Andrew Rubin, 22 Haziran 1962 doğumlu olan Amerikalı bir bilgisayar mühendisi, bilgisayar programcısı, yatırımcı ve risk sermayedarıdır. Teknoloji inkübatörü Playground Global’ı kuran kişi ve aynı zamanda CEO’su ve risk sermayesi firması olan Redpoint Ventures’ın de ortaklarındandır. Danger Inc. Ve aynı zamanda Android Inc.’in eski kurucusu ve CEO’sudur. Andy ve eşi Rie’nin ayrıca Los Altos, California’da Voyageur Du Temps adlı bir fırınları vardır.
Google’ın 2005’te kurduğu Android sistemini satın almasının ardından Rubin, 2013 yılının mart ayına kadar firmanın mobil ve dijital içerikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Akıllı telefonlar için bir işletim sistemi alternatifi olan Android’in geliştirilmesini takip etti. Rubin’in yaptığı işler için toplamda on yedi patenti var. Larry Page 13 Mart 2013’teki bir blog gönderisinde, Google’a yeni projeler getirmek için Rubin’in Android departmanından ayrıldığını ilan etti. Yerine Google’ın CEO’su olan Sundar Pichai getirildi.
2013 yılının aralık ayında Rubin, Google’ın robotik bölümünün başına geçti. 30 Ekim 2014’te, bir donanım başlangıç inkübatörü bulmak için dokuz yıl sonrasında Google’dan ayrıldı. Şimdi Rubin Essential ürünlerinin işletmesini yapıyor. Mart 2017’de şirketi, Essential Phone akıllı telefonunu ve Essential Home akıllı hoparlörlerini tanıttı.
Lisans derecesini 1977’den 1981’e kadar Horace Greeley Lisesi’nden ve 1981’den 1986’ya kadar New York Utica’daki Utica Koleji’nden bilgisayar mühendisliği alanında aldı. Rubin, gençlik dönemlerinde bir elektronik bülten tahtası sistemi başlattı. Robotlara âşık olduğundan dolayı Android isminde karar kıldı ve bu nedenle Android işletim sistemini seçti.
Rubin, 1986’dan 1989’a kadar Carl Zeiss AG’de robotik mühendisi ve 1989’dan 1992’ye kadar Apple’da üretim mühendisi olarak çalıştı. 1992-1995 yılları arasında General Magic’te mühendis olarak görev yaptı. El tipi mobil aygıtlar için bir işletim sistemi ve ara yüz olan Magic Cap’in geliştirilmesinde yer alan bir Apple organizasyonuydu. Magic Cap başarı sağlayamayınca Rubin, Steve Perlman aracılığıyla kurulan ve WebTV olan ve sonunda Microsoft aracılığı ile satın alınması yapılan Artemis Research’e döndü. 1995-1999 yılları arasında MSN TV’de mühendis olarak çalıştı.
2003 yılında, kariyerinde devrim yaratan Android adlı bir mobil işletim sistemi geliştirdi. Android, 2005’te Google tarafından satın alındı ve Rubin, sistemi bugünkü durumuna taşıdı. Görev süresinin çoğunda, Android’in kıdemli başkan yardımcısıydı. Rubin şimdi bir girişimci ve aynı zamanda Playground Global’ın kurucusu ve 2014’ten beri CEO’sudur.