Selam arkadaşlar. Bugün yine son 30 günde en çok artan ve azalan 5 yatırım fonunu buraya not alacağım.
Geçtiğimiz hafta %35 kazanç sağlayan bankacılık fonları yine zirvede ancak bu sefer yaklaşık %15′ten fazla düşerek %20 civarında kalmış diyebiliriz.
Yani bankacılık fonları bu hafta kaybetmiş.
Her zaman dediğim gibi kazananlardan uzak durun. Alacaksanız da kademeli bir şekilde almaya çalışın.
Benim düşüncem azalan fonlardan almak. Nitekim azalan fonlardan portföyümde bulunan ve aylardır aldığım fonlar var.
Bu beni mutlu etti aslında. Neden diyorsanız zaten ben uzun vadeli bir yatırımcıyım. Uzun vadeli olduğu için de topladığım fonun değer kaybetmesi benim işime gelir çünkü ucuzdan almış olurum.
İlk olarak en çok artan ve azalan 5 fonu not alayım sonra detaylı inceleyelim.
Son 30 günde en çok artan 5 yatırım fonu
- TAU - İŞ PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- ADP - AK PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- YZH - TEB PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- GIE - GARANTİ PORTFÖY GARANTİ BBVA İKLİM ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- BIO - İŞ PORTFÖY SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
Son 30 günde en çok azalan 5 yatırım fonu
- IVY - İSTANBUL PORTFÖY BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ KARMA FON
- AOY - AK PORTFÖY ALTERNATİF ENERJİ YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
- RTG - ATA PORTFÖY ROBOTİK TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON
- AFT - AK PORTFÖY YENİ TEKNOLOJİLER YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
- RPM - ROTA PORTFÖY İLAÇ VE MEDİKAL TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON
En çok artanlarda pek bir değişme yok ancak azalan fonlarda değişme var geçtiğimiz haftaya göre. Geçtiğimiz hafta neler olmuş diye merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
TAU - İŞ PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %19,836709
- Son 3 Ay Getirisi: %37,675747
- Son 6 Ay Getirisi: %68,981569
- Son 1 Yıl Getirisi: %190,124158
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
TAU Fon yorumu
Geçtiğimiz haftaya bakarsanız aylık olarak %35′i geçen fon bu hafta bir miktar düşüşe geçmiş. Borsa yeni zirve yapmasına rağmen diğer hisse senetleri değil fonlar bazında bankacılık hisseleri hala zirvede.
ADP - AK PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %19,623561
- Son 3 Ay Getirisi: %37,358813
- Son 6 Ay Getirisi: %66,670968
- Son 1 Yıl Getirisi: %188,890693
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
ADP Fon yorumu
Yine bir bankacılık fonu listenin ikinci sırasında. Zarar ederken bakabilirsiniz dediğim bir fon. Geçtiğimiz hafta yazısında videosu vardı. Ancak şimdi alın demem. Eğer illa yok ben bankacılık endeksine güveniyorum bankacılık beni yarı yolda bırakmaz diyorsan kademeli bir şekilde hazır düşüşe geçmişken alınabilir. Ancak ben olsam almazdım ki aldıklarımı birazdan göreceksiniz zaten.
YZH - TEB PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- Son 1 Ay Getirisi: %19,477812
- Son 3 Ay Getirisi: %37,410799
- Son 6 Ay Getirisi: %66,998054
- Son 1 Yıl Getirisi: %189,100451
İçindeki bazı varlıklar:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
YZH Fon yorumu
Bu da bir bankacılık fonu olduğu için yukarıda yazdıklarım bu fon için de geçerli. Benim almam diyorum ama bu fonlar oldukça iyi kazandırmış bu arada söylememe gerek yok herhalde.
GIE - GARANTİ PORTFÖY GARANTİ BBVA İKLİM ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %18,429238
- Son 3 Ay Getirisi: %36,091382
- Son 6 Ay Getirisi: %58,562635
- Son 1 Yıl Getirisi: %133,100252
İçindeki bazı varlıklar:
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
- TÜPRAŞ - Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS)
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi A.Ş. (ODINE)
GIE Fon yorumu
Portföyün açıklanan 5 nisan tarihli portföy dağılım raporuna baktığımda içinde hem bankacılık hisseleri hem de Türk Hava Yolları, TÜPRAŞ gibi hisseler olması portföy yönetiminin iyi hisseler seçtiğini görüyoruz. Ancak yine de benim tercihim olan bir fon değil. Son bir yıla bakacak olursak da gayet iyi bir getirisi var. Daha ne kadar artar bilinmez.
BIO - İŞ PORTFÖY SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %15,937673
- Son 3 Ay Getirisi: %31,450248
- Son 6 Ay Getirisi: %58,369890
- Son 1 Yıl Getirisi: %
İçindeki bazı varlıklar:
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
- Türk Hava Yolları A.O. (THYAO)
- Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS)
BIO Fon yorumu
İçinde bankacılık hisseleri olması fonu bu haftanın ilk beşine taşımış ancak diğer sektörden hisseler de var. Ben hisse seçimlerini beğendim nitekim yeni bir fon olmasına rağmen aylık olarak gayet başarılı olmuş durumda.
IVY - İSTANBUL PORTFÖY BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ KARMA FON
- Son 1 Ay Getirisi: %-7,349546
- Son 3 Ay Getirisi: %26,038720
- Son 6 Ay Getirisi: %61,692112
- Son 1 Yıl Getirisi: %149,737330
İçindeki bazı varlıklar:
- Riot Platforms, Inc. (RIOT)
- NVIDIA Corporation (NVDA)
- Meta Platforms, Inc. (META)
- Coinbase Global, Inc. (COIN)
- Bitfarms Ltd. (BITF.TO)
- MicroStrategy Incorporated (MSTR)
IVY Fon yorumu:
Bu fonun içinde çoğunlukla bitcoine yatırım yapan şirketler var. Bitcoin düşünce de bu fon düştü. Normal yasalara göre %10 vergisi var. Diyelim ki 1000 lira yatırım yaptınız 100 lira kazandınız 10 lirası vergi oluyor. 30 nisandan sonra ne olur bilinmez.
AOY - AK PORTFÖY ALTERNATİF ENERJİ YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
- Son 1 Ay Getirisi: %-6,192416
- Son 3 Ay Getirisi: %-2,664049
- Son 6 Ay Getirisi: %11,811010
- Son 1 Yıl Getirisi: %13,451596
AOY Fon yorumu:
Bu hafta alım yaptığım bir fon. Yıllıkta berbat, aylıkta berbat. Her türlü kaybettirmiş ancak dolar bazlı bir fon ve ilerleyen 5-10 senede alternatif enerjinin lazım olacağını düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir. Zaten zarar eden bir fon. Ne kadar aldığımı burada görebilirsiniz.
RTG - ATA PORTFÖY ROBOTİK TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON
- Son 1 Ay Getirisi: %-5,451373
- Son 3 Ay Getirisi: %3,993026
- Son 6 Ay Getirisi: %36,090090
- Son 1 Yıl Getirisi: %104,181782
RTG Fon yorumu:
Fonun son bir yıl getirisine baktığımızda gayet iyi kazandırmasına rağmen bu hafta düşüşte. Değişken bir fon olduğu için hem yerli hem de yabancı hisselere yatırım yapabilen bir fon.
AFT - AK PORTFÖY YENİ TEKNOLOJİLER YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
- Son 1 Ay Getirisi: %-5,375604
- Son 3 Ay Getirisi: %5,012199
- Son 6 Ay Getirisi: %34,822201
- Son 1 Yıl Getirisi: %117,662232
AFT Fon yorumu
Bu hafta zarardayken alım yaptığım bir fon. Nasdaq hisselerine yatırım yapan bir fon. %10 vergisi var bu fonun da. Uzun vadeli olarak biriktirdiğim bir fon.
RPM - ROTA PORTFÖY İLAÇ VE MEDİKAL TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON
- Son 1 Ay Getirisi: %-5,146991
- Son 3 Ay Getirisi: %7,540184
- Son 6 Ay Getirisi: %22,740134
- Son 1 Yıl Getirisi: %67,423445
RPM Fon yorum
Geçtiğimiz hafta da bu fona yorum yapmıştım. Çocuğum olsa bu fondan alırım demiştim. Yine uzun vadeli birikim yapılabilecek bir fon.
Genel durum değerlendirmesi
Bu haftaya baktığımızda yabancı hisseler düşüşte, yerli bankacılık hisseleri artışta. Doların da baskılandığını düşünürsek ve hazır yabancı hisseler düşmüşken zararda olanlara bir bakın derim.
Hem dolar bazında daha fazla alım yapabiliyoruz hem de dolar bazlı varlık alıyoruz.
Eğer benim gibi uzun vadeli birikim yapacaksanız bence benim aldıklarıma da bakın derim.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.