Selam arkadaşlar, bir gün gecikmeli de olsa TI3 fonunu beraber incelemek istedim. TI3 3 büyük holding fonundan birisi. Kazancına bakılırsa bu yıl oldukça güzel. İçerisinde İş Bankası İştirakleri var. Hisse yoğun fon olduğu için de kazancından vergi alınmıyor.
İŞ PORTFÖY İŞ BANKASI İŞTİRAKLERİ ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
Fon genel bilgileri:
- Son Fiyat (TL): 1128,854280
- Günlük Getiri (%): %0,8082
- Pay (Adet): 3.724.278
- Fon Toplam Değer (TL): 4.204.167.161,43
- Kategorisi: Hisse Senedi Fonu
- Son Bir Yıllık Kategori Derecesi: 15 / 117
- Yatırımcı Sayısı (Kişi): 41.816
- Pazar Payı: %2,57
Fon getirileri:
- Son 1 Ay Getirisi: %21,461574
- Son 3 Ay Getirisi: %25,973105
- Son 6 Ay Getirisi: %42,433534
- Son 1 Yıl Getirisi: %223,466546
Fon varlık dağılımı:
- Hisse senedi
- Vadeli işlemler nakit teminatları
- Takasbank para piyasası
İçindeki bazı varlıklar:
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (SISE)
- Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi (ANSGR)
- İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (ISMEN)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
- İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO)
- Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. (ANHYT)
TI3 Fon Yorumu:
İş Bankasının bu fonu İş Bankasının şirketlerine yatırım yapıyor. Fiyatı diğer fonlara göre bir miktar pahalıymış ancak çok önemli değil. Fonun yıllık kazancına baktığımda altın ve doları geçtiğini görüyorum ki zaten altın ve doları katlamış vaziyette. Tabi ülkemizde doların (bu aralar) ucuz kalması dolayısıyla da böyle bir şey olmuş olabilir.
Fonun karşılaştırma ölçütü çok önemli: '‘Fonun karşılaştırma ölçütü %95 İş Bankası İştirakleri Getiri Endeksi + %5 BİST KYD Repo (Brüt) Endeksi olarak belirlenmiştir.’'
Neden önemli diyorum, fonun neyle yarıştığını bilmeniz gerek. Mesela döviz fonu dolarla yarışır. Sağlık fonu sağlık hisseleriyle yarışır vs. vs.
Geçtiğimiz 3 ve 5 yılda da iyi getiriler sağlamış bir fon ancak günümüze bakıldığında alıma devam edilir mi? Size kalmış. Ben kademeli alıyorum derseniz bir şey diyemem ancak alıma yeni başlayacaksanız buradaki konuda belirttiğim gibi. Mal ucuzken alınır.
İlerleyen zamanda düşer mi? Çıkar mı? Onu kimse bilemez ancak ben düşüşleri daha çok seviyorum.
Özetle daha detaylı bilgi isterseniz buradaki yatırımcı bilgi formunu okursunuz. İş Bankası İştiraklerine yatırım yapmak sizi üzmez diye düşünüyorum ancak tabi uzun vadeli olarak bakmak gerekiyor. Her yatırımda olduğu gibi burada da böyle.
Sizin de fikriniz var ise tartışmalara katılabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.