Yurt içerisindeki kemer sıkma politikalarını fazlalaştırmak, devlet iç borç senetlerini çeşitlendirmek ve yatırım yapacak olan kitlelerinin tabanını büyütmek için ilk gelire endeksli Senet yani GES, Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile 28 Ocak 2009 tarihinden itibaren yayınlandı. Gelire endeksli senet emisyon verimleri, Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KIYEM) tarafından bütçeye nakledilen ortak gelirlere endekslenmektedir. Gelire endeksli senetler ile performansı devlet gelirine bağlı olan bir yatırım aracı yaratılır.Bu menkul kıymetlere uygulanan asgari kupon ödemelerinin garantisi yardımıyla yatırım yapan kitlenin gelir payının dalgalanmasından negatif etkilenme durumları engellenmektedir. Bu hususta Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü aracılığı ile bütçeye nakledilen üç aylık ve altı aylık olan katkı paylarının tamamı, bu faturaların geri ödemelerine tekabül eden ödemelerin hesaplanmasında esas alınır. Fiili kazançların bütçede ilan edilen tavanları aşması halinde, yatırım yapan kitleye o tavan tutarlarına göre ödeme yapılması sağlanır.
Türk vatandaşı olan her bireyin elindeki belirli bir miktar parayı, Türk Lira’sı cinsinden satışa sunulan herhangi bir şeyde yatırım yapabilmesi adına iyi bir yöntem olarak görülmektedir. Bütçelere nakledilen gelirlerde olağanüstü bir artış gözüktüğünde yatırım yapan kişi de bundan payını alabilecektir. Bahsi geçen senetlere yönelik yapılacak olan ihraç duyuruları vb. Gibi durumların yer aldığı dosyalar Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile medyaya duyurulacaktır. Buna ek olarak bahsi geçen senetlerin ihracı da halka arz edilebilecektir. Talep toplama aşaması ise bankalar yoluyla belirlenebilecektir.
Bu üründen faydalanmak isteyen Türk vatandaşlarını ilgili bankalar, oldukça detaylı bir biçimde anlatacaktır. Bankalara yapılacak olan başvurular sayesinde bu ürün kolaylıkla elde edilebilecektir. Talep toplama işlemleri ilk aşamada sadece devlet bankaları olan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bank aracılığı ile gerçekleştirilebilecektir. Bu sisteme ise sadece gerçek kişiler dahil olabilecektir. Şirketler dahil olmayacaktır. Kur korumalı bir mevduat hesabı olanlar da bu senetlerden faydalanabilirler. Bu sisteme yalnızca döviz hesabını bozduranlar değil bahsi geçen ihraçlara bütün kişisel yatırım yapan kişiler dahil olabileceklerdir.
Gelire Endeksli Senetlerin Özellikleri Nedir?
- Gelire endeksli senetler için en az tutar 1000 TL olup, 1 TL’nin katları şeklinde ihraç edilebileceklerdir.
- Gelir endeksli senetlerde 1 yıldan fazla olan vadeler ile ihraç edilmesi hususunda yatırım yapan kişiler isterlerse vadelerinden önce olası bir ihraç duyurusunda açıklanan dönemler içinde biriken kuponlarının getirisiyle hazineye tekrardan geri satma durumları olacaktır.
- Gelire endeksli senetler kesinlikle bir başka kişiye satılamayacak ve kiralanamayacaktır ve satın aldıkları senetleri almış oldukları banka dışında, bir başka bankaya aktarma gibi bir işlemleri söz konusu olmayacaktır.
- Gelire endeksli senet ödemeleri eğer tatil olan bir güne denk gelirse, yatırım yapan kişilere yapılacak olan ödemelerilk iş gününde gerçekleştirilecektir.