Günümüz faiz oranlarıyla birlikte evimi satıp faize atarım gibi söylemler oluşmaya başladı. Bu hesaplar karşısında gülmeden edemiyorum ama bir hesap da biz yapalım.
Ben enpara üzerinden hesapladım 183 günde verdikleri faiz böyle:
Temmuza kadar dolar 30 lira olacaksa, hatta enflasyon da 3-5 arası gelecekse muazzam bir para gibi gözüküyor.
Ancak şöyle bir hesap daha var.
Evimizin değeri 2 milyon lira.
Kira getirisi en kötü ihtimalle 12-15 bin lira arası. Biz ortalama 13 bin lira diyelim.
Kiradan yıllık 156 bin lira gelirimiz var. Kira geliri vergisini vs. Hesaplamadım. Ödenen faize göre falan değişiyor çünkü.
- 1. yılın sonunda: 156 bin lira
- 2. yılın sonunda %25 zam ile: 195 bin lira
- 3. yılın sonunda %25 zam ile 243 bin lira
Kira geliri alıyorsunuz. Ayrıca evin değeri de artıyor.
Eğer evin değeri geçtiğimiz yıllardaki gibi artsaydı durum böyle olacaktı.
2 milyonluk ev
- 1 yılda: 3.5 milyon
- 2 yılda: 9.3 milyon
- 3 yılın sonunda 7 kat artarak 14 milyon falan oluyor ki benim hesaplamaya gücüm yetmedi. İnşallah hesap hatası yapmışımdır yani bu nedir?
Yani arkadaşlar. Biraz karışık hesap yaptım sanki ama özetle demek istediğimi anladınız. Evi satıp parayı faize koymak bence hesap bilmemektir.
Yüksek enflasyonun olduğu yerde parayı faize koymak parayı dondurma gibi eritmekten başka bir işe yaramaz.
Parayı dolar bazlı varlıklara yatırmak daha mantıklı bir tercih olabilir.
Ama siz illa ben paramı faize atıp faizle geçinirim diyorsanız buyrun geçinin.
Herkese sağlıklı, bol kazançlı günler dilerim.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.