Günümüzde herhangi bir firmadan bayilik alarak girişimcilik dünyasına adım atabilirsiniz. Ancak göz önünde bulundurmanız gereken başlıca yollar vardır. Bu yollardan birisi bayilik almak yani franchising olabilir. Franchising, girişimcilik dünyasına başlangıç yapmak için hızlı bir yol olabilir. Bu yazımda size mantıklı olarak karar verme ve franchising dükkan/mağaza açmanın artıları ve eksilerini anlatmaya çalışacağım.
Bayilik açmanın avantajları
Marka bilinirliği
Bayilik açmanın temel sebeplerinden birisi markanın bilinirliğidir. Müşterilerin markaya güvenme oranı daha yüksek olabilir. Böylece potansiyel olarak satış yapmanız kolay olabilir.
Kanıtlanmış iş modeli
Bayilik veren firmalar genelde deneme yanılma yoluyla gelişen firmalardır. Bayilik alan işletme sahipleri, operasyonlar, pazarlama stratejileri ve müşteri hizmetleri prosedürlerini planlanmış olarak alır.
Eğitim ve destek
Bayilik veren firmalar, franchise sahiplerine sürekli destek ve kapsamlı olarak eğitim verir. İş modeli, ürün bilgisi, pazarlama, yönetim ve daha fazlası bu yardımları içerebilir.
Toptan satın alma
Büyük bir franchise ağının işletmesini almak, gerekli malzeme ve ekipmanlar için toplu olarak satın alma gerçekleştirebilirsiniz. Böylece maliyetleriniz önemli ölçüde azalabilir ve karlılık artabilir.
Yeni bir marka olmak yerine
Başka bir marka kurmak, bilindik bir markayı işletmekten daha zordur. Markanın geçmişi, başarıları size daha düşük riskli bir yatırım yapmanızı sağlar. Franchise başarı oranları bağımsız girişimlere göre daha yüksek olabilir. (Kesin olmamakla birlikte)
Bayilik açmanın dezavantajları
Yüksek bayilik ücreti
Bilinen bir franchise açmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir. Ayrıca bu olay markanın popülerliğine ve sektöre bağlı olarak değişebilir. Ayrıca bazı markaların konum ısrarı size yüksek maliyet getirebilir.
Ek maliyetler
Bayilik almanın maliyetlerinden biri de devam eden komisyon ücretleri olabilir. Gelirin yüzdesinden pay vermek karlılığınızı önemli ölçüde etkileyebilir.
Değişim zorluğu
Bayilik alanların kuralları bellidir. Herhangi bir farklı bir şey yapılamaz. Böylece işinizi geliştirmek için yaptığınız özelleştirmeler size uygun olmayabilir.
Sonuç olarak genel yorumum:
Bayilik almak genel olarak düşük riskli olarak görülse de bence bayilik veren firmayı zengin etmekten başka bir şey değildir. Elbette para kazandırabilir ancak bu sizin önünüze engel de olabilir. Diyelim ki satışlarınızın çok iyi olduğu bir pizza dükkanınız var. Farklı bir yöresel pizza çıkarsanız belki de bayilik veren firmanız onaylamayacak. Bu durumlar ve ek komisyonlar yüzünden bayilik almayı olumlu bulmuyorum.
He işim garanti olsun, satışlarım düzgün gitsin. Biraz da bana yetecek kadar para kazanayım diyorsanız bayilik mantıklı olabilir.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim, eklemek istediğiniz bir şeyler varsa ekleyebilirsiniz.