Selam arkadaşlar bir haftanın daha sonuna geldik. Normalde cumartesi gününden en çok kazananları yazıyordum ancak bu hafta biraz hastayım o yüzden biraz gecikmeli de olsa son 30 günde en çok kazandıran fonlara bakacağız.
Bu haftanın en çok kazandıran fonlarında yine pek bir değişiklik yok sanırım geçen haftaya göre.
Teknoloji hisseleri yine iyi bir getiri sağlamış. Eğer alım yapacaksanız benim tavsiyem çok yükselen yatırım fonlarına değil çok kaybeden yatırım fonlarına bakmanız çünkü bu fonlar zaten kazanacağı kadar kazanmış durumda. Tabi daha fazla da kazanabilir ancak daha fazla da kaybedeceğini unutmamak gerekiyor.
Yani çok fazla kazanan ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ediyorum sadece. %5 kazanıcam diye %30 kaybetmenin bir manası yok.
Tabi ilerleyen yıllarda beli %150 kazandırabilir ancak sizde o sabır var mı? Bilmiyorum o yüzden kazananlar kazansın biz kaybedenlere daha çok bakalım. Uzun vadeli biriktireceksek kaybedenlerden alım yapmalıyız.
Çünkü mal ucuzken alınır pahalıyken satılır.
En çok kazananlar listesine de bir bakalım.
TTE - İŞ PORTFÖY BIST TEKNOLOJİ AĞIRLIK SINIRLAMALI ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %50,968226
- Son 3 Ay Getirisi: %53,021597
- Son 6 Ay Getirisi: %117,282210
- Son 1 Yıl Getirisi: %229,260808
İçindeki bazı hisseler:
- Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ASELS)
- Mia Teknoloji A.Ş. (MIATK)
- Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. (REEDR)
İçindeki ağırlıkta olan hisseler bunlar. Ne kadar sağlam ve güvenilir olduğu tartışma konusu olabilir ancak bir ayda %50 getiri sağlaması oldukça iyi bir başarı. Geçmiş tartışma konularına bakarsanız yine ben diyorum kazananlar yerine kaybedenlere bakın diye. Orda %20-25 getirisi vardı. Beni dinlemeyip alan varsa %25 kazancı olmuş oldu mesela. Ancak şöyle bir durum var. Ben bu fondan almadığım sürece artmaya devam ediyor 😃
Şaka bir yana ben kazananlardan almamaya çalışıyorum ancak aldığım da var tabi. Benim portföyüme de buradan bakabilirsiniz. Yalnızca ben biraz daha ağır hareket ediyorum. Çünkü riske attığım parayla alakalı bir durum bu. Uzun vadeli birikim yaptığım için sorun yok.
Eğer bu fondan alacaksanız tabi alabilirsiniz ancak ne kadar sabrınız var onu da bilmelisiniz.
ICZ - AK PORTFÖY TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %46,851074
- Son 3 Ay Getirisi: %51,826971
- Son 6 Ay Getirisi: %111,272339
- Son 1 Yıl Getirisi: %235,072330
İçindeki bazı hisseler:
- VBT Yazılım A.Ş. (VBTYZ)
- Hitit Bilgisayar Hizmetleri A.Ş. (HTTBT)
Aselsan bu fonların ortak noktası ancak yıllık olarak baktığımızda bu fon çok daha başarılı olmuş. Önümüzdeki mart aynının enflasyonunu çok merak ediyorum. Mesela bu fon yatırımcıları bir yılda %235 getiri sağladı. Gerçi aralarında %5-6 hiçbir şey ancak yine de bu fon bir tık daha başarılı olmuş. Bir de şöyle bir şey söylemek istiyorum. Yerli teknoloji fonu alacaksanız hepsinden almanıza gerek yok gibi. Birisinden alım yapıp beklemek te mantıklı herhangi iki tanesinden alım yapıp beklemek de. Çünkü ortalama hemen hemen aynı getiriyi veriyorlar. Örneğin yabancı teknoloji fonu alacaksanız 3-5 tane almanıza gerek yok bir tanesini seçin yeterli. Zaten içerisinde hemen hemen aynı hisseler oluyor. Farklı hisseler varsa ona diyecek lafım yok tabi.
YHZ - YAPI KREDİ PORTFÖY BIST TEKNOLOJİ AĞIRLIK SINIRLAMALI ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU ( HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %45,043922
- Son 3 Ay Getirisi: %44,196551
- Son 6 Ay Getirisi: %103,313508
- Son 1 Yıl Getirisi: %205,099718
İçindeki bazı hisseler:
- Mia Teknoloji A.Ş. (MIATK)
- Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret A.Ş. (REEDR)
Mesela bu da Yapı Kredi Portföyün teknoloji fonu. Yani ha İş Portföyün fonunu almışsın, ha gidip bu fonu almışsın. Aynı yani. Aynı derken tabi farklılıklar var ancak %50 kazanacağına %45 kazan. %5 beni bozar diyen de burayı takip etmesin zaten. Ortalamaya razıyız. Bir ayda dolar bazlı % kaç getiri sağlamışsın şimdi hesaplayamadım. %5′te de gözün varsa ben napim arkadaş.
ZJL - ZİRAAT PORTFÖY BIST 100 DIŞI ŞİRKETLER HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %25,547831
- Son 3 Ay Getirisi: %18,237929
- Son 6 Ay Getirisi: %45,159128
- Son 1 Yıl Getirisi: %121,027489
İçindeki bazı hisseler:
- İndeks Bilgisayar Sistemleri Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (INDES)
- Ard Grup Bilişim Teknolojileri A.Ş (ARDYZ)
- Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi (ANSGR)
Bu biraz daha farklı hisselere yönelmiş bist 100 dışına yatırım yapan bir fon. Borsa artarsa bist 100 dışı şirketleri küçümsemeyin oldukça iyi getiri sağlıyorlar. Geçmişte %40 gördüğüm oldu. Ancak ilk defa %50 görüyorum o da yerli teknoloji şirketlerinde. Mesela Nvidia rekor üstüne rekor kırıyor benim aldığım yabancı hisse senedi fonu %7 getiri sağlamış 😃
Olsun demek ki düşünce de çok kaybetmicem.
DHJ - DENİZ PORTFÖY TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %25,525992
- Son 3 Ay Getirisi: %29,029287
- Son 6 Ay Getirisi: %57,381503
- Son 1 Yıl Getirisi: %164,727183
İçindeki bazı hisseler:
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
- CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (CWENE)
Bu fon biraz daha güvenli şirketlere yatırım yapmış ki yine oldukça iyi bir getiri yapmasına rağmen %25 artabilmiş. Şimdi bi fon %50 aldı ya. Diğerlerini de onla kıyaslıyorum bana bakmayın yani. Bu da okey bir kazanç bence. Enflasyonun %130 olduğunu düşünürsek yıllıkta %164′lık kazanç gayet iyi.
BIH - A1 PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
Son 1 Ay Getirisi: %25,355303
Son 3 Ay Getirisi: %32,318664
Son 6 Ay Getirisi: %?
Son 1 Yıl Getirisi: %?
İçindeki bazı hisseler:
- Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi A.Ş. (GIPTA)
- Loras Holding A.Ş. (LRSHO)
- Baydöner Restoranları A.Ş. (BYDNR)
Yeni bir fon. İçindeki hisselerden Baydöner’i bilmeyen yoktur herhalde o da yeni halka açıldı. Yeni olmasına rağmen getirisi de hiç fena değil. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir getirisi olacak.
ZJV - ZİRAAT PORTFÖY BIST 30 DIŞI YILDIZ PAZAR ŞİRKETLERİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %24,177842
- Son 3 Ay Getirisi: %17,692312
- Son 6 Ay Getirisi: %24,135345
- Son 1 Yıl Getirisi: %93,036958
İçindeki bazı hisseler:
- Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (AKFGY)
- Migros Ticaret A.Ş. (MGROS)
- Şok Marketler Ticaret A.Ş. (SOKM)
İçindeki şirketler bence çok iyi. Ancak yıllıkta ucuz kalmış. Acaba bu bir alım fırsatı mı? Bilmiyorum. Çünkü bir ayda %25 almış zaten. Daha fazla da artabilir tabi ama ben olsam alım yapmazdım. Neden alım yapmazdım diye söyleyeyim zaten alım yaptığım bir yerli hisse senedi var. Yoksa ufak ufak girilebilir yani neden olmasın. Bu zamanda kademeli alım yapmak daha mantıklı olabilir. Birden bütün paranla girersen sıkıntı.
FUA - AK PORTFÖY İHRACATÇI ŞİRKETLER HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %23,285096
- Son 3 Ay Getirisi: %16,246020
- Son 6 Ay Getirisi: %22,054236
- Son 1 Yıl Getirisi: %70,345179
İçindeki bazı hisseler:
- Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KCAER)
- Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AKCNS)
- Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MNDRS)
Bu fondan geçtiğimiz günlerde bahsetmiştim. Onun da videosunu buraya bırakayım:
Yıllığa baktığımızda yine ucuz kalmış bir fon diyebiliriz. Yeni yeni artmaya başlıyor. Tabi borsa ne kadar gider bilinmez ancak şöyle bir durum var. En çok ürün sattığımız ülkelerden biri olan Almanya resesyonda. Alacaksanız bunu bilerek alım yapın. Alım yaptınız yaptınız bir de Almanya resesyondan çıktı diyelim ne olur orasını siz düşünün.
Ancak ne zaman resesyondan çıkar orasını bilemem. Alacaksanız uzun vadeli almanızı tavsiye ederim yani.
IVY - İSTANBUL PORTFÖY BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ KARMA FON
- Son 1 Ay Getirisi: %22,296490
- Son 3 Ay Getirisi: %45,601555
- Son 6 Ay Getirisi: %66,131138
- Son 1 Yıl Getirisi: %146,669250
İçindeki bazı hisseler:
- Bitfarms Ltd (BITF)
- MicroStrategy Incorporated (MSTR)
- NVIDIA Corporation (NVDA)
Bu fondan bende var. Azar azar almaya devam ediyorum. Blockchain teknolojisinin geleceğine inandığım için sürekli almaya devam edicem. 5-10 lira da olsa almaya çalışıcam. Ancak fon yöneticisinin söylemleri hoşuma gitmedi. Belki azaltıp İş Portföyün blockchain fonuna geçerim bilmiyorum. Zaten milyon dolarlarım yok fonun içinde.
Azar azar almaya devam edicem şimdilik ama önümüzdeki günlerde ne yapacağıma henüz karar vermedim tabi.
Eğer siz de benim gibi blockchain teknolojisine inanıyorsanız bu fon BTC arttığında onu yakalayan bir fon. İçindeki şirketler zaten direkt olarak BTC tutan şirketler mesela MicroStrategy.
Bugünlük bu kadar diyelim. Listenin tamamına Tefas’tan ulaşabilirsiniz.
Ben de sizin gibi küçük yatırımcıyım. Bildiklerimi sizinle paylaşıyorum. Bakmak isterseniz burada hem video olarak hem de yazılı olarak biriktirdiğim parayı sizinle paylaşıyorum.
Salı günü en çok kaybedenlerde görüşmek üzere.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.