İnovasyonun dilimize tam olarak “yenileşim” biçiminde çevrilmiştir. Çeviriden de anlaşılacağı üzere inovasyon, yenilik ve girişimcilik ile ilgili bir terimdir. Kurumlar için ise, yeniliğin yanı sıra yapılacak yeniliğin bir değer katması önem teşkil eder. Değer katmaktan kasıt, her yeniliğin bir inovasyon sayılamayacağıdır. Yani ürünler veya hizmetlerde ya da iş modellerinde bir değer yaratacak olumlu değişimlere inovasyon diyebiliriz.
Yenilikçi değişimlerin piyasaya sürülebilir, yaratıcı ve problemlere çözüm sağlayacak formda olması gerekir. Aynı şekilde teknoloji ve buluşlar, ekonomiye uygun hale getirilmelidir. Bir anlamda problemleri çözmek için uygulanabilir iyileştirmeler yapmayı ve yol almak, inovasyonun tanımına dahildir. İnovasyon, kurumlara yönelik olarak her alanda değer katacak ve sürdürülebilir çalışmaların tamamıdır.
İnovasyon Neden Önemli?
Günümüzde, birçok sektörde hızlı biçimde değişen koşullardan dolayı şirketler inovasyona önem veririler. Organizasyonun içinde olan problemlere daima çözüm bulunması gerekir. Bu noktada kurumların inovatif düşünüp hareket etmesi onları her zaman piyasada ayakta tutacaktır. Teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmamak adına da inovasyonun önemi giderek artmaktadır. Öyle ki sadece işletmeler, markalar değil devletler de inovasyon için çalışmalar yaparlar. Bu anlamda inovasyonun bir kültür olduğunu ifade etmek yanlış olmaz. Her alanda bu denli önemli olan yenileşim artık yaşamlarımızın bir parçası haline gelmiştir. İsmini bilsek ya da bilmesek de bir biçimde örnekleri ile karşımıza bu kavram çıkmaya devam edecektir.
İnovasyon Çeşitleri
Kurumlar açısından günümüzde en bilinen ve kullanılan inovasyon türlerini ele alalım. Bu inovasyon türleri, mevcut organizasyon yapısındaki süreçleri geliştirmek ve değiştirmekte etkili olmak durumundadır.
Ürün veya Hizmet İnovasyonu: Kurumların sunduğu ürün veya hizmetlerde geliştirdikleri inovasyon türüdür. Ürün veya hizmette yenilikçilik yapıldığı gibi sorunlarının çözülüp piyasaya sunulmasıdır. Kullanıcıların yaşadıkları sorunlara ürün veya hizmet inovasyonu mutlaka çözümler getirmelidir. Bu çözümler ürün veya hizmetin içeriğini, üretimini kapsayarak son halinde müşteriye sunulduğunda iyileştirmeler ve yenilikler içerir. Daha önceden sunulmamış bir hizmet veya ürün sunmaktan ziyade var olan ürünün iyileştirilmesi hedeflenir. Bu sayede daha fazla müşteri ulaşmak da amaçlanır.
Pazarlama İnovasyonu: Pazarlama başarısı elbette inovasyonlar arasında oldukça önemli bir yerdedir. Ürünlerin veya hizmetin pazarlama inovasyonu da tüketiciye en iyi biçimde sunulması açısından bu alandaki tüm eylemleri içerir. Yeni pazarlama stratejileri oluşturulması, var olan stratejilerin değiştirilmesi pazarlama inovasyonunun alanıdır. Yenilenen tasarımlarla pazarlama yöntemlerinin geliştirmeye ve daha çok müşteriye ulaşılması amaçlanır.
Organizasyonel İnovasyon: Kurumlar kendi organizasyonlarında sadece ürün veya hizmet, pazarlama gibi konularda inavasyon yapmazlar. Organizasyonlarında işleri yapma ve çalışma yöntemleri konusunda da inovasyon yaparlar. Burada da kurumun iç veya dış organizasyonunda yaşadığı sorunlara odaklanılır. Organizasyonla ilgili yeni çözümler bulunur ve uygulanır. Rekabet koşullarında geride kalmamak adına şirketler organizasyonel inovasyona başvururlar. Yeni iş teknolojileri ve tekniklerini, yönetim biçimlerini takip edip uygulamak da bu alana girer.
İş Modeli İnovasyonu: Kurumlar yaptıkları işlerin pazarlama, finans, tedarik, fiyatlandırma gibi birçok alanda iş modelleri ile ilgili inovasyona giderler. İş modeli inovasyonu ile kurumlar kendilerine ait bir düzen yaratmayı hedefler ve uygular. Kurumlar müşterilerinin isteklerine daha çabuk yanıt verir, ulaşır ve ayrıca masraflarını iş modelli inovasyonu ile düşürebilirler.
Sosyal İnovasyon: Bu inovasyon türü, sosyal sorunların çözümlerine odaklanır. Sosyal sorunların çözümleri için yeni teknolojiler, fikirler, süreçler geliştirmekle ilgilenir. Diğerlerinden farklı olarak kazanç odaklı değil sosyal bir sorunu çözmek esas alınır. Eğitim, sağlık gibi konulardaki sosyal konularda çözümler ve uygulamaları hedeflenir.
Görüldüğü gibi inavosyon, çok geniş bir alanı kapsar. Türleri ve hizmet ettiği alanlar; kurumlarla ya da markalarla sınırlı değildir. Devletleri veya sosyal projeleri dahi inovasyon ile yapılacak yenilikler ve uygulamalar yakından ilgilendirir. İnovasyonla ilgili örnekleri inceleyip inovasyon türlerini daha iyi anlayabilirsiniz.