Selam arkadaşlar. Bu hafta borsamız için kötü bir haftaydı desem de inanmayın çünkü hisse senedi fonları çok güzel düşmüş durumda.
Benim gibi küçük yatırımcılar için çok güzel haber bu bence. Uzun vadeli düşünüyorsanız alım fırsatı olabilir. Hatta alım fırsatı. İsterseniz bu düşen fonların uzun vadesine bakın. Altını, doları, enflasyonu(TÜİK) falan geçmiş durumda.
Hatta bugün %2,43 artmış durumda. Faiz bu kadar artmasına rağmen borsamız hala yükseliyor. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde borsa hep artmış. Ben de bunu düşünerek alım fırsatı olduğunu görüyorum.
Hatta borsa bence 15 bini de görecek. 30 bini de görecek. Ancak ne zaman görür bilemeyiz.
Ancak bu düşüşler her zaman uzun vadeli yatırımcı için alım fırsatı olmaya devam ediyor.
Benim aldığım yerli hisse senedi fonu var. En fazla eklemeyi ona yapacağım bu hafta.
Bu arada bu fonlar zarar ediyor gördüğünüz gibi. Zarar eden bir şeye bütün paranızı atmayın elbette. Kademeli alım yapın bence. Benim gibi uzun vade düşünüyorsanız bu fonların sizi üzeceğini düşünmüyorum ancak fonun içeriğine falan da bakmanızı öneririm. Yönetimine bakmanızı öneririm. Örneğin yatırımcı bilgi formlarını okuyup size uygun olup olmadığına bakabilirsiniz.
Eğer ben alıp satarım. 3 günde para kazanırım. Sonra satarım diyorsanız bu fonlar bence size göre değil. Al-Sat yaparak para kazanacağınızı düşünüyorsanız fonlardan uzak durun. Çünkü alım satım süreleri var zaten. Paranızı büyük ihtimalle kaybedersiniz ve terste kalabilirsiniz.
Uzun vadeli düşünüyorsanız bu fonlardan biriktirmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ben de bizzat böyle yapıyorum zaten. Biriktirdiğim fonlara da buradan bakabilirsiniz. Neredeyse 30 hafta olacak.
Biriktirdiğim para belli. İnceleyin ona göre paranızı yatırın. Bana soruyorlar mesela bu fon ne zaman artar diye. Ben onu bilsem zaten tüm paramı atar zengin olurum.
Özetle kimseden yatırım tavsiyesi almayın. Kendi yatırım stratejinizi belirleyin. Benim söylediklerim dahil umursamayın.
Herkesin yatırım stratejisi farklı. Elinde bir para vardır. 3 ay sonra lazım olacaktır. Farklı bir şey al derim. 3 yıl sonra lazım olacaktır farklı bir şey al derim. Zaten bunu al şunu al demem ancak alım fırsatlarını söylerim. Seç beğen al. Bu fonlar düşüşte işte.
Neyse çok uzattım listeye bakalım.
BUY - AK PORTFÖY BÜYÜYEN ŞİRKETLER HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-8,989886
- Son 3 Ay Getirisi: %9,522845
- Son 6 Ay Getirisi: %-6,507866
- Son 1 Yıl Getirisi: %
İçindeki bazı varlıklar:
- Koç Holding A.Ş. (KCHOL)
- Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AKCNS)
- Astor Enerji A.Ş. (ASTOR)
- Oyak Çimento Fabrikaları A.Ş. (OYAKC)
BUY - AK PORTFÖY BÜYÜYEN ŞİRKETLER HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Bugün bir arkadaş bu fondan almış. 6 aydır alıyorum, zarardayım ve ekleme yapacağım diye yorum atmış. Bence çok doğru yolda. Yarın öbür gün bu fon mutlaka artacaktır. Zamanı geldiğinde çok güzel paralar kazanacağını düşünüyorum. Bu fon şimdilik düşüşte. İlerleyen zamanda mutlaka artış olduğunda bu fon kazandıracaktır. Elbette yatırım tavsiyesi değil. Aylardır zararda olan bir fon.
ST1 - STRATEJİ PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-8,7209
- Son 3 Ay Getirisi: %14,431485
- Son 6 Ay Getirisi: %4,521318
- Son 1 Yıl Getirisi: %74,984842
İçindeki bazı varlıklar:
- Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (RYGYO)
- Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. (DOHOL)
- Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş. (HTTBT)
- Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KMPUR)
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
- Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASELS)
ST1 - STRATEJİ PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Geçen hafta da bu fondan bahsetmiştim. Burada. Fonun yöneticisi bugün tweet atmış. Buyurun buraya bırakayım.
Burak İhsan Çetinçeker
Evet, klişe, fakat kuşkusuz alım fırsatı.
Yatırımın ve bütçenizin kurallarına uyduğunuz müddetçe böyle dönemler müessesenin ikramı.
Aynen ben de böyle düşünüyorum. Diyelim ki markete gittiniz fiyatlar düşmüş. Bir tane ekmek alacağınız yerde iki ekmek almaz mısınız? Borsaya indirim gelmiş. Gördünüz bugün yükseldi. Bence yükselince üzülmemiz, düşünce sevinmemiz gerekiyor.
Tabi sağlam varlıklar almak gerek.
PPB - PHİLLİP PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-7,665230
- Son 3 Ay Getirisi: %15,778124
- Son 6 Ay Getirisi: %26,485352
- Son 1 Yıl Getirisi: %111,087536
İçindeki bazı varlıklar:
- Türkiye Sigorta A.Ş. (TURSG)
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Tav Havalimanları Holding A.Ş. (TAVHL)
PPB - PHİLLİP PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Genellikle bankacılık hisselerine yatırım yapmış bir fon. Bence güzel yönetilmiş çünkü bu ay bu kadar kaybetmesine rağmen yıllıkta çok iyi getiri sağlamış. Yatırımcısına bol kazançlar dilerim. Uzun vadeli düşünüyorsanız bu fon da güzel duruyor.
TI3 - İŞ PORTFÖY İŞ BANKASI İŞTİRAKLERİ ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-7,400232
- Son 3 Ay Getirisi: %6,404687
- Son 6 Ay Getirisi: %9,934923
- Son 1 Yıl Getirisi: %94,018420
İçindeki bazı varlıklar:
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (SISE)
- İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (ISMEN)
- Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi (ANSGR)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
- İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO)
TI3 - İŞ PORTFÖY İŞ BANKASI İŞTİRAKLERİ ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
İçerisinde İş Bankasına ait şirketler olan bir fon. Koç, Sabancı ve bu fondan alırsanız Türkiye’de bulunan her sektöre yatırım yapmış olursunuz galiba. Yukarıda söylediklerim bu fon için de geçerli. Alım fırsatı bence. İndirim gelmiş.
ZPE - ZİRAAT PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-7,042865
- Son 3 Ay Getirisi: %13,850971
- Son 6 Ay Getirisi: %13,984134
- Son 1 Yıl Getirisi: %75,801948
İçindeki bazı varlıklar:
- Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS)
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
- TÜPRAŞ - Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS)
- Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL)
ZPE - ZİRAAT PORTFÖY KATILIM HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Fonun içersinde yatırım fonu da mevcut. Tabi biz bu varlıkları aydan aya görüyoruz. Belki de satmışlardır? Orasını bilemeyiz. Ancak faiz hassasiyeti olan arkadaşlar bu fona bakabilir bence. Hazır indirim gelmiş. Yatırımcısına bol kazançlar dilerim.
KPU - KUVEYT TÜRK PORTFÖY İKİNCİ KATILIM HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-7,006947
- Son 3 Ay Getirisi: %19,399678
- Son 6 Ay Getirisi: %16,414563
- Son 1 Yıl Getirisi: %
İçindeki bazı varlıklar:
- Mlp Sağlık Hizmetleri A.Ş. (MPARK)
- Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. (PGSUS)
- Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. (BIOEN)
- Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş. (YUNSA)
- Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AKCNS)
- Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (LOGO)
KPU - KUVEYT TÜRK PORTFÖY İKİNCİ KATILIM HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Yine bir katılım fonu. Faiz hassasiyeti olanlar için kurulmuş. Bence içindeki hisseler de hiç fena değil. İndirimli almak isteyenler bakabilir 😃
IHT - İŞ PORTFÖY İHRACATÇI ŞİRKETLER HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %-6,914806
- Son 3 Ay Getirisi: %14,816246
- Son 6 Ay Getirisi: %5,641082
- Son 1 Yıl Getirisi: %72,807282
İçindeki bazı varlıklar
- Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (GOLTS)
- Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KRDMD)
- Goodyear Lastikleri T.A.Ş. (GOODY)
- Çemtaş Çelik Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CEMTS)
- Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayii A.Ş. (BANVT)
- Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASELS)
- Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (EGSER)
IHT - İŞ PORTFÖY İHRACATÇI ŞİRKETLER HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) YORUMU
Yurt dışına ürün satan şirketlerin oluşturduğu bir fon. Bence içindeki hisseler de hiç fena değil. Baktığınız zaman dolar bazlı varlık olarak düşünülebilir. Ancak ne kadar kazandırır? Ne kadar kaybettirir orasını ben bilemem.
AHI - ATLAS PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU(HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- Son 1 Ay Getirisi: %-6,469655
- Son 3 Ay Getirisi: %17,600678
- Son 6 Ay Getirisi: %23,392303
- Son 1 Yıl Getirisi: %86,660704
İçindeki bazı varlıklar:
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS)
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
- Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CIMSA)
- Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (SISE)
- Galata Wind Enerji A.Ş. (GWIND)
AHI - ATLAS PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU(HİSSE SENEDİ YOĞUN) YORUMU
Bu fonun içindeki hisseleri fazla fazla yazdım çünkü bu fon başarılı ve az bilinen fonlardan. 3018 yatırımcısı mevcut. Bence güzel yönetilmiş geçmişte. 3 yılda nerdeyse 7.5 kat, 5 yılda ise 14 kat artmış durumda. Bu ay bu kadar kaybetmesine rağmen. He gelecekte ne olur bilinmez ancak aynası iştir kişinin lafa bakılmaz.
Evet. Bu hafta da en çok kaybeden fonlar böyle. Serbest fonlar hariç. Eğer siz de benim gibi küçük yatırımcıysanız bu fonlara bir bakın derim.
Bizim zaten paramız yok. Hazır düşmüş alalım işte. Paramız olunca artsın 😃
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.