Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz enflasyonun 2026 yılında tek haneye ineceğini söylemiş.
Bütçe konuşmaları yapılıyor mecliste. Pek takip etmiyorum ancak haber sitelerinde bu habere rastladım. Hayırlısı ancak sizi bir konuda bilgilendirmek istiyorum.
Enflasyonun düşmesi demek fiyatların düşmesi demek değildir. Enflasyonun düşmesi demek fiyatların artış hızının düşmesi demektir.
Örneğin bir mal 100 liradır. %20 enflasyon vardır. 120 lira olur. Tek hane enflasyon olacak diyelim. %9 olsun. 109 lira olur.
Buraya hem not almak için hem de 2026 yılına bir mesaj olsun diye yazıyorum. Bakalım 2026 yılında enflasyon tek haneye düşecek mi?
Elbette düşsün. Neden düşmesini isterim? Çünkü daha uzun kredi imkanı ortaya çıkar. Şu an bankalar en fazla 100 bin lira falan kredi veriyor o da bir yıl. Kredi veren bankalar bana yazabilir 😃
Enflasyonun düşük olması demek daha güvenli ortam demek. Yüksek enflasyonu şu anda yaşıyoruz. Hepimiz biliyoruz
ki borçlananların hepsi inanılmaz paralar kazandı. Özellikle krediyle ev alanlar vs.
2026 yılında enflasyon %9 olursa 100 bin liranız 1 yılda 91 bin lira olacak. Enflasyonun tek haneye düşmesi, ekonomik istikrar ve güven açısından önemli bir başarı olarak değerlendirilebilir ancak enflasyon demek para kaybetmek demektir. Peki sizce enflasyonun tek haneye inmesi başarı mıdır?