Diyelim ki bir yıl önce bugün 3 milyon liramız vardı ve hepsine birer milyon lira para yatırdık. Kaç paramız oldu hep beraber bakalım.
Artış oranları
- Dolar: %14,89
- Faiz: %50,11
- Altın: %53,43
1 milyon liralık yatırım kaç para olmuş?
- Dolar: 1.148.900 lira
- Faiz: 1.501.100 lira
- Altın: 1.534.300 lira
Toplam paramız kaç para oldu?
Toplam paramız 4.184.300 lira oldu.
Paramızı tek bir yere yatırsaydık kaç para olurdu?
- Dolar: 3.446.700 lira
- Faiz: 4.503.300 lira
- Altın: 4.602.900 lira
Yapay zekanın yardımıyla birlikte bir tablo hazırladım. Reel getiriyi hesap etti verileri verince.
Tabloya göre düşük riskli yatırım en iyi yatırım gibi gözüküyor ancak, beklenmedik durumda tablo tamamen değişebilir.
Eğer ilerleyen günlerde dolar beklenmedik bir şekilde artış gerçekleştirirse parasını faize yatıranlar terste kalabilir.
Kişisel görüşüm
1 yıl ve 3 yıl arası bir yatırım düşünüyorsanız kesinlikle altını öneririm. Önümüzdeki günlerde faiz indirimiyle beraber altın artışın gerçekleştirmeye devam edecektir diye düşünüyorum. Ancak kısa vadede örneğin 6 ay gibi bir süre param dursun bana lazım diyorsanız dolar bazlı sabit getirili varlıklara yatırmak mantıklı olacaktır. Örneğin eurobond gibi.
Ancak 1 hafta sonra ödemem var diyorsanız para piyasası fonları hala mantıklı duruyor.
Her ihtimale karşı kararsızım diyorsanız paranızı çeşitlendirmek gayet mantıklıdır. Biraz altın, biraz dolar, biraz ppf şeklinde devam edilebilir. Ancak geçtiğimiz bir yıldaki sonuçları yukarıda yazdım.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.