Dünyada asgari ücret skalasının en düşük olduğu yerlerin başında Afrika Kıtası gelmektedir. Tabii ki Asya’da, Avrupa’da ya da Amerika’da da çok düşük olan ülkeler de gözlenmektedir. Dünya çapında yaşanılan ekonomik buhranın da bun da payı büyüktür elbette. Ancak ülkelerin kendi iç politikalarından dolayı da asgari ücretin düşük gözlemlendiğini söyleyebiliriz. Gelin isterseniz Dünyada asgari ücretin en düşük olduğu 10 ülkeyi ve bilgilerini sizlerle paylaşalım.
Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücrete sahip olan Macaristan, diğer taraftan tarihi zenginlik bakımından ön plana çıkıyor. Çok eski köklere sahip olan ülkede, birçok üniversite mevcut ve dışarıdan da öğrenci potansiyeli azımsanamayacak ölçüde iyi. Özellikle Türkoloji bölümü açısından çok kaliteli üniversitelere sahip. Tarihi bağları olması sebebiyle Türkiye ile ilişkleri bir hayli gelişmiştir. Siyasal ve ekonomik anlamda Türkiye ile pek çok ortaklığa imza atmıştır. Buna rağmen asgari ücreti 556 dolar civarındadır. Turist de çeken bir ülke olduğundan ileriki dönemlerde asgari ücretin çok daha fazla tutarlarda olacağını belirtmiştir.
Balkan coğrafyası içerisinde yer alan Arnavutluk, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte bağımsızlığını ilan etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türk toprağı olan bu ülkede çoğunlukla Türkler yaşamaktaydı. Daha sonra Yugoslavya adını aldı. Ancak SSCB’nin yıkılmasıyla asimile olma yoluna girmiş oldu. Bu da ülkeyi dış tehlikelere açık hale getirdi. Bu durum, ekonomisinin kalkınamamasına sebebiyet verdi. Asgari ücretin 244,6 € olduğu ülkede yaşam standartları oldukça düşüktür. Avrupa sıralamasında listenin en son kısmında yer almaktadır.
Denize hiçbir erden kıyısı olmayan, sıcaklıktan nefes almakta zorlanan, birçok kişinin açlıktan öldüğü ülke, bir o kadar da maden zenginidir. Fakat halk bu zenginlikten pek nasibini alamamıştır. Aşırı susuzluğun da yaşandığı Uganda Cumhuriyeti, asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasındadır. Ülkede asgari ücret 26.425 Uganda şilinidir. Bırakın dört kişilik bir aileyi tek kişinin bile asla geçinemeyeceği bir tutardır bu. Bir de üstüne hayat pahalılığı da eklenmiştir.
Birçok kişi bu ülkenin adını bile duymamıştır. Sierra Leone bir Afrika kıtası ülkesidir. Burada yoksulluğun ağır yükü kadınlar ve çocuklar üzerindedir. Balık tutma, seyyar satıcılık ve taş kırma gibi işlerden para kazanmaya çalışmaktadırlar. Polis maaşları bile 100 doların altındadır. Asgari ücret 50 dolar civarında olsa da bunun altında bile çalışmayı bekleyen insanlar mevcuttur. Aslında çok değerli madenlere sahiptirler ancak bu halka yansıtılmamaktadır.
Çok uzun yıllar İspanyol sömürgesinde kalan Küba, 1878 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Sonrasında ise devrimci lider Fidel Castro ve Che Guevara döneminde Küba devrimi gerçekleştirildi. Bu önemliydi zira sosyalist bir anlayışı benimsemişlerdi. Bu da birçok hizmetin devlet tarafından karşılanacağı anlamına geliyordu. Bundan dolayı bu ülkede alınan asgari ücretler düşüktür. Amerika tarafından halen daha ambargo uygulanan ülkeler listesindedir. Birkaç yıl önce kısmen bankacılık konusunda bir anlaşmaya varılsa da ambargo devam etmektedir. Puro üretme konusunda bir numara olan ülkede asgari ücret, 2100 Küba pesosudur.
5)ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ
Kıtlık ve yoksulluk sorunları ile boğuşan ülke, aşırı sıcaklık ve eğitimsizlik ile karşı karşıyadır. Burada hem kolay iş bulunamıyor hem de bulunan işteki ücretler çok düşük oluyor. Aşırı fakirlikten ötürü çocuklar okula gidemiyor ve küçük yaşta çalışmak zorunda kalıyorlar. Bundan ötürü ekonomisi ve teknolojisi de yeterli ölçüde gelişemiyor. Ülkedeki asgari ücret de hemen hemen 200-210 dolar seviyelerinde. Dünyadaki enflasyonu göz önüne alırsak bundan her ülkenin de etkilendiğini biliyorsak bu tutarın bir aileyi geçindiremeyecek olduğunu da anlarız.
2013 yılından bu yana asgari ücrete zam yapılmayan ülke olan Bangladeş, dünyanın en fakir ülkeleri kategorisinde yer almaktadır. 2013’te 95-100 dolar olan asgari ücret, son dönemde artış yapılarak 180 dolar bandına doğru ilerlemiştir. Biraz daha artış yapılması konusunda baskılar sürmektedir. Bu tutar bile 4 kişilik bir aile için yeterli değildir. Kalabalık çocuk nüfusuna sahip olduğu düşünüldüğünde hayat şartlarının epeyce zor olduğunu söyleyebiliriz.
Yüz ölçümü bakımından Afrika’nın en küçük ülkesi olan Gambia, aşırı sıcak olması hasebiyle hayatın oldukça zor geçtiği bir ülkedir. Yıllar boyu İngiliz sömürgesini yaşamış, değerli madenlerine el koyulmuş ve hatta kendi madenlerini işletemediği gibi orada köle gibi çalıştırılmış talihsiz bir ülkedir. Teknoloji yönünden de gelişimi kıt kaynaklardan ötürü olamamıştır. 150-190 dolar civarında bir seyirde bulunmaktadır.
Bir kabile ülkesi olma özelliği taşıyan bu ülke, bir doğa harikası olarak göze çarpmaktadır. Yıllarca İngiliz sömürgesi altında yaşamış olan Tanzanya, 1961 yılında bağımsızlığını ilan etti etmesine ancak bir sömürge olarak yaşamaya halen devam etmektedir. 90-100 dolar olan asgari ücret, halkın geçimi için yeterli bir miktar değildir. Oldukça yoğun bir nüfusa sahip olan ülkede, insani yaşama şartları kötüdür.
Afrika kıtasında bulunan ülke, yaşanması en zor ülkelerden birisidir. Kıyafet bile alamadıklarından vücudunun belli yerlerini kapatarak dışarı çıkmaktadırlar. İşçiler bu ülkede asgari ücret olarak ortalama 100 dolar civarı bir ücret almaktadırlar. 2 milyonu aşkın bir nüfusu olan bu ülkede, nüfusun %63’ü 0-24 yaş aralığındadır. Ancak asgari ücretin bu denli düşük olması sebebiyle birçoğu göç yoluna başvurmaktadır.