Selam arkadaşlar. Bu yazımda sizden gelen soruları cevaplayım dedim. Eğer siz de fikirlerinizi belirtmek isterseniz tartışmalara katılabilirsiniz.
Hiç uzatmadan soruları aynen yazıp kendimce cevaplıyorum.
Şuan da borsaya mi altına mi yatırıma devam mi edelim (Soru)
Sadece tek bir şeye yatırım yapmak mantıksız. Yatırım yaparken çeşitlendirme yapmak daha mantıklı diye düşünüyorum. Hem riski azaltmış oluruz. Hem de portföy çeşitlendirmiş oluruz.
Her ay köşeye bi çeyrek koymak mı daha mantıklı yoksa hisse senedi almak mı (Soru)
Yukarıdaki soruda dediğim gibi portföy çeşitlendirme yapmak daha mantıklı. Eğer kararsız kaldıysam çeyrek yerine gram alırım borsadan da biraz hisse almaya çalışırım. Ancak bu sıralar nakite en yakın dönen varlıklarda durmak daha iyi gibi duruyor. Çünkü borsanın artması kolay değil. Faiz %46. Çok yüksek seviyede. Eğer faizler düşerse yavaş yavaş borsaya girilebilir. Diyorsan ben uzun vadeciyim. Orasına karışmam tabi.
Amerikan hisse AFA hakkındaki düşünceniz nedir (Soru)
AFA - AK PORTFÖY AMERİKA YABANCI HİSSE SENEDİ FONU hakkındaki düşüncelerimi uzun uzun yazarım diyeceğim de son 3 yıla baktığımda altının gerisinde son beş yıla baktığımda hemen hemen altın kadar kazandırmış. Ayrıca %15 vergisi var. Yani bundan biriktireceğime altın alsam da üzülmezdim. 🙂 Benim çok param var hem altın alırım hem de bundan biriktirebilirim dersen kötü bir seçenek olmadığını düşünüyorum.
Finansal glow up diye bir seri gelirmi abi (Soru)
Öncelikle finansal glow up nedir? Ona bakalım:
Finansal glow up, bir kişinin mali durumunda olumlu ve gözle görülür bir iyileşme yaşamasıdır. Tıpkı fiziksel bir “glow up” gibi, bu da kişinin para yönetiminde, birikiminde, borçlarını azaltmada ve yatırım alışkanlıklarında belirgin bir dönüşüm geçirmesini ifade eder.
Büyük ihtimalle gelmez. Zaten paylaşımlarımı yapıyordum ancak beklenen ilgi yok. Videolu şekilde de yapmaya çalıştım ancak benlik değil. Belki başka zamana.
Merhabalar önümüzdeki hafta gram altın sizce ne olur düşer mi çıkar mı 🙂 (Soru)
Bunu bilebilecek olsam zaten dünyanın en iyi yatırımcısı olurdum ancak şöyle bir fikrim var yine de söylemek istiyorum. Son bir haftadaki dolar endeksine baktığımızda düşüş var. Normalde emtiaların artması gerek diye düşünüyorum. Gram altın da bir emtia olduğu için artışa geçeceğini düşünüyorum ancak her türlü üründe maniplasyon olduğundan dolayı altında da maniplasyonlar olabilir. Ons altına bakacak olursak bir miktar düzeltme oluyor. Uzun vadeli bakacak olursak da altının hala yukarı yönlü olduğunu düşünüyorum.
Altin gümüş birikim araçimi koruma mi sağlar büyüme için hisse senedi temettü hakkında ne dusunuyorsun (Soru)
Altın ve gümüşün iyi bir değer koruma aracı olduğunu düşünüyorum. Büyüme için hisse senedi almanın da mantıklı olduğunu düşünüyorum ancak faizin yüksek olduğu ve siyasi belirsizliklerin olduğu yerde ne kadar risk alırsınız orasını hiç bilemiyorum. Temettü hakkında da düşüncelerim ne olumlu ne de olumsuz.
200 bin param var hepsiyle altın almak mantıklı mı? (Soru)
Ne mantıklı ne de mantıksız. Çünkü kişiden kişiye değişir. Vaden ne kadar? Ne kadar süre bekleyeceksin? Haftaya bozduracaksan çok mantıksız. 2 sene tutacaksan mantıklı.
Hocam banka üzerinden gümüş alabiliyor muyuz
Evet alınıyor.
(Soru)
İyi günler kardeşim her ay 2 tane ata lira alırsak
Yıllık 2 ay pas geçicez
Yani 1 yılda 20 tane ata lira alırsak
5 yıl sonucunda güncel türk paramız ne kadar
olur tahmini sen hesaplarmısın
Bunun için kolay bir hesaplama aracı yaptım. İsterseniz hesaplamalarınızda kullanabilirsiniz. Buradan ulaşabilirsiniz.
Evet bu hafta ilk kez instagram üzerinden gelen soruları burada cevapladım. Eğer varsa sorularınızı buradan da sorabilirsiniz. Her hafta pazar günü bu etkinliği yapmak istiyorum. Bir sonraki hafta görüşürüz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.