Selamlar herkese iyi hafta sonları diliyorum. Öncelikle yazacağım bu yazıyı buradaki tweet floodunda gördüm. Daha önce de bu suyu iPhone’cu abimizde görmüştüm. Yani videoda suyu içip '‘bu alkol değil haa’' falan diyordu.
Çok enteresandır bira kutusunda su satarak yıllık 250 milyon dolar kazanılmış. Şirketin değeri ise 700 milyon dolar değerinde. Markanın adı '‘Liquid Death’' sloganı ise “Susuzluğunuzu öldürün” Liquid Death’in kurucusu Mike Cessario’nun net bir vizyonu varmış: insanların sosyal medyada paylaşmadan duramayacağı kadar büyüleyici bir ürün yaratmak.
Pazarlama
Tasarlanan her şey, tamamen bunu yapmaya yönelik olmuş. Slogandan ambalaja, isimden pazarlamaya kadar her şey bunun için yapılmış.
Liquid Death kendisini sadece bir içecek şirketi olarak görmüyor; kendisini su satan bir eğlence şirketi olarak görüyor. Şirket, markasına mizah katarak müşterileriyle güçlü bir duygusal bağ kurmuş.
Ayrıca markanın en önemli özelliklerinden birisi, plastik yerine geri dönüştürülebilir bir alüminyum kutu kullanması olmuş. Bir de şirket, karının bir kısmını plastik kirliliğiyle mücadele için bağışlayınca daha da çok kendinden bahseder hale gelmiş.
Deneyim satmak
Ayrıca bu ürünü satın alanlar marka ile bir bağ kurmaya başlamış ve Country Club aracılığıyla sadakat programı oluşturulmuş durumda. Tıpkı birkaç gün önce bahsettiğim Starbucks gibi müşterilerine özel ayrıcalıklar tanıyor.
Sonuç olarak
Bu markanın önemli çıkarımlarından birisi de, herkes su satıyor? Ben neden su satayım? Para kazanamam ki? Diyenlere bir örnek olabilir. Aynı ürünü farklı bir biçimde sunmak ne kadar fark etmiş görüyorsunuz. Tabi bu Türkiye’de ne kadar işler tartışılır ancak yine de karamsar olmamak gerekiyor.