Defi yani merkeziyetsiz finans, blockchain teknolojisi üzerine kurulu ekosistemlerdir. Aracı kurumların ortadan kalktığı bu finans sistemi geleceğin borsaları olabilir. Geleneksel borsaların aksine DeFi borsalar merkezi bir otoriteye bağlı olmadan çalışır. Böylelikle kullanıcılar doğrudan varlık yönetimi imkanına kavuşur. DeFi borsaların avantajlarını, dezavantajlarını ve gelecekte finans dünyasını değiştirebilir mi? Bunu tartışmak istiyorum.
DeFi borsaların 3 temel özelliği var. Merkeziyetsizlik, Kullanıcı dostu arayüz ve Likidite havuzları. Kullanıcılar merkezi olmayan finans sayesinde parasını üçüncül kişilere emanet etmek zorunda olmadığı için DeFi borsalar bence oldukça cazip. Ayrıca kullanıcı dostu arayüzler sayesinde işlemler basit ve erişilebilir. Örneğin pararix token’ın basıldığı orca.so borsasına göz atabilirsiniz.
Kullanıcıların oluşturdukları likidite havuzları sayesinde işlemler anlık oluyor. Bu hem avantaj hem de dezavantaj olarak algılanabilir aslında. Çünkü parayı koyan kişi anında parasını çekebiliyor.
DeFi borsaların avantajları
- Düşük maliyet ve hızlı olması,
- Kolay erişilmesi,
- Şeffaf olması,
DeFi borsaların avantajlarındandır.
DeFi borsaların avantajları oldukça iyi ancak dezavantajlarını ve risklerini unutmamak gerek.
- Güvenlik sorunları (Hack vb. sorunlar)
- Piyasadaki oynaklık (Volatilite deyince daha havalı oluyor ama demedim)
- Yasal düzenlemenin olmaması. (Devletlerin daha yeni yeni kriptoya ayak uydurduğunu görüyoruz)
DeFi borsaların yükselişi
Memecoinlere memecoin denilmeden önce shitcoin denildiğini biliyoruz. Bir coin çıkınca ilk DeFi borsalarda yükseliş yapıyor ve büyük borsalara öyle çıkıyor. Büyük kripto borsalarına sonradan giren tokenlar bir kaç gün yükseldikten sonra düşüşe geçiyor.
Bunun en yakın örneğini Trump’ın memecoininde gördük.
Ancak ben yine de DeFi borsaların önümüzdeki yıllarda daha fazla değerleneceği görüşündeyim.
Bitcoinin ilk yılları uyuşturucu ticaretiyle geçmişti. Şimdi ise adı ETF’ler ile anılıyor.
Sonuç olarak DeFi borsalar, finansal inovasyon açısından oldukça dikkat çekici ancak risklerini bilmek gerek diye düşünüyorum. Ben şimdiden yerimi aldım. Pararix token merkeziyetsiz bir borsada çıktı. Likidite havuzu mevcut. Birikimlerim orada. Bakalım ilerleyen günlerde neler olacak?
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.