Bu fon yılbaşından bu yana %73,1448 kazandırmış. BIST BANKA ise %68,09 kazandırmış. Yarın öbür gün piyasalar ne olur bilmem. Ben bayramın son günü bu yazıyı yazıyorum. Eğer bir fon bir endeks ile yarışıyorsa ve onu geçiyorsa benim için başarılı bir fondur. Bu fonu da buraya yazmamızın sebebi de budur.
5. ADP - AK PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %12,842075
- Son 3 Ay Getirisi: %53,385351
- Son 6 Ay Getirisi: %71,327148
- Son 1 Yıl Getirisi: %207,085285
İçindeki bazı hisseler:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
ADP Fon Yorumu:
Yine bir bankacılık endeksi fonu. Yılbaşından bu yana %72,4048 kazancı var. Diğer bankacılık fonları hakkında söylediklerim bu fon için de geçerli. Zaten burada detaylı incelemesini yapmıştım.
6. KYA - KARE PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU(HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %8,215675
- Son 3 Ay Getirisi: %32,123362
- Son 6 Ay Getirisi: %73,900588
- Son 1 Yıl Getirisi: %170,650490
İçindeki bazı hisseler:
- Koç Holding A.Ş. (KCHOL)
- Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (SAHOL)
- Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. (DOHOL)
KYA Fon Yorumu:
Hemen yatırımcı bilgi formuna baktım ve '‘Fon’un karşılaştırma ölçütü %100 BIST-30 Endeksidir.’' yazısını gördüm. Bist30 endeksi yılbaşından bu yana %39,47 kazandırırken bu fon %71,3242 kazandırmış. Bu zamanda bu kadar getiri sağlayıp banka endeksi olmayan fonlar dikkatimi çekiyor. Dolu olmayan bir fon bir de. Yani diyelim ki alım yapacağım. BIH fonunu dolu gördüm bu fona bakarım yani. Ancak bist30 artarken değil düşerken bakmak daha çok hoşuma gider tabi. Umarım hep böyle başarılı yönetilir. Eğer fon düşerken de bist30 endeksinden az kaybettirirse bu fonu portföyüme eklemeyi düşüneceğim. Notlarıma yazıyorum…
7. PPB - PHİLLİP PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %8,546543
- Son 3 Ay Getirisi: %36,065233
- Son 6 Ay Getirisi: %70,471203
- Son 1 Yıl Getirisi: %167,792373
İçindeki bazı hisseler:
- Tav Havalimanları Holding A.Ş. (TAVHL)
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN)
PPB Fon Yorumu:
Mesela bu fon içerisine çoğunlukla banka hissesi almış. Başarısız bir fon demiyorum ancak bu zamanda bankaların dışına yatırım yapan fonlar daha çok ilgimi çekiyor açıkçası. Bu fon da Bist100 endeksiyle yarışıyor. Yılbaşından bu yana %68,4647 kazandırmış. %37,34 kazandıran da Bist100 endeksi var. Başarılı bir fondur tabi ancak bankaların yürüdüğünü hepimiz biliyoruz 😃 Bize bilmediğimiz bir şeylerden para kazandıracak fon lazım abi.
8. IHK - İŞ PORTFÖY İŞ’TE KADIN HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %11,622308
- Son 3 Ay Getirisi: %40,757976
- Son 6 Ay Getirisi: %77,111666
- Son 1 Yıl Getirisi: %193,587206
İçerisindeki bazı hisseler:
- Tav Havalimanları Holding A.Ş. (TAVHL)
IHK Fon Yorumu:
Kadın çalışanların desteklendiği, kadın çalışanların çoğunlukta olduğu şirketlere yatırım yapan bir fondur. Fonun karşılaştırma ölçütü %95 İş Portföy KOÇKAM Kadın Dostu Şirketler Getiri Endeksi + %5 BIST-KYD Repo (Brüt) Endeksi olarak belirlenmiştir.
Karşılaştırma ölçütü böyleymiş. Fon bu endeksin üstünde bir getiri sağlamış. Yılbaşından bu yana %68,4493 kazandırmış.
Koç Üniversitesi ile iş birliği yapılmış sanırım. Bence bu fondan yalnız bir tane olması kötü bir durum. Daha çok olması gerekiyor ki kadın çalışanlar daha fazla desteklensin. Umarım çoğalır.
9. IIH - İSTANBUL PORTFÖY ÜÇÜNCÜ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %9,598797
- Son 3 Ay Getirisi: %35,983381
- Son 6 Ay Getirisi: %69,485662
- Son 1 Yıl Getirisi: %208,672799
İçindeki bazı hisseler:
- Migros Ticaret A.Ş. (MGROS)
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
IIH Fon Yorumu:
Yılbaşından bu yana %66,6799 kazandırmış bir fon. İçerisindeki hisselere bakacak olursak gayet güzel seçilmiş diyebiliriz ancak ilerleyen günlerde aldılar mı? Sattılar mı? Bilemeyiz. Yalnızca bir gün açıklanıyor portföy dağılım raporları. O yüzden lastik tamircisine hangi marka lastik kullanıyorsun diye sormaya gerek yok. Seçtiği hisseleri lastik olarak varsayarsak.
Bu fonun da yatırımcı sayısı oldukça fazla diye biliyorum. Mesela Kare Portföyün fonuna bundan daha az kişi yatırım yapmış.
10. TI2 - İŞ PORTFÖY HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %12,575257
- Son 3 Ay Getirisi: %39,464533
- Son 6 Ay Getirisi: %73,623436
- Son 1 Yıl Getirisi: %184,283264
İçindeki bazı hisseler:
TI2 Fon Yorumu:
Yılbaşından bu yana %66,6767 kazandırmış bir fon. Bu da bugün inceleyeceğimiz sonuncu fon oldu. Fon’un kuruluş tarihi 14.02.1989. Çok eski bir fon. Karşılaştırma ölçütü olarak Bist100′ü sürekli geçmiş. Geçtiğimiz yıllara da bakarsanız hep endeks üstü bir getiri sağlamış. Uzun vadede bu fon yatırımcısını üzmez bence. Ancak daha korumacı bir hisse seçimi yaptığını görüyorum. Keşke BIH gibi, KYA gibi hisseler seçip daha fazla kazandırabilse. Yani bu benim kişisel görüşüm. Fon yönetiminin elbette bir bildiği vardır ki yıllardır zaten endeks üstü getiri ile başarılarını kanıtlamışlar.
Özetlemek gerekirse
İş Portföyün başarısını tebrik ederim bu arada. Gerçekten ilk sıralara bu kadar fon sokmak bence ayrı bir başarı. Geçtiğimiz aylarda da ilk 5 sırada onlar vardı.
Kişisel görüşüm: Fonlar artarken değil azalırken alım yapmaya çalışmak daha iyi bence. Nasıl olsa bir gün zamanları gelecek. Nasıl olsa kazandıracaklar. Benim aldığım fonları ben düşecek diye alıyorum. Düşecek diye biriktiriyorum aslında. Düşsün ki daha çok alabileyim görüşündeyim.
Peki artanları niye paylaşıyorsun? Diye soracak olanınız varsa incelemek için paylaşıyorum. Geçmiş yazılarıma bakarsanız düşenlerden beğendiklerimi de paylaşmıştım.
Bu siteye ilk defa girdiyseniz ve benim portföyümü merak ediyorsanız buraya bakabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.