Son günlerde borsada yaşanan yükseliş, borsa yatırımcılarının sayısını artırmış durumda. Konumuz halka arzlar. İlk olarak belirtmeliyim ki, ben bugüne kadar herhangi bir halka arza katılmadım ve bu nedenle yazdıklarımı bu bağlamda değerlendirmenizi rica ederim. Halka arzlara girmememe neden olan iki önemli faktör bulunmaktadır.
Birincisi, yüksek değer kazanan varlıklar genellikle aynı oranda düşebilir. Yükselen bir malı satın almanın riskleri göz ardı edilmemelidir. Kişisel görüşüme göre, bir malın değeri düşükken alınmalıdır çünkü yüksek değer kazanmış bir malın daha fazla yükselmesi riskli olabilir. Örneğin 100 liraya aldığınız bir malın fiyatı 50 liraya düşünce %50 değer kaybetmiş olacaktır. Ancak %100 artması gerekir ki aldığınız fiyata çıkabilsin. Bu tür yatırımlar benim yatırım stratejimi etkiliyor. Sizin de bu tür riskleri göz önünde bulundurmanızı öneririm.
REKLAMLAR
REKLAMLAR BİTTİ
İkinci neden ise, eğer bir şirket gerçekten karlı ise neden halka açılarak hisse satışına ihtiyaç duyar? Bu durumda insanlar “Zaten para kazanıyorsunuz, neden bana hisselerinizi satmaya çalışıyorsunuz?” sorusunu sorabilir. Bu noktada şirketin amaçları da dikkate alınmalıdır.
Halka arzların, doğru fiyatlandırma ve yeterli talep olduğunda yatırımcılara önemli kazançlar sağlayabileceğini düşünüyorum. Ancak, halka arzlara olan talebin ani bir düşüş yaşayabileceği ve bu durumun aynı kriptodaki gibi hüsranla sonuçlanacağını düşünmekteyim. Bu nedenle, halka arzlara katılıp katılmama kararınızı bu faktörleri göz önünde bulundurarak vermelisiniz.
Sözümü bitirecek olursam, eğer yatırım yapacaksanız güvenli ürünlere yatırım yapmak daha mantıklı olacaktır. Borç harçla kesinlikle bu tür şeylere yatırım yapmayın. Bu bir yatırmama tavsiyesidir. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.