- Düzenlendi
Son günlerde artan telefon dolandırıcılığı hakkında başıma gelen bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum.
Bulgaristan numarası olarak gözüken bir numaradan mesaj almam ile başladı her şey. “Selam” diye gelen mesajı başta görmemezlikten geldim. Akabinde “Görüldü attın ama bende görmek isteyeceğin fotoğrafların var” diyerek dikkatimi çektikten sonra “buyur” diyerek cevap verdim. Evimde bilgisayarımın kamerasına 3. parti yazılım ile bağlanıp, yüzümü çektiği farklı açılar kullanilarak yapay zeka ile oluşturulmuş fotoğraflarımı çekip bunları bana gönderdi. Bunun yanında sosyal medya profillerimden aldığı 30 kişilik bir listenin bilgileri olan görselleri atarak, “ 100 k vermezsen bunlara atarım” dedi.
Bu tür durumlarda öncelikle sakin olun. Ben hemen avukatımı aradım, süreci onunla birlikte yönetmeye başladım. Dolandırıcı şahısa “istediğine atabilirsin, sıkıntı yok” diyerek korku belirtisi vermedim ki en kritik olan bu şekilde tepki vermeniz. Korkuyu hissederse üstünüze gelir. Baktı beni böyle korkutanayacak, aile dostumuz olan iki kişinin adına oluşturduğu fake Whatsapp profilleri ile o kişilerin ağzından ayıplar ve kınar şekilde mesajlar atıp, “sana yardımcı olalım, ailen duymadan halledelim” “ ben sana 20 k atayım sen 80 k ekleyip onlara at, rezil olma” diyerek teşvik etmeye çalıştılar. Onlara da bu teklifi reddeden bir cevap verip, kişilerin kendilerine arayarak onlar olmadığını teyit ettim. Kişi fotoğrafları atmak ile tekrardan tehdit ettikten sonra kendisini ve iletişim kurduğu tüm numaraları engelleyip geçtim.
Burada kritik olan korkmamak, bu ayıp değil. Sizi ayiplayan ile kesin muhabbeti. İzinsiz alınan görüntülerinizden siz sorumlu değilsiniz.
Sakın para göndermeyin devamı muhakkak gelir. Para kopartmazlar ise sizi salarlar yeni hedeflere giderler.
Beni arayan Türk numaraları bilişimden bir arkadaşım üzerinden teyit ettiğim de Ardahan’ın bir köyünde yaşayan 75 yaşında bir amcaya ait olduğu yani onun adına alınmış fake olduğu ortaya çıktı. Yani suç duyurusunda bulunsam bile bir sonuç çıkmayacak.
Ben yine de bulundum gelişmeleri buradan paylaşırım.