Yatırım adı üstünde yatmaktan gelir.. Yatarak para kazanmanızı sağlar… Şaka bi yana yatırım dediğimiz şey bir kişinin ya da bir kuruluşun bir ürünü, hizmeti veya projeyi satın alması ya da desteklemesi sonucu bir beklentiyle, bir mali hedefe ulaşmak için harcadığı para ve zaman anlamına gelebilir. Bir kişi yatırım yaparak gelecekteki finansal hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Yatırım yapılabilen ürünlerden bazıları hisse senetleri, tahviller, emtialar, gayrimenkuller ve fonlar olabilir.
Yatırım yaparken, bir kişinin veya kuruluşun riskleri de dikkate alması gerekir. Yatırım yapılan ürünlerin getiri potansiyeli ile birlikte, bu ürünlerin de belli bir risk taşıdığı unutulmamalıdır. Örneğin, hisse senetleri gibi yüksek getiri potansiyeline sahip ürünler de yüksek riskler taşırken, tahviller gibi düşük getiri potansiyeline sahip ürünler de düşük riskler taşır. Bu nedenle yatırım yaparken, yatırım hedeflerine ve risk toleransına uygun olarak doğru ürünleri seçmek önemlidir.
Şunu da söylemek isterim. Herhangi bir şey size çok hızlı para kazandıracağını söylüyorsa oradan mümkün olduğunca uzak durmanızı öneririm. Örneğin kripto paralar olabilir. Forumda kripto paraların ayrı bir bölümü olsa da orayı utanç tablosu olarak görüyorum. Zamanında ben de girdim tabi.
Yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Öncelikle bir hedefiniz olmalı! Yatırım yaparken beklentilerinizi belirlemelisiniz. Örneğin ben gram altına yatırım yapıyorsam belirli bir seviyede satacağımı düşünüyorum. Bu bir örnek tabi. Böylece gelecekteki finansal hedeflerinizi belirleyebilecek ve size yatırım yapmanın hangi yöntemleri seçmeniz gerektiğine karar vermenizde yardımcı olacaktır.
Her yatırım bir risk içerir! Yatırımın getiri potansiyeli olduğu gibi götürü potansiyelini de unutmamak gerekir. Bu nedenle yatırım yaptığınız ürünlerin ve piyasaların ne kadar riskli olduğunu unutmayın. Bu riskleri nasıl yöneteceğinizi mutlaka öğrenmeye çalışın.
Yatırım portföyünüzü çeşitlendirin! Paranızı tek bir yere bağlamak yerine farklı ürünler alarak risk seviyesini düşürmeye çalışın. Örneğin tek bir hisse senedi almak yerine farklı sektörlerden hisse senedi alırsanız riski azaltmış olursunuz.
Yatırımınız mutlaka uzun vadeli olsun! Yatırım ürünlerinin getiri potansiyellerine dikkat edecek olursak uzun vade her zaman daha iyidir. Yukarda dediğim gibi. Bir iş size kısa vadede çok kazanç vaad ediyorsa oradan uzaklaşın. Tabi anlamadığınız bişeyse. Anladığınız bir işse bişey diyemem.
Uzmanlara danışın! Yatırım konusunda bilgi seviyeniz az olabilir. Mükemmel bir doktor olabilirsiniz ancak yatırım yapmak bambaşka bir iştir. Bu yüzden mutlaka uzman birine danışmanızı öneririm.