Amerika tüketici enflasyonu rakamlarının gelmesiyle beraber gram altında yükseliş sürüyor. Düşebilir mi? Zor görünüyor ancak düşebilir. Ancak çok fazla düşüş olacağını sanmıyorum çünkü dolar endeksi düşüş trendine girdi. Sabah kalkar kalkmaz baktığım ilk şey dolar endeksi oluyor çünkü bütün her şey dolara göre fiyatlanıyor.
Dolar endeksi düşerse varlıkların fiyatı yükseliyor. Ör: emtialar vs.
Dolar endeksi yükselirse varlıkların fiyatı düşüyor. Bu kadar basit.
Geçtiğimiz gün Amerika tüketici enflasyonu açıklandı ancak rakamlarda bir oynaklık var. Bunu buraya not almak istiyorum.
Shelter: +9.2% gelmiş. Buna dikkatli bakarsak aslında bu rakam tamamen uydurma bir rakam. Evini kiralamamış ev sahiplerine soru sorup enflasyon rakamını bu kadar yüksek çıkarmak piyasayı tamamen manipüle etmekten başka bişey değil. Malların fiyatları düşmesine rağmen emlak piyasası enflasyonu belirlemiş oluyor.
Ben uzmanı değilim fakat mutlaka bilen arkadaşlar vardır. Yorumlara yazabilir. Yaptığım tespit doğru mu değil mi diye?
Aslında altına yatırım yapıyorsanız para kazanmak için değil para kaybetmemek için yatırım yapmanız gerekiyor. Yani paranızın değerini korumak için altın almanız gerek. 3 dolar düştü, 5 dolar çıktı ne yapalım kafasındaysanız ve burayı okuyorsanız geçmiş olsun siz paranızı kaybettiniz bile.
Yani demem o ki, elinizdeki parayla al-sat yapabilirsiniz evet. Para kazanabilirsiniz. Evet. Ancak mutlaka bir gün terse gelirsiniz ve belirli miktarda para kaybedebilirsiniz. Bu da sizi üzebilir. Üzülmenizi istemem. Aslında bu yazı yatırım tavsiyesi değil, yatırım yapmama tavsiyesidir. Kısa vade gram altın fiyatına bakarsanız bugün 50 lira kazandım, 100 lira kazandım şöyle oldu böyle oldu. Geç abicim bu işleri. Altına uzun vade bakıcaksın. Alıp unutucaksın. Bu bir yatırım tavsiyesi değil. Birikim tavsiyesidir.
Bugün enflasyon düşük gelir yüksek gelir. Önemli değil. Birikim yapmaya şimdiden başlayın. Gram biriktirin. Kaç para kazandım değil. '‘Kaç gram altın aldım?’' Kafasında olun.
E diyelim ki altın büyük düştü. Abicim daha güzel haber var mı? Daha fazla altın alabilirsin? Bu fırsatı kaçırmaman gerek.
Şöyle örnek vereyim. Diyelim ki bakkala gittin ekmek alıcaksın. Şu an ekmek 5 lira, bakkal diyor ki ekmek 1 lira oldu. 1 tane mi alıp çıkıcaksın?
Altın devletlerin parasıdır ve yıllardır fiyatı ortadadır. Dünyanın en değerli para birimlerinden bile daha değerlidir ve değerini her zaman korumuştur. Eğer piyasaya kısa vadeli bakıyorsanız gidin kumar oynayın. Mutlaka kaybedeceksiniz.
Aman şimdi ekonomi uzmanısınızdır falan he orasına ben karışmam abi büyüksün ne diyim.
Neyse bugün sağdan soldan araştırdığım bilgi birikimimi buraya not almak istedim. Böyle bir yazı olsun. Tabiki de yatırım tavsiyesi değildir. Ama birikim yapmanızı öneririm. Önümüzdeki günler gerçekten çok zor geçebilir. Geçebilir diyorum çünkü ne olacağını hiç bilmiyorum.
Not: YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. bunu yasal olarak yazmak lazım galiba. ondan yazıyorum. yatırmayın abicim 😃
Bu yazdıklarımın çoğunu bu youtube kanalından öğrendim. Cihat abime çok teşekkür ederim.