Kendim artık tercih etmesem de Starbucks, dünya genelinde çok başarılı bir kahve zinciri. Eğer bir işletme sahibiyseniz belki Starbucks’ın yaptığı taktikler işinize yarayabilir. Peki Starbucks neyi iyi yapıyor da milyonlarca müşterisi var?
İnsancıl yaklaşım
Starbucks, müşterilerine yalnızca kahve değil, deneyim satıyor. Yani dükkanın kapısından içeri girdiğinizde yalnızca kahve almıyorsunuz. Aile ve arkadaşlarınızla buluşup konuştuğunuz bir mekanı da alıyorsunuz. Yani Starbucks’ın yaptığı şey size güvenli ve güzel bir ortam sunmak bunun yanında da kahve satmak gibi bir şey…
İnsanlar Starbucks’a yalnızca kahve içmek için değil, Starbucks’ın sunduğu diğer hizmetlerden faydalanmak için de geliyor.
Sadakat programı
Starbucks’ın çıkarmış olduğu uygulama ile kullanıcılarına (yani müşterilerine) verdiği ücretsiz ürünler sayesinde yarattığı bir sadakat programı var. Milyonlarca kişi bu uygulamayı kullanıyor. Ayda 1-2 kere Starbucks’a gittiğim zamanlar oldu ancak ben indirmemiştim. Diğer arkadaşlarımın hepsi kullanıyor ve uygulamanın içinde muhakkak unuttuğu 3-5 lira oluyordu.
Çevreci yaklaşım
Sürdürülebilir yaşam için yapılan hamleleri sayesinde çevreci insanların ilgisini çeken Starbucks, ekolojik yaşam için yaptığı uygulamalar ile müşterilerin ilgisini çekiyor. (Kağıt pipet vs)
Konum olarak en uygun yeri seçen Starbucks, insanların buluşma noktası haline geliyor. Yapılan bir araştırmaya göre yakınında Starbucks olan evlerin değeri artıyormuş. Geçenlerde Barış Özcan bu konu hakkında video çekti. Buna frappuccino etkisi deniyor. Zaten ev fiyatları hep artıyor 😃 Ben pek tamamen bununla alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Kaliteli ürünler
Ne kadar gitmesem de Starbucks ürünleri her zaman taze ve lezzetli oluyordu. Kaliteli ürün satmak bazen tek başına başarı göstergesi sayılabilir.
Ve daha fazlası
Starbucks yalnızca bunlarla kalmayıp yenilikçi bakış açısıyla, markasını stratejik olarak büyütmesiyle, çalışanlarına sağladığı avantajlarla günden güne büyümeye devam ediyor. Siz de Starbucks’ın stratejilerini kullanarak belki başarıya ulaşabilirsiniz ancak bu çok zor ve zahmetli bir iş tabi. Ancak imkansız değil.