Swap adı verilen şey her iki tarafın da herhangi bir varlık ya da zorunluluklarına göre bağlı olan para işlemlerini kendi aralarında değişim yapılması işlemidir. Swap adı verilen işlemlerde döviz kurlarında gelişen ani dalgalanmalar, değişiklik gösteren faiz miktarları neticesinde meydana gelen ya da gelebilecek olan risklerini en az seviyeye indirgemek amaçlanmıştır.
Döviz kurlarının hareketli olması sebebi ile Swap, yatırımcının yatırım araçlarını aynı zamanda da güvence altına almayı başarır. Dövizlerde meydana gelen dalgalanmalara ek olarak yeni bir Swap düzenlemesi de bulunuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, yabancılara TL satıp, karşılığında ise dolar alma sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 1’ indirgedi. Swap sınırlaması ile birlikte yabancıların Türk bankalarından yapmış oldukları Swap işlemlerinden almış oldukları Türk Lirası’nı tercih ederek dolar satın alınmasının önüne geçilmesi beklenmektedir.
Swap Anlaşması Nedir?
Her iki tarafın da döviz türünü ya da faizleri değiştirmek amacı ile yapmış oldukları değişim sözleşmesinin adıdır. Her iki taraf, Faiz Swap’ı çok daha fazla az olan faizli kredilere ulaşabilmek adına ana paraya dokunmadan yalnızca faizi takas etmiş olurlar.
Her iki tarafın da daha önceden anlaşmaya varmış oldukları Kur Swap’ında sadece anlaşmaya vardıkları döviz tutarlarını ve oranları takas ederler. Herhangi bir Swap işleminde ayrı olan iki döviz çeşidi el değiştirebileceği üzere aynı olan döviz türleri de rahatlıkla el değiştirebilir.
Tüm bunlara ek olarak bir başka döviz türünün faiz oranı ile emtianın ya da bir menkul değerin el değiştirebileceği Swap işlemleri de vardır. Ayrıca taşınan dayanak varlıkların tüm riskli durumlarının el değiştirmesine olanak yaratan Swap işlemleri de bulunmaktadır.
Para Swap’ları, çapraz döviz Swap’ları, faiz oranı Swap’ları, Fx Swap’lar, Emtia Swap’ları, hisse senedi Swap’ları, toplam getiri Swap’ları, kredi temerrüt Swap’ları, toplam getiri Swap’ları olarak da kendi içlerinde kategorilere ayrılmaktadırlar.
Para Swap işleminde her iki taraf da daha öncesinden anlaşmaya vardıkları belirlenmiş para birimlerini ve miktarlarını değiş tokuş yapabilirler. Faiz Swap işleminde anaparanın tutarı üzerinden daha farklı bir faiz oranlarına göre hesaplanması gereken faiz tutarları anlaşılmış olan vadelerde farklılığı öngörmektedir. Çapraz döviz Swap’larında ise birbirinden farklı döviz cinsleri ve birbirinden farklı faiz yapıları üstüne borçlanmış olan taraflar, karşı tarafın borçlarına yönelik faiz ödemelerini gerçekleştirmek üzere anlaşma sağlayarak gerekli olan zorunlulukları yerine getirmiş olacaklardır.