Selam arkadaşlar. Bugün AFT fonunun benzeri olan Yapı Kredi Portföyün yabancı hisse senedi fonuna şöyle bir göz atalım istedim. Bence bu fon videoda bahsettiğim gibi çok ucuz kalmış bir fon olabilir.
Neden ucuz kaldığını geçmiş videolarımda anlattım ancak bu video da göz atabilirsiniz.
Hem asgari ücret, hem uluslararası ortamda TL’nin değerli olması, hem de Dünya’da rekor kıran hisselerin, yerli hisselerin gerisinde kalması bence doların ucuzluğuna bir işaret. Doların ucuzluğu değil aslında TL’nin aşırı değerlenmesi de olabilir. Yani Dünyadaki en yüksek faizi biz veriyoruz. Arjantin arkamızda %40 faiz veriyor diye biliyorum.
Evet fonumuza geçelim…
YAY - YAPI KREDİ PORTFÖY YABANCI TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ HİSSE SENEDİ FONU
Fon genel bilgileri:
- Son Fiyat (TL): 716,558959
- Günlük Getiri (%): %-0,4773
- Pay (Adet): 13.239.621
- Fon Toplam Değer (TL): 9.486.969.047,8
- Kategorisi: Hisse Senedi Fonu
- Son Bir Yıllık Kategori Derecesi: 85 / 117
- Yatırımcı Sayısı (Kişi): 63.625
- Pazar Payı: %5,75
Fon getirileri:
- Son 1 Ay Getirisi: %3,229232
- Son 3 Ay Getirisi: %6,483909
- Son 6 Ay Getirisi: %25,385759
- Son 1 Yıl Getirisi: %100,906387
- Son 3 Yıl Getirisi: %336,56
- Son 5 Yıl Getirisi: %968,9
**Yılbaşından itibaren ise %17,81 bir kazanç sağlamış.
Fon varlık dağılımı:
- Yabancı hisse senedi
- Mevduat (TL)
- Yabancı borsa yatırım fonları
- Ters-Repo
- Mevduat (Döviz)
- Yatırım fonları katılma payları
- Vadeli işlemler nakit teminatları
İçindeki varlıklar:
İçerisinde Google, Amazon, Netflix, Facebook gibi hisseler var. Son portföy dağılımına buradan bakabilirsiniz.
YAY Fonu Yorumu:
Zamanında burada AFT ile ilgili bir yorum yapmıştım. Zarardayken de savunmuştum. Bugün ise hala bence çok ucuz diyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi döviz bazlı bir fon olduğu için ucuz kalmış olabilir. Nasdaq hisselerine yatırım yapan bir fon.
Nasdaq hisselerine yatırım yaptığı için Nasdaq borsası düşünce bu fon da düşecektir ancak uzun vadeli düşünüyorsanız mutlaka yine kazanç sağlayacaksınız diye düşünüyorum. En az 3 yıl veya 5 yıl gibi bir süre ile birikim yaparsanız bence daha iyi olacaktır.
Mesela yerli teknoloji fonlarından TTE çok arttı. Ancak içerisinde yapay zekayı geliştirmiş bir hisse yok? Bu yüzden ben yerli yerine yabancı teknoloji fonuna yatırım yapmayı daha uygun görüyorum.
Siz belki yerli teknolojiye de yatırım yapmak istersiniz. Olabilir. Hem vergisi yok. Bu fonda bir de %10 vergi var.
Fonun son bir yılda pozitif getirili gün sayısı 152, negatif getirili gün sayısı ise 100 günmüş.
Bence bu fon da AFT fonuyla birebir aynı bir fon. Hatta getiri oranları da hemen hemen aynı. AFT biraz daha oynak bir fon diyebiliriz.
Bu fonu da alırsanız aynı, AFT fonu da aynı derim. Tabi zarar da edebilirsiniz. Mesela 2022 yılında %14 civarı bir zararı var bu fonun. Son 10 yılda sadece 1 yıl zarar etmiş.
Evet şimdilik bu fondaki görüşlerim bunlar. Daha fazlası için sosyal medya hesaplarımı takip edebilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.