Dünya çapındaki her bir ülkeden ayrı ayrı gayri safi milli hasıla elde edildiğinde yapılan ithalat ve ihracatın oluşturduğu değer farklılaşır. Dünya ekonomisi olarak adlandırılan şey totalde 193 ekonomiden meydana gelmektedir. Dünya çapında en güçlü 10 ekonomi ise, istatistiki verilere dayanarak bu şekilde elde edilmiştir;
Gayri safi yurt içi hasılasının 2023’e kadar 2,20 Trilyona kadar yükseleceği ön görülen Kanada, dünya genelinde en yüksek doğal gelirlere sahip olan dördündü ülke olarak kayıtlara geçmiştir. Doğal gaz ve petrol gibi dünyaya yön veren kaynakların bolluğundan dolayı bu ülkeye adete bir süper güç olarak bakılmaktadır.
Dünya genelinde altın, uranyum, demir ve kereste gibi kaynakların rezervlerinin bolluğu ile bilinen Brezilya’nın bu kaynakları bünyesinde barındırdığından dolayı yıllık tahmini gelirinin 22 Trilyon dolar olarak bilinmektedir. Uzun yıllardır Brezilya, dünya çapında en hızlı büyüyen ve gelişen ekonomilerden birisi haline gelmiştir.
2023 yılına kadar gelişim gösteren İtalya ekonomisinin 2,30 Trilyon dolara yükselmesi beklenmektedir. İtalya, Avrupa ülkeleri içerisinde en fazla ihracat yapan ülkelerin başında gelmektedir.
Avrupa’nın 3. Ve dünya genelinde ise 7.sıraya yerleşen Fransa ekonomisi de oldukça gelişim kaydeden ekonomilerden birisi haline gelmiştir. Avrupa’da mevcut olan tarım arazilerin üçte biri Fransa’ya aittir. Tarımdan sonra dünyanın en turistik yerlerine ve en önemlisi Eiffel Kulesi’ne sahip olan Fransa, ekonomisinin büyümesine turizm odaklı olmasına da borçludur.
2023 yılına gelene kadar totalde 3,8 Trilyon dolarlık bir büyüme bekleyen Birleşik Krallık ekonomisi, dünya üzerine kabul gören 6.büyük ekonomilerdendir. Finansal ve hizmet sektörüne yapmış olduğu yatırımlar ile bilinmektedir. Bunların yanı sıra Londra hem turistik hem de finans merkezi olmasından kaynaklı ülke ekonomisine ortalama olarak %80’lik bir katkıda bulunmaktadır. Tarım ve imalat gibi kalkınmaya yönelik olan hamleler ise ülke içerisindeki en önemli faaliyetler içerisindeki yerini almaktadır.
Gayri safi yurt içi milli hasılası 2,180 Trilyon dolar olan Hindistan ekonomisinin büyük bir çoğunluğunu hizmet sektöründen karşılamaktadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Hindistan’da da tarım ve imalat oldukça önemli bir konuma sahiptir.
Avrupa’nın ve dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi konumunda olan Almanya’da gayri safi yurt içim milli hasıla değeri yaklaşık olarak 4,45 Trilyon dolardır. Otomobil endüstrisi, ev aletleri ve kimyasal maddeleri sayesinde bugünkü olduğu konuma ulaşmıştır.
Otomobil endüstrisi ile dünyanın en büyük 10 ekonomisine 3.sıradan giriş yapan Japonya’da gayri safi yurt içi milli hasıla 5,76 Trilyon dolardır. Elektronik eşya endüstri devi olarak bilinen Japonya aynı zamanda da turizm sektöründen kaynaklı olarak da ekonomisine dev bir katkıda bulunmaktadır.
Çin ekonomisinin gelişmesinin ve büyümesinin en önemli nedenleri arasından yer alan en önemli şey, Çin’in insan gücüne verdiği önemdir. Gayri safi yurt içi hasılası 27,30 Trilyon doları bulan bu dev ekonominin büyümesinde aktif rol üstlenen toprak, kömür ve doğal kaynakların varlığı kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi milli hasıla ise 10,260,70 dolardır.
1)AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
1870’li yılların başından beri dünyanın önce gelen ve her daim zirveye yerleşen tek ülke Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Bunun en önemli sebeplerinin arasında ise doğal kaynaklarının büyüklüğü bakımından dünya çapında 2. Sırada olmasından kaynaklanmaktadır. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi milli hasıla değeri 65,298,55 dolar olmasından kaynaklı şu an dünya çapında rakibi olmayacak en büyük ekonomidir.