Selamlar, geçtiğimiz salı günü çiftçi arkadaşlarımla beraber Başak Traktörün fabrikasını gezdik. Size Başak Traktör ile ilgili fabrikada gördüğüm dikkat çekici bilgileri aktarmak istiyorum.
Genç çiftçi arkadaşlarım ve kuzenimle beraber fabrikada üretilen traktörlerin parçalarından tutun da son aşamasına gelinceye kadar her şeyini gördük. Merak eden varsa şuraya instagram gönderisini bırakayım;
Ben buraya kendi düşüncelerimi yazacağım. Başak Traktör hakkında detaylı bilgi almak isteyenler buraya bakabilir.
Fabrikadan içeriye girdiğimizde bizi satış ve pazarlama ekibi karşıladı. Gerçekten çok tecrübeli ve deneyimli insanlarla birlikte çalışıyorlar. Ayrıca çok samimi sohbetler eşliğinde bize sunum yaptılar. Özellikle bir marka ismi belirtmeden genç çiftçi arkadaşlarımıza çok detaylı bilgiler verildi. Hangi tür yağ kullanacaksınız? Hangi tür lastik kullanacaksınız? Bu soruların cevaplarını yakın zamanda teker teker paylaşacaklar. Doğru bilinen çok yanlış varmış.
Mesela benim kuzenim Başak markasını kullanmamasına rağmen tarım hakkında detaylı bilgiler verildi. Bu arada kuzenimin ve arkadaşlarının instagram adreslerini yukarıdaki gönderide bulabilirsiniz.
Üretim alanı
Daha sonra üretim alanına geçtik. Bizi mühendisler gezdirdi. Motorun testlerinden tutun da montajından boyasına kadar her şey bu fabrikada yapılıyor. Fabrikanın içi gerçekten çok büyük. Kapalı üretim alanı 50.000 metrekare diye geçiyor. Yanlış hatırlamıyorsam bu sene 10 bin traktör üretilmiş bir fabrika. Ayrıca 5120 modeli If Desing tasarım ödülüne layık görülmüş. Hani 5120 modeli de şöyle bir görüntüye sahip, çok heybetli görünüyor.
Üretim süreci hakkında bilgi vermem gerekirse bazı ufak tefek parçalar dışında her şey fabrikada üretiliyor. Çelik levhaların kaynak yapılmasıyla beraber montaj süreci başlıyor ve daha sonra test edilip kullanılmaya hazır hale getiriliyor. Bu aşamalardan da kısa kısa görüntüler çektik. Bu bizzat kuzenimin hesabı.
Çalışanlar ve çalışma koşulları hakkında bilgi vermem gerekirse; bi ofislerin olduğu bölüm var bir de üretim yapılan yerler var. Sanırım hafta içi sabah 8 akşam 6 çalışılıyor. Hafta sonu tatil diye biliyorum. Yanlış duymadıysam tabi.
Bu fabrika gezisi, traktörlerin nasıl üretildiği konusunda beni aydınlattı ve bu sürecin karmaşıklığını ve zorluğunu anlamamı sağladı. Aynı zamanda, bu tür bir üretimin tarıma ve genel olarak ekonomiye olan katkısının ne kadar büyük olduğunu da görmemi sağladı. Kuzenim beni aradığında bu kadar büyük bir fabrikaya gideceğimizi tahmin etmiyordum. Özellikle yurt dışı pazarında bazı ülkelerde etkin olmaları beni çok şaşırttı. Yerli bir markanın dış ülkelere satılması beni mutlu etti.
Kendim çiftçi değilim ama yakın akrabam ve arkadaşlarım çiftçi. Böyle bir tanıtım gezisi yaptıkları için Başak Traktör’e çok teşekkür ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.