Birtakım farklı nedenlerden ötürü tüm Yükseköğretim kurumları ile alakalı kesilmiş olan öğrencilerin kurumlara geri kazandırılmasını hedefleyen bir aftır. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri bu aftan yararlanabilecek olan gruplardır.
Öğrenci Afları Kimleri Kapsamaktadır?
Lise diplomasına sahip olmadığı için kayıtlarını sildirmek zorunda kalanlar, kayıtlarını yenilemeyen kişiler, kayıt yaptırmış olmasına karşın bölümlerine diplomalarını götürmemiş olanlar ve art arda 4 dönem boyunca kayıtlarını yenilemeyen açık öğretim öğrencileri, öğrenci affından faydalanabileceklerdir.
2022 Öğrenci Affı Ne Zaman Çıkacak?
Kamuoyunda öğrenci affı olarak bilinen kanun teklifi üzerinde yapılan çalışmaları henüz bitmemekle birlilkte, önümüzdeki günler içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacaktır.
Öğrenci Affından Yararlanma Şartları Nelerdir?
Öğrenci affından dileyen herkesin yararlanamayacağı gibi, yararlanabilmek adına aşağıda belirtilmiş olan özel koşulların kişi tarafından barındırılıyor olması gerekmektedir;
- Kendi rızası ile okuldan ayrılmış olması,
- Yabancı dil hazırlık sınıfından başarısızlık ile ayrılma,
- İzinli olarak kayıt dondurmak,
- Disiplin cezası almış olmak,
- Yükseköğretim kurumunun kapatılmış olması,
- Yazılmış olan tezin özgünlük testinden geçmemesinden dolayı iptal edilmiş olması,
- Belirtilen maksimum sürenin geçmesi sebebi ile ilişiğin kesilmesi,
- Öğrenim ücretinin hiç ödenmemesi ya da dört yıl boyunca art arda kaydın yenilenmemesinden kaynaklı ilişik kesilmesi
Gibi sebeplerden dolayı kusurlu sayılan kişilerin bu af ile beraber eğitim ve öğretime geri döndürülmesi amaçlanmıştır.