Selamlar,
Son günlerde halkımız borsaya çok fazla ilgi duyuyor. En son halka arz olan bir şirkete 5 milyona yakın katılım gerçekleşmiş. 130 liradan satılan TAB Gıda katılım rekorunu kırmış durumda.
Aslında ben borsadan hisse almıyorum. Bildiğiniz gibi burada ne kadar yatırımım olduğunu açıklıyorum her hafta. Belki ilerleyen zamanda riske atabileceğim param olursa almaya başlarım. Almam demiyorum. Şuan almıyorum.
Ancak fon olarak borsada yatırımım var.
Bu yazıyı yazmamın sebebi de olur da ilerde borsa düşerse bakalım ne kadar düşecek?
İlk olarak şunu söylemem gerekiyor. Bildiğiniz gibi her şirketin bir değeri var. Bu değeri de parayla ölçüyoruz. Eğer parasal genişleme yani para basma artarsa enflasyon da artıyor.
Grafikleri incelersek geçmişte dolar bazında daha güçlü olan borsamız bugünlerde oldukça düşük seviyelerde aslında. Zaten dolar enflasyonunu konuşmuyorsak bu grafiklere bakmamız da saçma bence. Geçtiğimiz 2018 yılında 141 dolara kadar düşmüş. Bugün değerine bakacak olursak aslında 172 dolar ediyor.
Mesela 3 nisan 2000 günü borsa 314 doları görmüş. O zamanlar İMKB deniyordu sanırım. Tam bilmiyorum. Bugün 564 dolar ediyor. 2001 krizinden önce ülke zenginmiş baya 🙂
Eğer borsamız 1 ekim 2007′deki gibi olsaydı. Bugün 729 dolar olacaktı.
Dolar bazlı bakmak ne kadar doğru oldu bilmiyorum ama referans olarak ben asgari ücreti alacağım. Çünkü asgari ücret ne kadar artarsa en basit malların değeri bile o kadar artıyor zaten.
Yani asgari ücret arttıkça ürünlerin fiyatları en az asgari ücret kadar artıyor. Kimine geç yansıyor. Kimine de hemen yansıyor.
5 yıl önce bist 100, 900 civarı falan. Asgari ücret ise 1600 liraydı. Ben o zamanlar asgari ücretle çalışıyordum hatta.
Bugün asgari ücret 1140 yani 7,1 kat. 900*7.1 desek 6401 yapıyor.
Bence Bist100 6401′den aşağı biraz zor düşer. Düşerse de çok çok ucuzdur. Alım fırsatı olabilir. (yatırım tavsiyesi değildir.)
Ben ne zaman düşeceğini ne zaman çıkacağını bilmediğim için zaten fon olarak alıyorum. Tek yatırımım da borsa değil.
Herkes borsanın ne kadar çıkacağını merak ederken ben ne kadar düşeceğini merak ettiğim için bu yazıyı yazdım.
Ayrıca 2024 yılına az kaldı. Yapılan asgari ücret zammından sonra tekrar konuşuruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.