Bir Konuda Uzman Olmanın 5 Yolu
Bir alanda branş sahibi olmak, referanslar yaratmak ve her anlamda fark yaratmak son derece önemlidir. Yetkinleşmek/uzmanlaşmak, ancak oldukça uzun bir sürecin sonunda gerçekleşir. Dolayısıyla verilen yoğun bir emeğin, çabanın, edinilen tecrübenin veya alınan eğitimin bir sonucudur. Bir alanda uzman olmanın hem maddi hem de manevi anlamda size sağlayacağı çok sayıda ayrıcalık olacaktır.
Uzman olmak, o alanın en iyisi olduğunuz anlamına gelmez ancak uzmanlık genel olarak bilgiye, zamana, davranışa, başarıya ya da belgeye dayalı olabilir. Uzmanlık konusunda farklı tanımlar ya da kıstaslar söz konusudur. Uzmanlık genel tanıma göre, “Dikkate değer biçimde üstün sonuçlar üretme başarısı” olarak kabul görür. Peki bir alanda uzman olmanın yolları nelerdir? Gelin bu maddelere hep birlikte bakalım.
Hedef Belirleyin
Bir alanda uzman olmadan önce belli bir hedef odağınız olmalı. Kendinize şu tip sorular sormalısınız: Ben neyi başarmak istiyorum? Hangi alana dair bir tutkum var? Müzik, spor, grafik tasarım, sinema, sanat, tiyatro gibi alanlardan birine odaklanmanız gerekir. Her alana ilgi duyan insanların genellikle hiçbir alanda başarılı olamadığı görülmüştür. Eş zamanlı olarak birçok alanda iddialı olmaya çalışmayın. Belirlediğiniz hedefe yönelik olarak gerekli altyapıyı sağlayın ve motivasyonunuzu bu yönde diri tutun. Bir konuda uzman olmadan önce, öğrenmeyi öğrenmeniz şarttır. Başka türlü kendinizi geliştiremez ve ilgili alanın derinliklerine dalamazsınız.
İyi Bir Ustanız Olmalı
Usta kavramını burada sembolik olarak seçtik. Elbette ustadan kastettiğimiz şey, sizin için bir mentor de olabilir. İyi uzmanlar, kendi alanlarında geleceğin uzmanlarını kolayca yetiştirebilirler. İşi öğrendiğiniz ve referans aldığınız kişinin becerileri ve stili, sizin yeteneklerinizle harmanlanacaktır. O alanın en iyisini bulmak zorunda değilsiniz ancak uzmanlık konusunda kendini kanıtlamış kişilerle beraber çalışmak, gelişiminizi olumlu yönde etkileyecektir. Yetenek ve disiplin isteyen birçok alanda usta-çırak ilişkisi önemli bir itici güçtür. Bu arada öğrenmekten ve taklit etmekten asla çekinmeyin. Taklit ede ede kendi tarzınızı zamanla bulacaksınız. Sadece işlerini müthiş yapan insanları taklit etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Pratik Yapmayı Bırakmayın
Malcolm Gladwell adlı yazar, bir kitabında herhangi bir alanda uzman kabul edilmek için en az 10 bin saatlik pratik yapmanın zorunlu olduğunu söylüyor. Aynı eserde haftada ortalama 35-40 saatlik bir pratiğin uzmanlığı pekiştiren bir unsur olduğu vurgulanıyor. Yaşamınızı, aynı zamanda ilgili olduğunuz alanda gerçekleştiriyorsanız 5-6 senelik bir süre içinde bahsi geçen saate ulaşmanız mümkün hale gelir. İşinizi severek yapan biriyseniz, bu konuda şanslısınız. Fakat uzmanlık alanınıza dair bir tutkunuz yoksa, öğrenmeye açık olmanız da mümkün olmayacaktır. Yaptığınız işler sizi muhtemelen daha da köreltecek ve geriye götürecektir. Çünkü tutku, uzmanlığın olmazsa olmaz kriterdir.
Yenilikleri Takip Edin
Hangi alanla ilgili olursanız olun, güncel dinamiklere hakim olmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Günümüzde yazılımdan fotoğrafçılığa, dil eğitiminden vize danışmanlığına aklınıza gelen tüm uzmanlık alanlarında zaman içinde değişimler söz konusu olmaktadır. Gündemi ve alanınıza dair yeni gelişmeleri çok yakından takip etmediğiniz sürece, ne yazık ki kolayca eskir ve demode olursunuz. Hedef kitlenin zaman içinde değişime uğradığı, kitleye dair beklentilerin değiştiği ve ayrıca teknolojik materyallerin, uygulamaların, yazılım araçlarının yenilendiği bir çağda siz de bu sürece adapte olmak zorundasınız.
Aynı Şeyleri Tekrar Etmeyin
Şu ana kadar aldığınız notları ya da okuduğunuz kitapları tekrar tekrar okumak, belleğinizde bir fark yaratmayacaktır. Öğrenmeyi kalıcı kılmak adına her defasında farklı ve yeni kaynaklara yönelin. Ayrıca yeni öğrendiklerinizi mutlaka pratiğe dökün ve olumlu/olumsuz yansımalarını izleyin. Bol bol yanlış yapmaktan çekinmeyin. Bir çaba sonucuna gerçekleşen “öğrenme” çok daha sağlam ve kalıcı izler bırakacaktır.
Tüm bunların yanında iyi bir uzman olmak için sizi farklı kılacak nitelikleri ön plana çıkarın, sizi kitlenizle buluşturacak kişi ya da kurumlardan destek alın ve sık vakit geçirdiğiniz yakın çevrenizi gözden geçirin. Tüm bunlar, çok daha iyi ve yetkin bir uzmanlık için olmazsa olmaz kriterlerdir.
CV ve Portföy Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
CV yani öz geçmiş, geçmişten günümüze eğitim ve iş yaşamınızda kazandığınız tecrübeleri, deneyimleri özetleyen bir belge niteliğindedir. CV, iş ve eğitim yaşamınızın özeti dışında kişiye özel bilgilerinizi de içerir. Bununla beraber teknik ve sosyal yeteneklerinizi CV’nize eklemeniz yararlı olacaktır. Portföyde ise yine yaptığınız işlerin bir gösteriminin yapılması, belgelerin veya çalışmaların bir araya toplanması ile oluşturulur. Portföy, portfolyo olarak da isimlendirebilir. Bilindiği üzere CV veya portföyler, başvurulacak işlerle ilgili oldukça dikkatli ve hassas biçimde hazırlanmalıdır. Şimdi bu konudaki diğer detaylara geçelim.
CV Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İşe alım süreçlerinde başvuran kişi ile ilgili ilk izlenimi CV’niz oluşturur. Başvurulacak işe alınmak için veya görüşmeye çağrılmak adına işe alım uzmanını veya işvereni etkilemek adına özgeçmişinizin özenli oluşturulması gereklidir.
- Etkileyici bir CV’nin ilk adımında kısa ve öz cümlelerle ifade edilmesi önemlidir. Gereksiz uzunlukta cümleleri kimsenin okumak istemeyeceğini unutmalısınız.
- Özgeçmişinizde iş deneyimlerinizi, başarılarınızı veya becerilerinizi başvuracağınız pozisyondaki hedefe yönelik kurmalısınız. Farklı iş başvuruları yaparken de mutlaka bu cümleleri başvuracağınız şirkete ve pozisyona göre değiştirmelisiniz. Elinizde genel bilgilerinizin olduğu kısma dokunmadan başvuracağınız işe göre ön plana çıkarmak istediğiniz özellikleri vurgulayarak güncelleyebilirsiniz.
- Genellikle özgeçmişlerde yapılan bir hata yapılan işleri, beceri ve yetenekleri abartılı göstermektir. Bu durumdan kaçınmak adına yaptığınız işlerin bir belgesini, kanıtını sunabilirsiniz. Böylelikle işverenlerin veya işe alım abartılı bir bilgi vermediğinizi göstererek ön plana çıkmış olursunuz.
- Özgeçmişinizi hazırlarken kısa ve öz cümlelere yer verirken herhangi bir bilgiyi aktarmayı unutmadığınızdan da emin olmalısınız. Sizinle iletişime geçilebilecek e-posta adresi, telefon veya adres bilgilerinizin doğruluğunu mutlaka kontrol edin. Kişisel bilgilerinizin eksiksiz olduğunu teyit ettikten sonra eğitim, iş deneyimi ve beceri gibi alanların da hatalı ya da eksik kalmamasına özen gösterin.
- Biçimsel olarak kolay okunabilen bir yazı fontu kullanmanız lehinize olacaktır. Bunun yanı sıra kenar veya satır boşluklarının dar veya aşırı geniş olmaması da biçimsel olarak önemlidir. Yine biçimsel olarak eğitim seviyenizin de bir göstergesi olarak dil bilgisi ve imla kurallarına uygun bir CV hazırlamalısınız. Hepsinden emin olmak için de güvendiğiniz bir başka kişinin CV’nizi gözden geçirmesini isteyebilirsiniz.
Portfolyo Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
CV elbette işe alım süreçlerinde çok etkili ve en çok işe başvurulan yöntemlerden biridir. Portföy yani portfolyolar ise yaptığınız işlerin kanıtı niteliğindedir. Tasarım odaklı işlerde özgeçmişin yanı sıra genellikle işe alınacak adayların portföylerini sunmaları beklenir. Bu anlamda portföy de CV kadar titiz bir çalışma ile hazırlanmalıdır.
- Portföy hazırlığında görsel kompozisyon oldukça dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Ne kadar iyi işlerinizi portföyünüze koyarsanız koyun ilgi çekici bir sunumunuz yoksa dikkat çekmez. Yine CV oluştururken olduğu gibi karmaşadan kaçınıp, az ve öz bilgiye yer vermeniz doğru olacaktır.
- İlk olarak en iyi projelerinizi koymanız portföyünüze bakacak kişi açısından dikkat çekici olacaktır. Sıralamanızı da iyi yapıp kapanışınızı da dikkat çekici bir proje ile bitirmeniz daha başarılı bir sonuca götürecektir.
- Portföyünüzün kişiliğinizle ilgili detaylar da sunduğunu unutmamalısınız. Tüm işverenler şirketinde titizlikle çalışacak başarılı bir çalışan isterler. Bu noktada portföy sayfanızın kenar boşlukları, yazı tipi ve oranlarını mutlaka detaylı biçimde planlayın.
- Elbette biçimsel olarak yeteneklerinizi ve tasarımınızla kişiliğinizi gösterdiğiniz portföyünüzdeki işlerin kalitesi de önemlidir. Başvuracağınız pozisyona göre işlerinizi ve düzenleyip göndermeniz önemlidir. CV’de olduğu gibi farklı işlerdeki farklı pozisyonlara göre işlerinizi güncelleyip portföyünüzü yollamalısınız.
Freelancer Olarak Nasıl İş Bulabilirim?
Özellikle pandemi döneminin de yoğun etkisiyle beraber tüm dünyada iş yapma ve organizasyon yönetim süreçlerinde oldukça ciddi değişimler gözlemlenmiştir. Home ofis çalışma biçimi, belki de çoğu işletme için kulağa kötü bir fikir gibi gelse de bu dönemde ön yargıların ciddi ölçüde kırıldığını ifade edebiliriz. Freelance çalışma modelleri son birkaç sene içinde yaygınlık kazanmayı başardı.
Freelance Çalışma Modeli Yükselişte
Çok değil, henüz birkaç sene öncesine dek freelancer olduğunu ifade eden kişiler, deyim yerindeyse işsiz olarak algılanıyordu. Oysa iş dünyasında yaklaşımlar hızlı bir şekilde değişiyor. Home ofis ya da freelance çalışma modelleri kendini tüm sektörlerde bir biçimde kabul ettirmeye başladı. Tabii bu noktada freelance çalışma modeli ile home ofis çalışma modellerini birbirinden ayırmak gerekiyor.
Home ofis, yine belli bir firmaya bağlı olan ve oranın resmi bir çalışanı olan, sigorta ve diğer resmi haklarına sahip olan personellerini ifade eder Home ofis çalışanlarının tek farkı, işlerini ofis yerine evlerinden sürdürmelerdir. Fakat freelancer olarak çalışan kişiler tamamen bağımsızdırlar. Herhangi bir yere sadece ilgili proje özelinde bağlıdırlar. Proje bazlı olarak çalıştıkları için aynı anda birden fazla işi organize edebilmektedir.
Şu an için freelancer olmak, yıllar boyunca tek bir platforma bağlı şekilde çalışan insanlar için oldukça cazip bir alan gibi görünmektedir. Yeni başlayanlar, buna rağmen freelancer çalışanların nasıl iş buldukları hakkında genel olarak pek de detaylı bir bilgiye sahip değiller. Bu nedenle de “freelancer olarak nasıl iş bulabilirim?” şeklinde sorgulamalar söz konusu olabilmektedir.
Freelance Sitelerine Üye Olun
İş dünyası hızla bu modele odaklandığı için freelancer çalışanların bir araya gelebilecekleri iş girişimleri ve platformlar da çoğalmaya başladı. Freelancer çalışanlar için internet son derece kilit bir araç. Özellikle serbest çalışma modelini benimseyen insanlara yönelik işlerin ve ilanların yer aldığı platformlar bu anlamda büyük öneme sahip. Siz de eğer serbest bir şekilde çalışmayı planlıyorsanız mutlaka suretle bu tarz sitelere üye olmanız gerekir. Söz konusu sitelerin sayısı gün geçtikçe daha fazla artmaya başlıyor.
Yurt dışında ücret standartları elbette çok daha yüksek ancak bunun için yaptığın işin evrensel bir karşılığa sahip olması gerekir. Ayrıca müşteri ile olan iletişim, freelancerlar için müthiş bir öneme sahiptir. Bu nedenle işi bağlamak adına müşterinizi ikna etmek zorundasınız. Müşteriyi ikna etmek için, eğer yurt dışı kaynaklı bir freelance sitesine üye olduysanız mutlaka iyi düzeyde İngilizce bilmeniz gerekir. Türkiye’de yer alan freelance sitelerinde ise müşteriler için referanslar büyük önem taşır.
İş Örnekleri Önemli Bir Referans
Kendi profilinizi oluştururken önceki işlerinizden örnekleri uygun bir formla yerleştirmeyi ve tanıtımınızı özenli bir şekilde yapmayı ihmal etmemelisiniz. Genelde bu tarz sitelerde iyi bir iş, diğer işleri çok hızlı bir şekilde çekmeye başlar. Çünkü işlerden sonra müşteri sizi puanlar ve bu size referans oluşturur. Yüksek puanlı filtrelemelerde her zaman önlerde yer alırsınız. Kendinizi tanıtacağınız dönemde fiyatınızı görece düşük tutabilirsiniz, müşterileriniz sizi artık tanıdıktan sonra fiyatınızda güncelleme gerçekleştirebilirsiniz.
Aynı zamanda ilan sitelerine bireysel olarak başvuruda bulunabilirsiniz. İlan sayfalarında artık son birkaç senedir, “freelancer” şeklinde kategoriler açılmaya başlanmıştır. Bu kategorileri filtreleyerek proje bazı olarak çalışmak isteyen insanlarla buluşabilirsiniz. Kendinize ait basit bir web sitesi, blog sayfası ya da sosyal medya hesabı da iş bulma süreçlerinizi hızlandıracaktır. Firmalarla ya da kişilerle iletişime geçerken doğrudan kişisel sitenizin linkini atabilirsiniz. Sitenizde ise hem iletişim bilgilerinizi detaylı olarak vermelisiniz hem de yaptığınız işlere ait örnekleri vitrinde tutmalısınız.
Freelancer Para Kazanma Platformları
Freelance çalışma modeli, hem işletmelere hem de çalışanlara sağladığı müthiş ayrıcalıklar sayesinde geniş kitlelere doğru yayıldı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendi alanında bu çalışma modeli ile iş yapan insanların sayısı gün geçtikçe daha da artıyor. Bu talebe karşılık vermek adına da freelancer çalışanlar ve iş verenleri bir araya getiren online platformlar ve uygulamalar ön plana çıkmaya başladı.
Bu içeriğimizde, bir freelancer olarak para kazanabileceğiniz, kendi alanınızdan yeni insanlarla etkileşim içinde olabileceğiniz popüler platformlardan birkaç tanesini derlemeye çalıştık. Çalışma yaklaşımlarınızla örtüşen siteleri seçin ve hemen üye olmaya başlayın.
Fiverr
Freelance siteleri denildiği zaman akla gelen ilk sitelerden bir tanesi, her zaman Fiverr oluyor. Fenomen site, ülkemizde faaliyet gösteren birçok freelance sitesi için de ilham kaynağı olmayı başarmıştır.
Fiverr’da yer almak ve müşterilerden iş almaya başlamak için İngilizce bilmenizde fayda var. Çünkü sitede Türkçe dil desteği yok ve iş verenler genelde yurt dışında. Buna rağmen hem ödeme güvenliği hem iş yoğunluğu hem de kullanıcı kolaylığı açısından çok ideal bir site. Sitede grafik tasarımdan metin yazarlığına kadar birçok iş kolu ile karşılaşmanız olası. Şu an son güncellemelere göre Fiverr uygulamasında 200 civarında farklı kategori olduğunu görüyoruz.
Upwork
Freelancer olarak çalışanların tüm dünyada en çok tercih ettiği sitelerden biri de hiç tartışmasız ki Upwork. Özellikle uzun vadeli iş ilişkileri oluşturmak adına Upwork size harika bir fırsat sunuyor. Burada yönetim araçları sayesinde işinizin takibini de kolayca yapmanız mümkün.
%100 ödeme güvenliği ile çalışan sistemi hem freelancer hem de alıcı olarak kullanabilirsiniz. Upwork üzerinden nitelikli işler almak adına profilinizi zenginleştirmeyi unutmayın. Alıcılarla bir tıkla kolayca sohbete başlayabilir, hatta video görüşme yapabilir ve dosya paylaşımı gerçekleştirebilirsiniz.
Armut
Sırada ise yerli bir freelancer sitesi bulunuyor. Bir Türk girişimi olan Armut, kısa sürede büyük ilgi toplayan bir site olarak ön plana çıktı. Armut’ta freelancer aramak ve bulmak oldukça kolay. Arama butonuna sadece hangi hizmeti almak istediğinizi söylüyorsunuz. Var olan lokasyonunuza uygun olan freelancerları site kısa sürede karşınıza çıkarıyor.
Freelancerlar ise sizin talebinize yanıt vermek adına 4 kişilik küçük bir ihaleye giriyor. Bu ihale için de sisteme sembolik bir ücret ödüyorlar. Alıcı kendisine gelen 4 teklif arasından birini tercih ediyor. Tercih edilen freelancerın ödemesi hemen hesabına iade ediliyor. Teklif için para yatırdığınız anda alıcının tüm iletişim bilgilerini görüntüleyebiliyorsunuz. Armut sitesinde güneş enerjisi tamircisinden İngilizce dersi veren eğitmenlere kadar birçok freeelancer aktif olarak çalışıyor.
Bionluk
Yerli freelancer siteleri içerisinde Bionluk platformuna özel bir vurgu yapmamız gerekiyor. Seslendirme, sosyal medya yönetimi, grafik tasarım, çevirmenlik, metin yazarlığı, senaryo yazarlığı, editörlük, yazılım, SEO, site tasarımı gibi kategoriler Bionluk sitesinde epey popüler. Burada işlerinize dair bir ilan veriyorsunuz ve bir süre sonra ilanınıza uygun güncel ilanlar önünüze düşüyor. Bu ilanlara başvurmak için Teklif Gönder butonunu kullanmanız yeterli.
Dilerseniz alıcı ile doğrudan iletişim de kurabilirsiniz. Fakat her yeni iletişim, Bionluk Puan’ınızdan 20 puan düşürüyor. Korkmayın, iş yaptıkça ve para kazandıkça sistem hesabınıza bol bol Bionluk Puan eklemesi yapıyor. Bu arada sistem freelancerlardan %20’lik bir kesinti gerçekleştiriyor.
R10
R10 aslında bakıldığında Türkiye’nin en eski freelance sitelerinden biri olarak kabul edilebilir. Forum mantığında işleyen sitede pek çok alana dair güncel ilanlar bulabilirsiniz R10 alıcı ve satıcılardan hiçbir kesinti yapmıyor. Tamamen kendi iletişim becerileriniz ve referanslarınızla sistemden işi alabiliyorsunuz. Üyelik sistemi ücretsiz ancak ne yazık ki üye olmak öyle pek kolay değil. Burada yer alan bir yazarın sizi sisteme davet etmesi gerekiyor.
Freelancer Çalışırken Sosyal Medya Kullanımı
Freelancer çalışmak, günümüzde oldukça cazip bir iş modeli olarak kabul edilmeye başlandı. Eğer sen de serbest bir şekilde çalışmaya kesin olarak karar verdiysen, bu alana dair bilmen gerekenleri gözden geçirmelisin. Serbest çalışma modelinde başarılı olmak ve fark yaratmak için freelancer çalışmada verimliliği artıracak unsurlara hakim olmalısın. Türkçede serbest çalışan olarak geçen freelancer, adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir kuruma ya da işverene tam anlamıyla bağlı değildir.
Serbest çalışan, iş modelini, saatlerini ve diğer pek çok koşulu kendisi belirler ve bu koşullar özelinde proje bazlı kısa anlaşmalar gerçekleştirir. Kendi kendinin patronu olabildiğin bu sistemde kendini olabildiğince özgür hissedebilirsin. Peki iş yükünü kısa süre içinde artırmak için ne yapmak gerekiyor. Bugünkü yazımızın temel konusu, freelancer çalışırken sosyal medyayı aktif olarak kullanmanın önemi.
Serbest bir çalışansanız elbette iş bulmakta zaman zaman zorluklar yaşayabilirsiniz. Neticede her defasında kendinizi en baştan kanıtlamak ve referanslarınızla birilerini ikna etmeniz gerekir. İşi her dönemde sürekli kendiniz baştan yaratmalısınız. Eğer doğru referanslar yaratırsanız iş devamlılığınız artar ve aynı müşterilerle yeniden çalışma olasılığınız yükselir.
Referans Alanı Olarak Sosyal Medya
Serbest bir çalışan olmaya karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken alanların başında sosyal medya geliyor. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmak bu anlamda yeterli değildir, sosyal medyanın gücü ve potansiyelini doğru kavramak, iş bulma süreçlerinde bu potansiyeli harekete geçirmek gerekir. Sosyal medyanın dev bir pazarlama alanı olduğunu unutmamalısınız. Bu anlamda işe sosyal medya profillerinizi doğru ve etkili şekilde düzenlemekle başlamalısınız. Çünkü iş verenler için sosyal medya profiliniz, bir anlamda referans noktasıdır. Oradaki paylaşımlarınız, yaptığınız işlere dair örnekler sunmalı ve size dair önemli bilgileri yansıtmalı.
Kitlenizi Genişletin
Herkesin sosyal medya hesabında ufak ya da büyük, belli bir hedef kitlesinden söz etmek mümkündür. Çevrenize yönelik olarak yaptığınız sosyal medya paylaşımlarının onlar tarafından da paylaşılması, o kişilerin de çevrelerine ulaşmanız anlamına gelir. Yaptığınız paylaşımların herkese görünür olmasına dikkat edin. İşinizle alakalı görselleri ve referansları, sayfanızın en üst kısmında sabitleyin. Sosyal medya profillerinizde iletişim bilgilerinizin çok açık bir şekilde sunulması gerekir. Bu kısma gerekli iletişim opsiyonlarını eklemeniz önemlidir. Bu arada sosyal medya hesaplarınızda görece daha sık paylaşımlar gerçekleştirin.
Görsel Çalışmalar Önemli
İşlerinizi özel afiş ve tasarımlarla beraber sunun. Akılda kalması adına görsel çalışmalara ağırlık verin. Sosyal medyada hedef kitleniz olan iş verenlerle etkileşim içine girmek adına, doğru kurum, işletme ve şahıs hesaplarını takip ediyor olmanız gerekir. Bu sayede hem kendi postlarınızın onlar tarafından görüntülenmesini sağlarsınız hem de söz konusu hesapların paylaşımlarına göre aksiyon alma şansı bulursunuz. Söz konusu hesaplar, freelancer ilanlarını sosyal medya sayfalarında sıklıkla yayınlayabilmektedir. Bunları anlık olarak takip etmek ve hemen hızlı bir dönüş sağlamak çok önemli bir noktadır.
Her Sosyal Medya Hesabında Farklı Bir Strateji
Sosyal medyada aktif olmak, kısa sürede işlerinizin büyümesine yardımcı olacaktır. Özellikle de belli uzmanlıklar gerektiren alanlarda yeteneklerinizin tanıtımını yapmak açısından buralara reklam çıkmanız etkili sonuçlar sunacaktır. Kısa tanıtım filmleri hazırlayarak bunun dolaşıma girmesini sağlayabilirsiniz. Tabii bu arada tüm sosyal medya platformlarının kendilerine has bir pazarlama potansiyeli ve yapısı olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla Facebook’ta uygulayacağınız strateji ile Linkedin’de uygulayacağınız strateji birbirinden farklı olacaktır.
Sosyal Medyada Fark Yaratmak için Aceleci Olmayın
Sosyal medyada doğruda satışa yönelik tanıtımlar yapmak insanları iter, bunun yerine özgün bir yaklaşım geliştirmenizde fayda olacaktır. Düzenli ve istikrarlı çalışmalar neticesinde sosyal medyada fark yaratabilirsiniz. Aksi takdirde sosyal medya alanında kısa sürede sıyrılmak ve belli bir fark oluşturmak çok zordur. Yaptığınız iş görsel odaklıysa Instagram ve Pinterest gibi siteleri aktif şekilde kullanmalısınız. Metin odaklı işleriniz varsa, Facebook, Linkedin ve Twitter, kendinizi anlatmanız açısından ideal yerlerdir.