Bugün biraz geçte olsa (Nobel Kimya ödülü 4 gün önce açıklandı) açıklanan Kuantum Noktaları hakkında okuduğum ve anladığım kadarıyla bir özet ve bilgilendirme yazmak istedim yazmamın asıl sebebi Türkçe kaynakta konunun çok fazla dile getirilmediğini gördüm umarım verimli bir yazı olmuştur. Biliyorum ki yazım makaleyi tam olarak özetlemiyor ama amacım da o değil amacım okurlara dünyada bilimsel gelişmeler hakkında bir kulak dolgunluğu yaratmak, lütfen düşüncelerinizi aktarmanızı istiyorum ve yorumlarınızı merakla bekliyorum. Keyifli okumalar.
2023 Kimya Nobel Ödülü, üç bilim insanına, kuantum noktalarının keşfi nedeniyle verildi. Bu ödül, büyük ekranlı televizyonlardan kanser cerrahisine kadar birçok uygulamada kullanılabilen tamamen yeni bir malzeme sınıfı olan Kuantum Noktalarının keşfinden dolayı verildi. Araştırmacılar Moungi Bawendi (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü), Louis Brus (Columbia Üniversitesi) ve Alexei Ekimov (Nanokristaller Teknoloji şirketi) ödülü paylaşmaktadır.
Kuantum noktaları, boyutlarına bağlı olarak renk gibi birçok özelliklerini kontrol eden nanopartiküllerdir.
Bu minik kristaller, içinde elektron bulunduran birkaç nanometre çapında sıkıştırılmış bir top olarak düşünülebilir. Elektronlar, noktaların çalışma şekli için anahtardır. Elektronu küçük bir alan içine koyarsanız, dalga fonksiyonu sıkışır, bu da elektronun daha az hareket özgürlüğüne sahip olması demektir. Bu sıkıştırma, elektronların daha fazla enerji depolamasına izin verir.
Elektronlar, enerjiyi fotonlar olarak serbest bırakır ve bu fotonlar, elektronların ne kadar sıkıştığına bağlı olarak farklı renklerde görünür. Bu değişim, kuantum etkisidir ve bu minik dünyanın gizemli olaylarından biridir. Bu buluş sayesinde minik dünyaya bir kapı açıldı da denebilir, kuantum noktaları kullanılarak enerjiyi daha verimli kullanılabileceğiz ve eminim ki gelecekte bazı alanların büyük bir değişime uğrayacağı kesindir.
Bu yazının kaynağına ve konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler buradan ulaşabilirler.