Açılımı Genel Sağlık Sigortası olan GSS, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Daha sonra 1 Ocak 2012 tarihinde zorunlu olarak uygulanmaya başlanmıştır. Ortaya çıkış itibarıyla sistem, çalışan çalışmayan herkesin sağlık hizmetlerinden eşit koşullarda yararlanabilmesi için oluşturulmuştur. Çalışan kişilerde bu primi işveren ödemektedir. Çalışmayan kişilerde ise gelir testi yaptırmak suretiyle adına çıkacak olan ücreti devlete ödeyerek bu sağlık hizmetinden faydalanabilmektedir. Daha önceki yıllarda kişi 18 yaşından büyük de olsa sigortalı bir işte çalışmadığı sürece anne ya da babasının sigortasından yararlanabilmekteydi. 18 yaşından küçükler ücretsiz olarak öncesi ve sonrasında da sağlık aktivitelerinden yararlanabilmektedir. GSS yürürlüğe girdikten sonra bazı değişiklikler söz konusu olmuştur. Artık 18 yaşından büyük her birey, eğer sigortalı değil ise anne ve babasının sigortasından faydalanamamaktadır. Gelir testinde çıkan ücreti devlete ödemesi karşılığında sağlık, eczane ve yoğun bakım hizmetlerinden yararlanabilmektedir. GSS başvurusunda bulunabilmek için belirli evrakları temin etmek gerekmektedir. Bu evraklar ve prosedür şu şekildedir: Kaymakamlık binası içinde bulunan Sosyal Hizmetler Biriminden alınacak olan başvuru formu, muhtardan ya da e-devlet üzerinden alınacak ikametgah belgesi, kimlik fotokopisi, formu doldurduktan sonra vergi dairesine giderek imzalatmak, aynı şekilde mahalle muhtarına da gerekli yerleri doldurtup imzalatmak, bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra kaymakamlığa teslim etmek. Tüm bu işlemleri yapıp ücreti ödedikten sonra sağlık hizmetlerinden faydalanmaya hak kazanmış olursunuz.
GSS PRİM BORCU NASIL SORGULANIR?
GSS prim borcunuz olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız yapacağınız işlem, e-devlet üzerinden önce şifreniz ile giriş yapmaktır. Arama bölümüne “GSS” yazdıktan sonra ekranda çıkan “Sosyal Güvenlik Kurumu/Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Sorgulama” bölümüne girmelisiniz. Buradan borcunuz olup olmadığı bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz her zaman diliminde kolayca erişim sağlayıp borç sorgulaması yapabilirsiniz.
GSS PRİM BORCU SİLİNEBİLİR Mİ?
Bu konuda çok fazla spekülasyon bilgi internet ortamında dolaşmaktadır. Son şekli ile şu şekilde ifade etmekte yarar var: 10 Haziran 2022 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metinde, GSS prim borçları değil devlet hastanelerine olan borçların silinmesine yönelik bir kanun çıkmıştır. Bunun sebebi, GSS prim borçlarını ödeyemediği için vatandaşlar, hastanelerde muayene olamıyor ve eczanelerden ilaçlarını ücret karşılığı almak durumunda kalıyordu. Bu durum da büyük bir mağduriyet yaratmaktaydı. Bu durumdan da faydalanabilecekler şu şekilde belirtilmiştir: Adına prim borcu çıkan kişi öğrenciyse öğrenci belgesiyle bunu kanıtlaması durumunda öğrencilik dönemine ait hastane borçları silinir. Aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin brüt asgari ücretin ⅓’nden az çıkması halinde bu kişiler için “Yeşil Kart” çıkarılır. Dolayısıyla borçları da silinmiş olur. Bu şekilde GSS prim borcunun hangi koşullarda, ne şekilde ve ne kadarlık kısmının silinebileceği sorusu cevap bulmuş olacaktır.