İnternetten para kazanma yolları deyince aklımıza artık bir sürü şey geliyor. Ama bence para kazanırken temelde iki şey yapıyoruz. Ya reklam göstererek para kazanıyoruz ya da bir ürün veya hizmet sunarak para kazanıyoruz. Benim yaptığım şey reklam göstererek para kazanmak. Bir ürün veya hizmet satmıyorum. Satıyorum da dolaylı olarak satıyorum diyebiliriz.
İnternetten para kazanma yolları
Mesela mobil uygulamalar. Kullanıcıya reklam göstererek gelir elde ediyor. İnternet siteleri yine insanlara reklam göstererek gelir elde ediyor. Eğer siz de internetten para kazanmak istiyorsanız ya bir hizmet sunmalısınız ya da reklam göstermelisiniz. Yani komisyonculuk yapmalısınız.
E-Ticaret bambaşka bir olay, bir çok ücretsiz kurs var onlara bakabilirsiniz ancak buradan para kazanmanız için para harcamanız şart gibi. En azından büyük paralar kazanmak için büyük paralar harcıyorsunuz.
Ama komisyonculuk yani bir ürün veya hizmet sunmadan yapılan şeyler ücretsiz. Diyelim ki resim mi çiziyorsunuz? Bunu gösterebileceğiniz bir sürü platform var. Uzun videolarını çek youtube’a koy. Kısa videolarını çek instagrama veya tiktoka koy. Bir sürü platformdan yararlanabilir takipçi kazandıktan sonra sponsor bulup para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Tabi en zor kısmı takipçi toplayabilmek. Bunun kolay yolunu da size açıklamak isterim. Yine resim çizmekten devam edelim.
Nasıl takipçimi arttırırım?
Takipçi arttırmanın en kolay yollarından birisi dikey platformlara içerik çekmek. İlk 3 saniye çok önemli. Mesela gündemde kim var? Mauro Icardi. En ilginç şekilde Icardi çiz? Daha sonra başka kim var onu çiz. İlk 3 saniyede kullanıcıyı kapmaya bak. Daha sonra da videoda tutacak bir sebep ver. Ortalama izlenme süresini yüksek tutmaya çalış. Sen olsan o videoyu sonuna kadar izler misin ona bak.
Ya da diyelim ki çok güzel örgü örüyorsun. Dikkat çekecek şekilde örgü ör. İlla bir yeteneğin vardır. Yoksa E-Ticaret 😃
Dikey platformlarda ilk 3 saniye ve ortalama izlenme süresi çok önemli bunları unutmayalım. E kardeşim. Böyle anlatıyorsun da hani senin videoların diyorsanız koyayım buraya kendi videomu.
Gerçi bu sıralar izlenmiyorum ama nedeninin farkındayım. İnsanları devamlı internet siteme yönlendiriyorum bu yüzden izlenmelerim düşük. Algoritmaya uygun içerikler üretmiyorum. Olsun sorun değil zamanla tekrar artar.
Hiçbir yeteneğim yok ne yapmalıyım?
Gel benim yaptığım şeyin aynısını yap. Bir site aç nasıl para kazanılır yazıları yaz. Hatta git chatgpt’ye yazdır. İnsanlara faydalı olabilecek şeyleri yazdır hatta. Tanıtımını da dikey platformların hepsinde yap. Ancak reklam gösterebileceğin bir siten olsun. Adsense olur vs.
Veya insanlara faydalı olabileceğini düşündüğün farklı bir şeyler dene?
İlla ilgilendiğin bir şeyler bulacaksın eminim. En kötü tuttuğun takımın taraftar sayfasını aç takipçi topla reklam al. En son gördüğümde 100 bin takipçisi olan birisi 400-500 liradan story reklamı alıyordu. Ama bütün mesele 100 bine ulaşmak.
Eğer öğrenciysen sana faydalı bir fikir vereyim. En kötü git ders çalış. 1 saat. Yükle youtube’a benimle birlikte ders çalışın diye. Kısa videolarda da dikkat çekici bir şekilde hazırla. Neler yaptığını anlat vlog falan çek. İyi kötü bir telefonun varsa vs. Başla yani. Hem ders çalışmış olursun hem de ek bir gelirin olur belki? Bunun aynısını yapmayı düşünüyorum bende.
İnternetten para kazanmak kolay mı?
İnternetten para kazanmak bir yere kadar kolay bir yere kadar zor. Yolda yürürken bile 1 lira 5 lira falan bulursun ama internette bu çok zor. Mesela benim uygulamam. Tamam ben sürekli kullananlara elimden geldiğince ödül vermeye çalışıyorum ancak sürdürülebilir bir para kazanma değil. Zaten bunu ben çok daha önce açıkladım. Ancak sürdürülebilir bir şekilde para kazanmak için çoook emek vermeniz gerekiyor. E-Ticaret için de bu böyle. İnsanlara bir şey satmak kolay mı? Ama önce ürün bulmak yerine insanların ihtiyacını bulmanız gerekiyor. İnsanların ihtiyacını bulduktan sonra işleriniz yoluna girecektir.
Bu yazıyı okuduysanız bir yerden başlayın, en kötü makale yazın. Hatta yazmayın chatgpt’ye yazdırın. Daha sonra üstünden geçip düzeltin yazdıklarınızı satmaya çalışın. Bir sürü freelancer site var. Onlara kayıt olup satabilirsiniz. Gerçi bu ne kadar etik bilmiyorum ama yapanları gözümle gördüm yani. Chatgpt’ye yazıp daha sonra üstünden geçin dememin sebebi de eliniz yazmaya alışsın. Yapay zekaya soru sormayı öğrenirsiniz en azından.
Yapay zeka kullanım kılavuzu tarzı bir şeyi satanlar gördüm 4-5 bin liradan mesela. Ya yapay zekanın kendisine bu sorsan sana söyleyecek zaten? 😃
Neyse bu konuyu aklıma bir şeyler geldikçe güncelleyeceğim. Şimdilik bu kadar hatta videosunu da çekerim okuduğunuz için teşekkür ederim.