Selam herkese.
Bir haftayı daha atlatmış bulunmaktayız. Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var mı yok mu hep birlikte göreceğiz? Şaka bi yana borsamız bu hafta iyiydi herhalde. Ben uzun soluklu düşündüğüm için ucuzdan alıyorum kafasındaydım ama bakacaz.
Bu haftanın sonunda en çok kazananların ilk 5-10 tanesine bakıyoruz işte. Hepsini görüntülemek isteyenler devletin resmi sitesi tefas’tan bakabilir.
Hafta içi kaybedenlere, hafta sonu kazananları yazıyorum burada. Hem trendi takip etmiş oluyoruz hem de fikir edinme açısından sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Son 30 günün kazananları bankacılık hisseleri oldu. Bir de şöyle bir haber var. ''Moody’s Türkiye’nin B3 kredi notu görünümünü durağandan pozitife yükseltti.'' Herhalde banka hisseleri daha da yükselecek. Çünkü anladığım kadarıyla yatırımcı ilk bankacılık hisselerini topluyor.
Önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz. Son 30 günün en çok kazandıran yatırım fonlarına bi bakalım.
ADP - AK PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %15,351820
- Son 3 Ay Getirisi: %12,223167
- Son 6 Ay Getirisi: %72,651026
- Son 1 Yıl Getirisi: %155,469204
Banka hisselerinin toplandığı bir yatırım fonu. Hisselere bakacak olursak:
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye İş Bankası A.Ş. (ISCTR)
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKBNK)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB)
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN)
- Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. (ALBRK)
İçinde bu bankaların hissesi var bu fonun. Böyle yani. Banka fonu banka hissesi alıyor.
TAU - İŞ PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %15,337272
- Son 3 Ay Getirisi: %12,799415
- Son 6 Ay Getirisi: %72,609068
- Son 1 Yıl Getirisi: %153,478218
Son bir yıl getirileri de fena değil gibi görünüyor. Ama banka endeksi fonunun zirvesi bu sanırım daha da artmaz. Artan ürün alınmaz. Şuan alacak olsam bile almam yani. Çünkü alacağını almış. Bir yıldan önce almış olsaydım satıp ucuz kalmış fonlara bakardım.
İçindeki hisselere bakmaya gerek varsa tartışmalara katılabilirsiniz.
YZH - TEB PORTFÖY BIST BANKA ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN)
- Son 1 Ay Getirisi: %15,289742
- Son 3 Ay Getirisi: %12,446804
- Son 6 Ay Getirisi: %72,383049
- Son 1 Yıl Getirisi: %154,727966
Hemen hemen hepsi son bir yılda aynı getirmiş. Yatırımcılarına bol kazançlar…
IVY - İSTANBUL PORTFÖY BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ KARMA FON
- Son 1 Ay Getirisi: %13,866260
- Son 3 Ay Getirisi: %46,909766
- Son 6 Ay Getirisi: %33,540373
- Son 1 Yıl Getirisi: %144,244480
Bizzat yatırımcısı olduğum bir fon. Bende iki tane blockchain fonu var. Bütçemin bir kısmıyla düzenli almaya çalışıyorum. Bu çok artanlardan. Bu listeyi yapmaya başladığımdan beri üst sıralarda. Almayı bırakacak mıyım? Hayır. Çünkü ben bu teknolojinin çok fazla getiri sağlayacağını düşünüyorum. Biriktirmeye devam ediyorum. Satmamak üzere alıyorum zaten ancak, beklediğimden çok artarsa satış yapıp ucuz bir ürüne geçebilirim. Çünkü geçtiğimiz hafta Bitcoin ETF’i onaylandı. İlerleyen zamanda ne olacak göreceğiz.
AFS - AK PORTFÖY SAĞLIK SEKTÖRÜ YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
- Son 1 Ay Getirisi: %11,984494
- Son 3 Ay Getirisi: %21,283822
- Son 6 Ay Getirisi: %23,619730
- Son 1 Yıl Getirisi: %67,211807
Son bir yıla baktığımızda ucuz kalmış yabancı fonlardan birisi. Bildiğim kadarıyla bu fonda kardan %10 vergi var. Yani 1000 lira yatırım yaptınız %10 kazandınız 100 liranın 10 lirası da vergi olarak kesiliyor. İçindeki hisseler yabancı sağlık hisseleri. Bazılarını aşağıya yazıyorum. Mesela en popüleri Moderna sanırım. Son bir yılda çok kaybetmiş. %44 ekside. Bu mal hala ucuz gibi. Uzun vade düşünüyorsanız.
- MRNA US
- DXCM US
- AZN LN
- BSX US
- MDT US
PPB - PHİLLİP PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %11,868972
- Son 3 Ay Getirisi: %5,078890
- Son 6 Ay Getirisi: %53,672218
- Son 1 Yıl Getirisi: %114,187123
Hisse senedi fonları kan ağlarken bu ne aldı da bu kadar kazandı bakalım. Bir de borsa endeksi bir ayda %6 artarken bu fon %11 artmış. Bunu da gözden kaçırmamak lazım. Hisselere bakacak olursak:
- Türkiye Sigorta A.Ş. (TURSG)
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (GARAN)
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN)
- Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL)
Gördüğünüz gibi fonumuz banka fonu taklidi yapmış 😃
ZFB - AK PORTFÖY FİNTEK VE BLOKZİNCİRİ TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON
- Son 1 Ay Getirisi: %11,379071
- Son 3 Ay Getirisi: %41,874402
- Son 6 Ay Getirisi: %48,760455
- Son 1 Yıl Getirisi: %135,774566
Yine bir blokzinciri fonu. Yalnız bu fonun farkı şöyle, değişken bir fon olduğu için hem yerli hem de yabancı hisse senedi alabiliyor fon yönetimi. ETF’lerin onaylanmasıyla birlikte belki çok daha fazla artış olabilir önümüzdeki günlerde. Ucuz mu? Bence değil. Enflasyon kadar getirisi var bir yılda. Enflasyonu geçmek biraz zor olabiliyor çünkü. Daha ucuzları varken bunu almak mantıksız ama ben alıyorum bu benim beklentim. İçindeki hisseler:
- Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (LOGO)
- Arena Bilgisayar Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ARENA)
- Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. (MTRKS)
- Atp Ticari Bilgisayar Ağı ve Elektrik Güç Kaynakları Üretim Pazarlama ve Ticaret A.Ş. (ATATP)
AOY - AK PORTFÖY ALTERNATİF ENERJİ YABANCI HİSSE SENEDİ FONU
- Son 1 Ay Getirisi: %10,234906
- Son 3 Ay Getirisi: %9,944889
- Son 6 Ay Getirisi: %-10,204347
- Son 1 Yıl Getirisi: %11,769083
Son bir yılda kazandırdığını son bir ayda kazandırmış. Nasıl olmuş valla büyük başarı. Yıl 2035 bu fonun son 5 yılı %3000 getiri deseler şaşırmam ama bu aralar çok zor. Faizler yüksek. Dünyada yüksek. Faizler düşer para bollaşır yatırım alanları genişler o zaman bakarım bu fona. İçindeki hisselerden bazıları:
- AEIS US
- VBK GY
- MCHP US
- SEDG US
- VER AV
- SHLS US
Bu SHLS, nasdaq borsasında listeleniyor. 5 yılı kayıp, 1 yılı kayıp, kayıp da kayıp kaybetmeyi seviyorsanız alın derim 😃
IHK - İŞ PORTFÖY İŞ’TE KADIN HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
- Son 1 Ay Getirisi: %10,117959
- Son 3 Ay Getirisi: %7,427928
- Son 6 Ay Getirisi: %60,037576
- Son 1 Yıl Getirisi: %133,198314
İş Bankasının kadın çalışanlar için çıkardığı bir fon. Fon yönetiminde kadın varmış. Baktım buradan.
- Akbank T.A.Ş. (AKBNK)
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (TCELL)
- Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MAVI)
- Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. (AEFES)
- Türkiye Sigorta A.Ş. (TURSG)
- Bim Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS)
- Migros Ticaret A.Ş. (MGROS)
- Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi (ANSGR)
- Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCOLA)
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Ben yalnızca küçük yatırımcıyım. Kendi kanalımda da aldıklarımı paylaşıyorum. Burada da en çok kazanan ve en çok kaybeden fonlara bakıyorum. Benim yaptıklarımı yapmayın. Size uymayabilir.
Benim portföyüme bakmak isterseniz de buraya bakabilirsiniz.