Uzun zamandır satış ve pazarlamanın içinden biri olarak biri bana satış yapmaya çalışınca deliriyorum. Verilerimiz ortalıkta dolaştığından dolayı ''internet altyapısı… dediği anda telefonu kapatmam bir oluyor. Gerçekten buna inanan var ki devam ediyorlar ancak siz fark yaratmaya çalıştığınız için bu yazıyı okuyorsunuz.
Yeni nesil artık klasik satış yöntemlerine tahammül edemiyor. Satış değil, samimi birisini arıyoruz. İşte bu yüzden geçtiğimiz yıllardaki satış yöntemleri işe yaramıyor.
Satış yaparken satış yapmış gibi hissettirmeyin
Üretim sektörüne ilk girdiğimde bu konularla ilgili pek tecrübem yoktu. Üretim kısmını tecrübeli çalışanlara bırakmış biriydim. Ben müşteriler ile ilgileniyor ve ürün arayışı içersindeydim.
İş yerine her gün gelen birisi '‘çocuklarla konuşmamda sakınca var mı?’‘ sorusuna kadar. Bir kahve içip bu kişiyle konuşmam lazım dedim. Meğerse yıllar boyunca aradığım şey oymuş. İhtiyacımız olan ürünler konusunda bana öyle fikirler verdi ki satışlarımız hızla yükseldi. Ayrıca en önemlisi ’‘satış’' gibi hissettirmedi.
İşte satış yapmanın gerçek hali buydu bence.
Satış yapmanın kötü imajı nereden geliyor?
Geçmişte yapılan sahte vaatler ve ürünler satışçılar üzerinde oluşan güven kaybı bugünlerde hala etkisini sürdürüyor. Mesela çoğumuz bilir, çiftlikbanklar, sülün osmanlar… Bunlar insanlara umut sattı ve insanlar kandırıldı. Bugün ise bu satışlar karşımıza yapay zeka otomasyonları, eğitimler şeklinde sunuluyor. Eğitim satanlar arasında işini hakkıyla yapanlar da var ancak çoğu çöp maalesef.
İnternetteki çoğu eğitimi almış biri olarak bunu söylüyorum hepsinin ücretsiz versiyonu var.
Sürekli aynı şeyleri yapan, lüks arabalar ve lüks yaşam ile bize umut satanlar…
Bunları görmeye tahammülümüz bile yok.
Peki biz ne yapmalıyız?
- Şeffaf Olun: AI (Yapay Zeka) kullanıyorsanız dürüstçe belirtin. İnsanlar kandırıldığını hissetmek istemez.
- İnsani Teması Koruyun: Tek tip cevaplar yerine gerçek sohbetler yapın.
- Zor Sorulardan Kaçmayın: Eleştirileri fırsat olarak görün.
- Duygusal Zekâyı Eğitin: Ekibinize satıştan çok “danışmanlık” yapmayı öğretin.
- Müşteriyle Ortaklık Kurun: Onların başarısı sizin de başarınız.
- İhtiyaca Göre Hareket Edin: Ürün değil, çözüm sunun.
- AI’yi Doğru Kullanın: Nasıl fayda sağladığını düzenli olarak gösterin.
- Güven Ölçümleri Yapın: Markanıza ne kadar güveniliyor? Özellikle AI tarafında.
- Yeni İhtiyaçları Takip Edin: Müşteri değiştikçe siz de değişin.
Sonuç olarak insanları dinleyin ve ihtiyaçlarına yönelik çalışın.
Yapay zeka dünyasında fark yaratmanın tek yolu: İnsanı geri getirmek.