İkinci el araç ticareti yetki belgesi nasıl alınır?
Yetki belgesi başvuruları, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti bilgi sistemi(İETTS) üzerinden yapılmaktadır. Söz konusu olan belge türü, sadece söz konusu olan sistem üzerinden verilmektedir.
6 ay ve 6000 km kimleri kapsamaktadır?
Yapılan yeni düzenleme ile birlikte 1 Temmuz 2023 tarihinden önce, ikinci el araç satışı ile uğraşanlar söz konusu olan aracın tescil tarihinden itibaren 6 ay süre geçmeden doğrudan satışını gerçekleştiremezler. Söz konusu olan aracın tescil tarihinden itibaren 6 ay süre geçmeden dolaylı bir şekilde satışını gerçekleştiremezler. Söz konusu olan aracın tescil tarihinden itibaren 6000 km geçmeden doğrudan satışını gerçekleştiremezler. Söz konusu olan aracın tescil tarihinden itibaren 6000 km geçmeden dolaylı bir şekilde satışını gerçekleştiremezler.
Bir yıl içerisinde en fazla kaç tane araç satışı yapılabilir?
Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığının 2021 senesinde hazırlamış olduğu taslağa bağlı kalınarak yürürlüğe giren yönetmelik ile söz konusu olan faaliyetler için bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığının 2021 senesinde hazırlamış olduğu taslağa bağlı kalınarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, bir yıl içerisinde en fazla 3 tane araç satışı işlemi gerçekleştirme hakkı bulunmaktadır. Söz konusu olan kişiler, bir yıl içerisinde 3 taneden fazla araç satışı işlemi gerçekleştirirler ise, söz konusu olan kişiler vergiye tabi olmak zorundadırlar.
İkinci el araç alım satım vergisi ne kadardır?
Söz konusu olan konu ile ilgili olarak 1 Nisan 2022 tarihinde yeni bir uygulama yürürlüğe girmiştir. 1 Nisan 2022 tarihinde yürürlüğe giren uygulamaya göre; araç satışı işlemi gerçekleşirken, söz konusu olan aracın özel matrah miktarına ilave olarak katma değer vergisi(KDV) oranı %18 olarak uygulanacaktır.
İkinci el araç satarken vergi var mı?
İkinci el araç satarken vergi ödenmektedir. Söz konusu olan vergi tutarı, daha önceki senelerde söz konusu olan aracın satış fiyatı üzerinden hesaplanmakta idi. Şimdi ise söz konusu olan vergi tutarı, söz konusu olan aracın alış fiyatı ile söz konusu olan aracın satış fiyatı arasındaki fark üzerinden hesaplanmaktadır.
Araç Satarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Araç satarken dikkat edilmesi gereken hususlar, kendi içerisinde 7 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Söz konusu olan aracı satmadan önce güzel bir şekilde yıkamak, araç satarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
- Söz konusu olan aracı satmadan önce güzel bir şekilde bakımını yaptırmak, bu satış işlemini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.
- Söz konusu olan aracı satmadan önce söz konusu olan aracın piyasa değerini bilmek, söz konusu olan satış işlemini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır.
- Söz konusu olan aracı satmadan önce söz konusu olan araca yeni lastikler taktırmak, araç satarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
- Söz konusu olan aracı satmadan önce söz konusu olan aracın lastiklerinin bakımını yaptırmak, bu satış işlemini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.
- Söz konusu olan aracı satmadan önce söz konusu olan aracın motorunun bakımını yaptırmak, söz konusu olan satış işlemini gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır.
- Söz konusu olan aracı satmadan önce söz konusu olan araç ile ilgili gerçek bilgiler vermek, araç satarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
Oto Ekspertiz Nedir?
Bazı teknik Ekipmanlar yardımı ile söz konusu olan araçların analiz edilerek raporlanmasına Oto Ekspertiz denir.
Oto Ekspertiz İşleminin Temel Amaçları Nelerdir?
Oto Ekspertiz işleminin temel amaçları, kendi içerisinde 3 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Söz konusu olan araçların geçmiş dönemlerde yaşamış oldukları parça değişimlerini detaylı bir şekilde tespit edebilmek, oto Ekspertiz işleminin temel amaçlarından biridir.
- Söz konusu olan araçların performanslarını detaylı bir şekilde tespit edebilmek, bu işlem türünün temel amaçları arasında yer alır.
- Söz konusu olan araçlarda yakın zamanda gerçekleşmesi muhtemel olan problemleri detaylı bir şekilde tespit edebilmek, söz konusu olan işlem türünün temel amaçları arasında yer almaktadır.
Oto Ekspertiz İşleminin Temel Özellikleri Nelerdir?
Oto Ekspertiz işleminin temel özellikleri, kendi içerisinde 3 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Söz konusu olan araçların geçmiş dönemlerde yaşamış oldukları parça değişimlerinin detaylı bir şekilde tespit edilebilmesine olanak sağlayan bir işlem türü olması, oto Ekspertiz işleminin temel özelliklerinden biridir.
- Söz konusu olan araçların performanslarının detaylı bir şekilde tespit edilebilmesine olanak sağlayan bir işlem türü olması, bu işlem türünün temel özellikleri arasında yer alır.
- Söz konusu olan araçlarda yakın zamanda gerçekleşmesi muhtemel olan problemlerin detaylı bir şekilde tespit edilebilmesine olanak sağlayan bir işlem türü olması, söz konusu olan işlem türünün temel özellikleri arasında yer almaktadır.
Oto Ekspertiz Türleri Nelerdir?
Oto Ekspertiz türleri, kendi içerisinde 8 ana gruba ayrılır. Bunlar;
- Oto boya Ekspertiz, Ekspertiz türlerinden biridir.
- DYNO Ekspertiz, bu işlemin türleri arasında yer alır.
- Oto motor Ekspertiz, söz konusu olan işlemin türleri arasında yer almaktadır.
- Oto mekanik Ekspertiz, Ekspertiz türlerinden biridir.
- Oto fren Ekspertiz, bu işlemin türleri arasında yer alır.
- Oto yağ Ekspertiz, söz konusu olan işlemin türleri arasında yer almaktadır.
- Oto süspansiyon Ekspertiz, Ekspertiz türlerinden biridir.
- Oto diagnostik Ekspertiz, bu işlemin türleri arasında yer alır.