Borsanın iç açıcı olmadığı günlerde değişken fonların öne çıktığını görüyoruz. Bunlardan bir tanesi de IPB fonu oldu. Gerçi çok fazla öne çıkan fon yok ancak değişken fonun en önemli özelliklerinden bir tanesi (yani bence) her varlığa yatırım yapabilmesi oluyor.
Böylece kayıplardan çok fazla etkilenmiyor.
Bugün inceleyeceğimiz fona şöyle bir bakalım.
IPB - İSTANBUL PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON
Fon genel bilgileri:
- Son Fiyat (TL): 0,578666
- Günlük Getiri (%): %1,1472
- Pay (Adet): 6.614.367.718
- Fon Toplam Değer (TL): 3.827.507.264,57
- Kategorisi: Değişken Fon
- Son Bir Yıllık Kategori Derecesi: 1 / 135
- Yatırımcı Sayısı (Kişi): 38.725
- Pazar Payı: %6,49
Fon getirileri:
- Son 1 Ay Getirisi: %3,778535
- Son 3 Ay Getirisi: %18,491686
- Son 6 Ay Getirisi: %38,896396
- Yılbaşından İtibaren Getirisi: %53,8379
- Son 1 Yıl Getirisi: %96,289047
- Son 3 Yıl Getirisi: %1.067,5363
- Son 5 Yıl Getirisi: %2.040,2744
Fon varlık dağılımı:
- Hisse senedi
- Özel sektör kira sertifikaları
- Yatırım fonları katılma payları
- Mevduat (TL)
- Ters-repo
- Devlet tahvili
- Yabancı hisse senedi
- Özel sektör tahvili
- Girişim sermayesi yatırım fonları katılma payları
- Vadeli işlemler nakit teminatları
İçindeki varlıklar:
Son portföy dağılım raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
IPB Fon Yorumu:
Bir yatırım fonu yatırım fonlarına yatırım yapıyorsa benim pek hoşuma gitmiyor bu ancak her portföy yönetiminin yoğurt yiyişi farklı tabi. Değişken bir fon olduğu için her şeyden alabiliyor. Hem yerli hem de yabancı hisse senetlerine yatırım yapabilen bir fon.
Ayrıca devlet tahvili de alabiliyor. Yani aklınıza gelecek her çeşit varlığa yatırım yapabilen bir fon.
%10 vergisi var.
Uzun vadede güzel kazandırmış. Gelecekte ne olur bilinmez ancak ben bu fonun çok fazla üzeceğini düşünmüyorum.
Zaten faiz 4.74 kazandırmış. Bu fon da faize yaklaşmış.
Bu fon hakkında çok fazla söyleyebileceğim pek bir şey yok bu arada. Yatırımcılarına bol kazançlar dilerim. Siz de düşüncelerinizi yazarak tartışmalara katılabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.