Türkiye ve Afganistan arasındaki alım gücünü kıyaslamak için ufak bi araştırma yapmak gerekiyor. Numbeo adlı siteden siz de yapabilirsiniz ancak ben bu karşılaştırmaları yapmayı sevdiğim için buraya da yazmak istedim.
Öncelikle sadece ülke başkentleri arasında alım gücü kıyaslaması yapıcam ve bunları da video çekicem. Afganistandan başlayarak Almanya, Abd, Andora, Angola şekilde gidebilir de, gitmeyebilir de.. Tam bilmiyorum. Videolar izlenirse belki devam ederim belki etmem. Ufak tefek tepkiler alırsam falan devam ederim işte.
Bakacağımız şeyler ise 3 kalem olucak. Dışarda yemek yersem bunun aylık oranı ney? Kaç ayda araba alabiliyorum? Bir de herhangi bir market ürününden ortalama maaşım ile kaç tane alabiliyorum?
Bu arada bakacağımız en önemli şey aylık ortalama maaş. Türkiye’de ortalama aylık maaş İstanbul’da 5200 küsür lira, Ankara’da 5900 küsür lira. Benim yaşadığım Çanakkale’de 6600 lira. Ama dediğim gibi biz sadece her ülkenin başkentine bakıcaz.
İlk olarak Afganistan’da dışarda yemek yersek kaç paraya yemek yeriz diye bir bakalım. Ortalama fiyat 175 AFN Türkiye’de 50 TL.
Türkiye’de yemek yemek isteyen ortalama maaşlı bir vatandaş dışarıdan 119 kere yemek yerken Afganistan’da bu sayı 103.
Türkiye’de marketten muz almak isteyen ortalama maaşlı bir vatandaş 411 kilo alabiliyorken, Afganistan’da 234 kilo. Muzun kilosu Türkiye’de 14,50, Afganistan’da 77 birim.
Bir de araba almaya kalkarsak duruma bir bakalım, hala ortalama aylık maaşları yazmadım ama onları da yazıcam.
Araba fiyatlarında durum şöyle, Türkiye’de falan piyasa oynak ama biz 18 Şubat 2021 fiyatlarına göre hesaplıyoruz daha sonra değişebilir tabi.
Türkiye’de ortalama maaşlı bir vatandaş 550 bin liraya Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline’ı 92 küsür ay çalışarak alabiliyorken, Afganistan’da bu sayı 50 ay. Araba fiyatı şaşırttı cidden. 900.000 AFN
Türkiye’de aylık ortalama maaş: 5965 lira, Afganistan’da aylık ortalama maaş 18055 AFN. (Arabayı hesaplarken 55 AFN’yi işin içine katmadım)
Bu arada daha ucuz yemek var, daha ucuz muz var. Ben yalnızca ortalama fiyatları aldım. Mesela asgari ücretli biri Ankara’da 30 liraya karnını doyurabilir. Restoran fiyatlarından bahsediyorum.
Neyse okuduğunuz için teşekkürler, bir de bunun videosunu çekicem. İzlemeyip direkt buraya gelirseniz üzülürüm.