• Ekonomi
  • Evi satıp faize yatırmak mantıklı mı?

Uzun uzun okumayı sevmeyenler için peşin peşin önden yazmış olayım, eğer yeni bir ev almayacaksanız veya yeni bir mal almayacaksanız aşırı mantıksız harekettir. Evi satıp faize yatırmak başta cazip gelebilir. Atıyorum eviniz 3 milyon olsun. Bugün bile aylık 100 bin liranın üzerinde gelir elde edebiliyorsunuz.

Hala %47 veren bankalar varmış. Garip geldi.

Aylık haybeden 100k, aşırı iyi gözüküyor ancak durum böyle değil. Diyelim ki en az bir yıl faizde kaldınız, paranız çok fazla erir, evin değeri bir yıl sonra %50 artsa, 4,5 milyon yapar.

Geçtiğimiz hafta merkez bankası faiz oranlarını %42,5 yaptı. Burada bakın dünyanın en yüksek faiz veren ülkelerinden birisiyiz.

Bana şey diyebilirsiniz, '‘Ev fiyatları çok fazla arttı, balon oluştu. Bundan sonra ev fiyatları düşer. Ben faizden çok daha karlı çıkarım.’'

Benim düşünceme göre Türkiye’de artık hiçbir şeyin fiyatı çok fazla düşmez. En fazla sabit kalır. Çünkü hem faiz oranları çok yüksek, hem de enflasyon aldı başını gidiyor.

Tüik verilerine göre %50 olan enflasyon, enag verilerine göre %80.

İster %50 enflasyonu kabul edin, isterseniz de %80 enflasyonu kabul edin. Ev fiyatları en kötü ihtimalle enflasyonun altında artış gerçekleştirse bile faiz mantıklı görünmüyor.

He evimi satarım 1 ay beklerim, kepçe alırım kiraya veririm. Ne bileyim ticarete atılırım kazandığım parayla 2 ev alırım derseniz bu yazıyı okumanıza gerek olmayacak kadar bilgilisiniz zaten. 😃

Ev fiyatlarının en kötü sabit kalması durumunda bile, kira getirilerini unutmamak gerekiyor. Oradan da bir garanti kazanç mevcut.

Ayrıca 3 sene önce kiralar 3-5 bin lirayken şuan oturduğum mahallede bile 15 bin liraya kiralanan ev gördüm.

Özetle söylemek gerekirse siz siz olun malınızı kolay kolay satmayın.

Eğer aklında soru işareti olan var ise, tartışmalara katılabilir veya görüşlerini yazabilir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.