Son zamanlarda oldukça merak edilen Sjw nedir? Sjw ne anlama gelmektedir? İnsanlar son zamanda ”sjw nedir” diye çok fazla araştırma yapıyor. Bu yazımızda ”sjw nedir” sorusunu ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Sjw ingilizce kısaltması olan social justice warrior anlamına gelmektedir.
Social justice Warrior anlamına gelen sjw, Vikipedia’ya göre ”Toplumsal Adalet Savaşçısı” olarak nitelendirilmiştir. Toplumda yer edinmiş, feminizm, sivil haklar, gey veya kendilerine kimlik oluşturmuş herhangi toplulukların politikaları, politik doğruculuk ve çok kültürlülük gibi toplumsal bağlamda ilerici, liberal ve solcu görüşleri destekleyen kişiler için kullanılan bir aşağılama sözüdür. Yani bir fikir belirtirken kişinin o fikre gerçekten inanmasından daha çok, başka insanlar tarafından takdir almak amacıyla fikri savunduğunu ve bunu yaparken saçma argümanlar kullandığını anlamını verir.
Yani bir kişiye SJW dersek o kişiyi aşağılamış oluyoruz aslında. Sjw terimi ilk olarak günümüz çağının sonlarına doğru politik doğruculuk fikrini savunan aktivistleri tanımlamak amacıyla kullanılmış. 2010’lara geldiğimizde ise pozitif anlamını yitirmiş ve hakaret anlamı kazanmıştır.
Günümüzde yurt dışında ve ülkemizde fazlaca görülen kişilerdir. Genellikler hiçbir şeyden memnun kalmayan, her eğlence kültürünün içinde kendince rahatsız olacak bişey bulan ve bunun için laf kalabalığı yapan, sol görüşlü kişilerden oluşan kişilerdir. Ülkemizde de çok bulunuyor ancak genellikle İskandinav ülkelerinde çoktur.
Sjw nedir? Sjw olanların ortak özellikleri nelerdir?
Kendilerini benzersiz düşünselerde aslında çok fazla ortak özellikleri bulunmaktadır.
- Sosyal medya kullanıyorlarsa, biyografi kısımlarına gökkuşağı koyarlar veya profil resimlerine gökkuşağı koyarlar.
- Kendilerini erkek olarak tanımlayanlar profil resmi olarak ağzı açık fotoğraf kullanırlar.
- Vücut kıllarını değişik renklere boyadıkları görülür.
- Yine sosyal medya kullanan kişiler kendilerine nasıl seslenmesi gerektiğini zamir olarak biyografi kısmında belirtir. Örneğin: he/him/her/she falan filan.
Sayı olarak çok fazla değiller ancak az da değiller. Dünyanın her yerinde özellikle Amerika’daki şirketlerin çoğu departmanlarında çalışanları vardır. Bu şekilde dünyada çoğunluk olduklarını düşünürler. İmajları bozulmasın veya gelir kaybı yaşamasınlar diye politik doğrucu gibi gözükmeye çalışırlar. Ne kadar çok vasıfsız olsalar da işe alınıyor veya alınmak zorunda kalıyorlar. Örneğin ismini vermek istemediğim bişeyflix bile bunlara yaranmak için bir sürü diziler, filmler yaptı.