Selam arkadaşlar. Bugün sosyal medya hesaplarımda paylaştığım bu fonun incelemesini buraya yazmak istedim. Bence ucuz kalmış bir fon. Neden ucuz kalmış diyorum? Avrupa’da faizlerin yüksek olduğu bir zamandayız. Bir çok ülke resesyona girdi veya girmek üzere. Hala getirisi altından %10 aşağıda olan bir fon.
Bildiğiniz gibi bu fonda %10 vergi var. Şöyle bir detaylı incelemesine bakalım.
AFV - AK PORTFÖY AVRUPA YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
Fon genel bilgileri:
- Son Fiyat (TL): 0,310353
- Günlük Getiri (%): %-0,8910
- Pay (Adet): 2.368.271.665
- Fon Toplam Değer (TL): 735.000.897,2
- Kategorisi: Hisse Senedi Fonu
- Son Bir Yıllık Kategori Derecesi: 93 / 117
- Yatırımcı Sayısı (Kişi): 19.071
- Pazar Payı: %0,45
Fon getirileri:
- Son 1 Ay Getirisi: %1,744074
- Son 3 Ay Getirisi: %8,448298
- Son 6 Ay Getirisi: %24,271436
- Son 1 Yıl Getirisi: %80,451429
Fon varlık dağılımı:
- Yabancı hisse senedi
- Takasbank para piyasası
- Diğer
İçindeki varlıklar:
Son portföy dağılım raporuna buradan bakabilirsiniz.
AFV Fon Yorumu:
Fonun risk seviyesi 6, yüksek riskli bir fon. Zaten büyük oranda hisse senetlerinden oluşuyor. Fon yönetimi bence güzel hisseler seçmiş ki bu zor zamanlarda bence getirisi hiç fena değil.
Son bir yılda pozitif getirili gün sayısı 153 negatif getirili gün sayısı ise 99 gün.
Fonun neden ucuz kaldığına gelecek olursak ülkemizde döviz bazlı her şey bence şuan ucuz. Bunun içine altın, yabancı hisse senetleri ve diğer döviz bazlı varlıklar da dahil bence.
Eğer uzun zamanlı bir yatırım düşünüyorsanız bu fona bakabilirsiniz. Alın demiyorum. Bakabilirsiniz diyorum. Belki 2 ay sonra zarar edecek.
Fonlara en az 3 yıl veya 5 yıl gibi bir süre ile bakılması gerek bence. Kısa vade fonlar için uygun değil zaten alım satımı bazen 1 hafta sürebiliyor.
Fon’un karşılaştırma ölçütü; %95 STOXX Europe 50 Net Return EUR Index Endeksi + %5 BIST-KYD Repo (Brüt) Endeksi’dir.
Fonun karşılaştırma endeksi buymuş. Geçtiğimiz yıllarda biraz gerisinde kalmış. Onu da kontrol etmek gerekir.
Eğer aklınızda soru var ise bildiğim kadarıyla cevaplayabilirim. Benim portföyüme bakmak isterseniz bu konuya bakabilirsiniz.
Bol kazançlar.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.