Selamlar, ülkemizde bildiğimiz üzre pazar günü bir seçim var. Değişim olursa ekonomide ortodoks politikalara dönülmesi bekleniyor. Ortodoks politika ne demek diye merak ediyorsanız; Mahfi Eğilmez’in tanımına göre '‘Ekonomi alanında geleneklere, genel kabul görmüş görüşlere bağlı olan uygulamalara denir. Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir.’'
Yüksek enflasyon ve döviz kurları baskılanmasıyla beraber değişim ile ile birlikte ortodoks ekonomi politikalarına dönüş yapıldığında olası sonuçlar şu şekilde olabilir:
Para Politikası
Yeni yönetimin enflasyonla mücadelesi için merkez bankasını bağımsız bir şekilde yönetmesi gerekir. Böylece merkez bankası güçlendirilebilir ve para politikasını daha öngörülebilir yapmak amacıyla belirgin bir enflasyon hedeflemesi yapabilir. Böylece faiz oranları ve para arzını, enflasyon hedefini tutturmaya yönelik düzenleme yapabilir.
Kur Politikası
Döviz kuru baskını azaltmak ve döviz rezervlerini arttırmak amacıyla yapılacak bazı politikalar da olabilir. Döviz kuru dalgalanmalarına karşı daha dayanıklı bir ekonomi oluşturulabilir. Böylece döviz kurlarındaki dalgalanmaya karşı direnç artırılabilir.
Maliye Politikası
Ortodoks politikalar uygulayan bir yönetim, mali disiplini sağlamak ve kamu borcunu sürdürülebilir seviyede tutmak için bütçe açığını düşürmeye çalışacaktır. Harcamaların düzenlenmesi ve vergi tabanının genişletilmesi gündemde olabilir. Ayrıca vergi toplama verimliliğini arttırma çalışmaları yapılabilir.
Yapısal Reformlar
Yönetimin değişmesi, ekonominin verimli olması için rekabet gücünü arttırmak amacıyla yapısal reformlara önem verebilir. Böylece işgücü piyasalarını, sosyal güvenlik sistemlerini, eğitimi ve altyapıyı güçlendirmek amacıyla yeni reformlar yapılabilir. Ayrıca yeni yapılacak düzenlemeler, işletmeler için daha uygun bir iş ortamı sağlamaya yönelik adımlar içerebilir.
Dış Borç ve Döviz Riski
Kur korumalı mevduat ve dolar endeksli borçların artması yeni yönetimin, döviz riskini azaltmaya ve dış borç yükünü hafifletmeye yönelik politikalar izlemesi gerekir. Dış borçların yeniden yapılandırılması göz önünde bulundurulacağı gibi döviz kredilerinin de azaltılması gündemde olabilir. Ayrıca döviz gelirlerini arttırmaya yönelik politikalar geliştirilebilir ve mutlaka '‘TL’' cinsinden borçlanmalar arttırılması gerekebilir.
Uluslararası İşbirliği
Yeni yönetim Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer bankalarla anlaşma yapabilir. Böylece daha düşük faiz ile borçlanabilir.
Sosyal Etkiler
Bu politikaların benimsenmesi halinde, hanehalkı gelirinde dalgalanmalara neden olabilir. Yeni yönetimin dar gelirli ailelere mutlaka sosyal güvenceye alması gerekir.
Enflasyon ve Büyüme
Bu politikaların uygulanması enflasyonun düşmesine ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunabilir.
Sonuç olarak, ortodoks ekonomi politikalarına geçiş, enflasyon ve döviz kuru baskısını hafifletmeye, mali disiplini sağlamaya ve ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmaya yönelik adımlar atabilir. Ancak, bu süreçte ekonomik ve sosyal etkilerin yönetilmesi, politika yapıcılar için önemli bir zorluk olacaktır. Başarılı bir geçiş, dikkatli politika uygulamaları, zamanlama ve etkili iletişim ile gerçekleştirilebilir.