İngiltere’ye gitmenin avrupa vatandaşları açısından zorlaşmasıyla birlikte ingiltereye gitmek Türk vatandaşları için kolaylaştı diyebiliriz. Bu yüzden YouTube üzerinden araştırdığım konuları sizlerle paylaşmak istedim.
Avrupa vatandaşları ingiltereye çalışmaya gittiğinde vize istedikleri için ingiltereye gitmek avrupa vatandaşları için cazip gelmemeye başladı. Yani vizeyle uğraşmak yerine diğer avrupa ülkelerinde çalışırım diyip ingiltereye gitmekten vazgeçiyorlar. Bu yüzden ingilterede oldukça iş açığı ortaya çıkıyor. Mesela kurye, şoförlük gibi.
İngiltereye gitmenin ilk yolu dil eğitimi. Eğer dil okulları diye ufak bir araştırma yaparsanız ingilterede haftalık veya aylık dil okulları olduğunu görebilirsiniz. Dil okulunda okuyan öğrencilerin çalışma izinleri yok fakat el altından sizi çalıştıracak yerler mevcut her ülkede olduğu gibi.
İkinci olarak ingilterenin yeni göç yasası üzerine araştırmalar yapabilirsiniz.
Üçüncü olaraktan da gönüllülük projelerine başvuru yaparak gidebilirsiniz.
Sonuç olarak bu arkadaşların anlattıkları şeyler sponsorlu şeyler. Ama en iyi yolu bence dil okulu olarak düşünebiliriz. Belirli bir geliriniz varsa veya kredi çekip kaçak çalışmayı düşünebilirseniz masraflarınızı kat kat çıkarabileceğiniz bir yaşamınız olabilir. Benim düşündüğüm eğer amacınız benim gibi dil öğrenmekse yani ben gidip dil öğreneyim geleyim diyorsanız eğer bu program tam size göre olabilir.
Daha ucuza mutlaka dil okulu bulabilirsiniz ancak ingiltereye gitmeyi göze aldınız diyelim. Boş hayallere kapılmaya gerek yok iş bulmak anlattıkları kadar kolay olmayabilir. Ayrıca benim yazdığım kadar kolay olmayabilir. İş bulamayabilirsiniz. En kötü konaklama masrafı 500-550 pound civarı diye araştırdım. 150-200 pound market alışverişi desek yine aylık en kötü 1000 pound lazım. Zaten videoda da 1200-1300 pound falan diyorlardı sanırım. Mutlaka bir Türk işveren bulursunuz ancak şunu da aklınızdan çıkarmamak gerek. Hemşeri hemşeriyi gurbette s…. 😃 maalesef böyle bir atasözümüz bile var. Ayrıca her şeyin en kötüsünü düşünerek en kötüsünü hayal ederek gitmek gerek başınıza binbir türlü iş gelebilir.
Fiyatlara detaylı bir şekilde bakmak isterseniz: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/London
Yani dili öğrendim el altından kaçak çalıştım masraflarımı karşıladım. Hop dil avantajı cebimde kalıyor diyebiliriz. Ayrıca çevre edinip bir şekilde orada kalmanın yollarını da kolayca bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
Ayrıca bizzat ben de gitmek istiyorum. Bu yazı ve daha önceden izlediğiniz video kanıt olsun. İngiltere’ye gittiğimde tecrübelerimi tekrar buraya detaylı bir şekilde yazacağım. Sizin de bildiğiniz şeyler varsa foruma kaydolup yazabilirsiniz.