Yatırım danışmanı olarak bilinen kişiler, günümüzde ciddi bir popülerlik kazanmaya başlamıştır. Hiç şüphesiz ki bu talebin oluşmasında yatırım araçlarının çeşitlilik kazanması etkili oldu. Yatırımını doğru ve verimli bir şekilde yönlendirmek isteyen kişiler, deyim yerindeyse duvara çarpmamak ve zarara uğramamak adına profesyonellerden danışmanlık desteği alıyor. Özellikle de büyük yatırımcıların birçoğu, yatırım danışmanları ya da yatırım uzmanları ile iş birliği içinde olabiliyor. Neticede ekonomik yatırımlar, doğası gereği oldukça karmaşık ve dinamiktir.
Her an için farklı parametrelere bağlı olarak değişikliklere uğrayabilirler. Bu kırılgan yapılarından dolayı yatırımcıların bilinçsiz şekilde hareket etmek gibi bir lüksü yoktur. Yatırım danışmanı, sermaye piyasasının tüm araçlarının zarar ya da kar analizlerini yapmak için firma, şirket veya kişilere tavsiyelerde bulunan kişileri ifade eder. Yatırım danışmanlarının sunduğu bu hizmet, yazılı ya da sözlü şekilde gerçekleşebilir.
Kimler Yatırım Danışmanlığı Yapabilir?
Yatırım danışmanları, genel olarak üniversitelerin 4 senelik fakültelerinde ilgili bölümlerde eğitim alırlar. Çalışma ekonomisi, iktisat, işletme, pazarlama ve maliye bu bölümler arasında ön plana çıkar. Öte yandan meslek yüksek okullarından mezun olan kişilerin ise bankacılık ve sigortacılık, borsa ve finans gibi bölümlerden mezun olmaları şarttır. Elbette bu işi serbest bir şekilde yapan ve dışarıdan kişilere/şirketlere danışmanlık hizmeti veren kişiler de söz konusudur.
Bu kişilerin elbette tamamen bu bölümlerden mezun değildir. Ancak söz konusu eğitimleri almamış bir yatırım danışmanına ne denli güvenileceği, şirketlerin takdirine kalmış bir durumdur. Sonuçta ekonomik yatırımlar oldukça ciddi ve hassas bir alan olduğu için bu alanda iş birliği yapılacak kişilerin liyakate dayalı olmalarında fayda vardır.
Yatırım Danışmanı Ne İş Yapar?
Yatırım danışmanlarına yurt dışında daha fazla rastlamak mümkün. Fakat son dönemde ülkemizde de bu konuda ciddi bir hareketlilikten söz edebiliriz. Yatırım danışmanları sadece önerilerde bulunmakla kalmaz, aynı zamanda menkul kıymetlere ilişkin raporlar hazırlar ya da analizler yayınlar. Kurumlar, yatırım danışmanları ile çalışarak kar marjlarını yükseltmeyi amaçlar. Yatırım danışmanlarının görev tanımlarından bazılarını sıralayalım:
- Yatırımcılar ya da şirketler adına riski görece daha düşük olan, öte yanda da potansiyeli fazla olan yatırım araçlarını saptamak.
- Sermaye piyasa araçlarını her daim takip etmek, söz konusu araçları ihraç eden oluşumları detaylı şekilde incelemek.
- Müşterilerinin yatırım beklentilerine uygun şekilde tavsiyeler sunmak. Bunu yaparken risk limitlerini de göz önünde bulundurmak.
- Birlikte çalıştığı platforma komisyon kazandırabilmek.
- Yatırım araçlarındaki güncel değişimleri anlık olarak takip etmek.
- İşletmelerin kar marjını yükseltmek adına doğru yönlendirmeler yapmak.
- Portföy yöneticiliği yapmak.
- Sermaye piyasası araçlarının halka arzı sürecinde satışa aracılık etmek.
Yatırım Danışmanlığı Türleri
Yatırım danışmanlığı; kişisel, finansal ve gayrimenkul olmak üzere kendi içinde üç ayrı türe ayrılır. Her türde de branşlaşmış ve odaklanmış yatırım danışmanları söz konusudur. Finansal danışmanlıkta şirketlerin kar marjlarına öncelik verilir.
Kişisel yatırım danışmanlığında; şahıslara emeklilik, yatırım ve sigorta gibi temel konularda danışmanlık hizmeti sunulur. Gayrimenkul yatırım danışmanlığında ise yurt içi ve yurt dışı taşınmaz emlak projeleri konusunda piyasa analizleri yapılır. Öte yandan emlak vergisi gibi spesifik konularda da müşterilere yardımcı olunur.
Yatırım Danışmanında Olması Gerekenler
Yatırım danışmanlarının müşterilerin ya da kurumların mali yapılarını detaylı olarak inceleme yetkisi ve hakkı bulunur. Yatırım danışmanlarından verim almak adına bu tip bilgilerin şeffaf şekilde paylaşılması önemlidir. Sermayenin doğru yerlere aktarılması için yatırım danışmanlarının özel bilgilere hakim olması ve size rapor sunması gerekir.
İyi bir yatırım danışmanı; hem teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek, hem de iyi düzeyde İngilizce bilmek ve analitik zekaya sahip olmak zorundadır. Aynı zamanda iletişim konusunda becerikli ve disiplinli olması da yatırım danışmanlarına artı değer katacak niteliklerdir.