ABD ekonomisindeki işleyişi teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. FED, bünyesinde 5 ana işleyiş içermektedir;
- ABD ekonomisinde gerçekleşecek olan en yüksek istihdamı, aynı oranda giden makul fiyatlandırmaları ve uzun vadede yapılan faiz oranlarını teşvik edebilmek, ülkenin para birimi olan Amerikan Doları’nın politikasını yürütmüş olacaktır.
- Tüm finansal sistemlerin aynı devamlılıkta ilerleme oranlarını teşvik eder. Katılım yolları vasıtası ile risk oranlarını en aza indirmeyi ya da bazı sınırlandırmalar getirmeyi amaçlamaktadır.
- Kişiye özel finans kurumlarının güvenliğini ve dayanıklı olmasını teşvik etmektedir. Finansal açıdan sistem üstünde olan etkilerini izlemektedir.
- Bankacılık ve sigortacılık sektörüne, ABD devletine ve ABD doları aracılığı ile yapılan tüm işlem ve ödemelere kolaylık sağlayan ödeme yöntemlerini ve sistemlerin güvenlik oranını teşvik etmektedir.
- Tüketiciyi odak noktası haline getirmiş olan inceleme ve denetimde, meydana gelen tüm tüketici sorunlarının araştırmasının ve analizlerinin yapılması, ekonomik olarak kalkınma planları, tüketici kanunlarının yasal olarak düzenlenmesinin ve tüketici haklarının korunmasını, toplumun gelişmesini desteklemektedir.
FED’in Sorumlulukları Nelerdir?
23 Aralık 1913 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Woodrow Wilson başkanlığında FEDeral Rezerv Yasasını yasa şartlarına göre imzalaması ile beraber FED, resmen kurulmuş oldu. Günümüzde FED’in sorumlulukları 4 temel madde ile açıklanmaktadır;
- Amerika Birleşik Devletleri’nin bankacılık ve finans sistemlerinin güvenliğini ve dayanıklılığı için çalışmak ve tüketicilerin tüm kredi haklarının savunulması sebebiyle bir başka önem arz eden finansal kuruluşların denetlenmesinin ve düzenlenmesinin sağlanması,
- Bütün aynı oranda artan fiyatlar ve istihdam anlamında ekonomi alanındaki kredi ve para şartlarının etkilenmesi ile Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi para birimi olan doların politikasının yürütülmesi,
- Tüm finansal sistemlerin düzenliliğini sağlamak amacı ile piyasalar içerisindeki oluşabilecek olan risklerin önüne geçilmesi ve gerekli sınırlandırmaların yapılması,
- Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Amerika Birleşik Devletleri finans kurumlarına ya da yabancı resmi olan kurumlara belirlenmiş finansal servislerin sağlanması ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ödeme sistemlerinin yürütülmesinde ve denetleme işlemlerinde önemli ölçütte fikir ve rol sahibi olmaktır.
FED’in Yönetim Kurulunda Kimler Vardır?
2021 yılından bu yana FED’in yönetim kurulunda yer alan isimler şunlardır;
- Jerome H. Powell,
- Richard H. Clarida,
- Michelle W. Bowman,
- Lael Braniard,
- Randal K. Quarles,
- Christopher J. Waller
5 Şubat 2018 yılında Jarome Powell 4 yıllık bir bir dönem için FED’in başkanlık koltuğuna oturmuştur. FED, içerisinde ‘güvercinler’ ve ‘şahinler’ olmak üzere iki grupa ayrılmıştır. Bunun sebebi ise FED’in içerisinde anlaşmazlıkların ve bazı uyuşmazlıkların yaşanmasıdır.
2022 FED Toplantı Tarihleri Nedir?
En erken olarak temmuz ayı toplantı tarihi 26-27, Eylül 20-21, Kasım 1-2 ve aralık ayının 13 ve 14. Günlerinde gerçekleştirilecektir.
FED’in Yapısı Nasıldır?
FED ile ilgili yer alan analizlerden bazıları; Bölgesel olan FED’lerin Boston, New York, Chicago, Minneapolis, Kansas City, Richmond, Atlanta, Cleveland, Philadelphia, Louis, Dallas ve San Francisco şehirlerindeki merkezlerinde bulunan başkanları, kendilerine ait olan yönteim kurulları aracılığı ile 5 yılda bir yapılan seçimler ile belirlenirler.
Bölgesel olan FED’lerin sağlamış oldukları istatistiki ve birtakım ekonomik tahminlerde, alınmış olan politikaların kararları bütün bölgeleri temsil etmelerine olanak verirken, FED organizasyonunun en başında bulunan üyeleri, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı aracılığı ile bizzat atanmış olan ve kongre üyeleri ile onaylanmış olan ayrıca bir Yönetim Kurulu da mevcuttur.
FED Kimin Elindedir?
FED’in bilinen sermayesi, rezerv sistemine dahil olan ticari bankalara ait olmaktadır.
FED 5 Aileye Mi Ait?
Amerika Birleşik Devletleri FED’in sahibi toplamda 8 aileden oluşmaktadır. Bu ailelerden yalnızca 4’ü Amerika Birleşik Devletleri’nde, diğer 4’ü ise Amerika Birleşik Devletleri’nden bağımsız yaşamaktadır. Amerika’daki bütün FED’in en büyük hisselerine ise David Rockefeller, Rothschilds, Paul Warburg, Jacob Shiff ve James Stillman ailelerinin sahip olduğu bilinmektedir.
FED Varlık Alımlarını Azaltırsa Ne Olur?
Tüm varlık alımlarının azaltılması demek dünya çapında var olan altın rezervlerinin ve fiyatlarının da negatif bir şekilde etkilenmesi demektir. Altın, doların güçlenmesinin hemen ardından olumsuz bir düşüş yaşadı. Gram altının fiyatları ise küresel anlamdaki altın fiyatlarının dengelenmesi ile beraber yatay bir seyirde ilerlemektedir.