Resesyonun tam olarak tabiri ekonomik olarak artış göstermenin bir süreliğine negatif anlamda değişiklik göstermesidir. Ekonomide beklenen uzun vadeli yüksek oran artışların beklenenin çok daha altında artması olarak da ifade edilebilir. Ülke ekonomisinin büyüme ve gelişme durumu, nüfus artışının az olduğu durumlarda kişi başına düşen milli gelir de düşer. İstihdam, gerçek gelir, perakende ve toptan ticaret ve endüstriyel üretim de bu kıstasların arasında yer alır.
Resesyona karar verebilmek adına birtakım kritik noktalardan geçilmesi gerekmektedir. Birtakım kritik noktalar, ekonominin arka arkaya gelen iki çeyreklik dönemin içerisinde azalması gerekli olurken, bir diğer husus ise ülke içinde kararlaştırılan Gayri Safi Milli Hasıla’nın takip edilmesi de yeterli gelmektedir.
Tüm dünya ülkelerine zor durumlarda yardım kapısını aralayan IMF’nin, bu ve benzeri gibi durumlarda ise birtakım göstergeleri ölçümleyebilmek adına herhangi bir minimum zaman aralığı mevcut değildir.
Resesyona Girme Sebepleri Nelerdir?
- İşsizliğin günden güne artış göstermesi,
- Üretim eylemlerinde büyük ölçüde azalma yaşanması,
- Kişi başına düşen milli gelirin olduğundan daha fazla gerilemesi ya da yerinde sayması,
- Ekonomik olarak artışın, nüfus artış oranının çok altına düşmesi
Gibi durumlar, resesyona girme sebeplerinin en temelleri arasında yer almaktadır.
Resesyon Yaşanırsa Ne Olur?
Resesyon, ekonomik anlamda büyümenin belirli bir süre zarfına kadar olumsuz anlamda etkilenmesi durumudur. Resesyona maruz kalan ülkelerin ekonomisi büyük oranda düşüş yaşarken, Gayri Safi Milli Hasıla’da olumsuz yönde bir büyüme gösterir. Ülkenin kullanmış olduğu milli para birimi, güçlü olan döviz kurları karşısında büyük bir değer kaybı yaşar. İthal ürünlerin fiyatları büyük bir ölçüde artış gösterir. Halkın ise ürünleri alım gücü oldukça düşer hatta alamayabilecek duruma dahi gelebilirler. Borsa ve para piyasaları büyük anlamda zarar görür. Enflasyon, döneminin en yüksek haneli rakamlarına ulaşabilir. İşsizlik, ülkenin en büyük sorunlarından birisi haline gelir. Resesyon meydana geldikten sonra ancak 9 ila 15 ay arasında bir toparlanma süreci yaşanır.
Resesyon Niçin Yaşanır?
Tüm ülke çapında resesyonun yaşanması için pek çok sebep bulunmaktadır. En büyük sebeplerinden birisi ise ülke ekonomisini nüfus artış hızından olması gerekenden çok daha az bir ölçüde büyümesidir. Ülke içerisinde üretimin neredeyse sıfıra indirgenmesi, ihracattan çok ithalata yönelinmesinden kaynaklı Gayri Safi Milli Hasıla düşen önemli ölçüde azalarak